Erilaisia vuokrasopimuksia tuntuu olevan yhtä paljon kuin vuokranantajiakin. Vuokrasopimuksissa tulee kuitenkin aina noudattaa lakia. Katso alta tarkistuslista, jonka avulla vältyt tulemasta huijatuksi.
Vuokra-asuntomarkkinoiden kuumin kesäsesonki lähestyy. Heinä-syyskuussa vuokra-asuntoa etsii normaalitilanteeseen nähden moninkertainen määrä asunnonhakijoita. Suomen Vuokranantajat ry kehottaa uusia vuokrasuhteita solmivia vuokranantajia ja vuokralaisia tarkkuuteen ja huolellisuuteen yhteistä vuokrasopimusta tehtäessä.
Hyvin laadittu ja selkeä vuokrasopimus takaa parhaiten ongelmattoman vuokrasuhteen.
– On tärkeää varmistua siitä, että molemmat osapuolet ovat ymmärtäneet sopimusehtojen sisällön samalla tavalla, painottaa Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Ville Hopsu.

Hyvän vuokrasopimuksen perusedellytyksenä on se, että sopimuksessa noudatetaan lakia ja hyvää vuokratapaa.

Tarkistuslista vuokrasopimusta varten

1. Sopimuksen kesto
Sopimus voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Irtisanomisajan alkamisesta voidaan kuitenkin sopia erikseen vuokrasopimuksessa.
2. Vuokran määrä
Vuokra määräytyy sen mukaan, mitä vuokranantaja ja vuokralainen sopivat vuokrasopimuksessa. Sopivaa vuokraa voi kartoittaa tutustumalla alueen vuokratasoon. Sähkön ja netin vuokralainen tyypillisesti sopii ja maksaa itse palveluita tarjoavan yhtiön kanssa.
3. Vakuus
Vakuudesta kannattaa käyttää vuokrasopimuksessa termiä ”vakuus”, jolloin sitä voidaan käyttää kaikkien sopimusvelvoitteiden täyttämiseksi. Vakuus voi olla enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaava summa. Vakuutena voidaan antaa rahaa, pankkitalletus, sosiaalitoimen antama maksusitoumus tai jonkun henkilön antama takaus.
4. Vuokrankorotus
Joka kolmannesta vuokrasopimuksesta puuttuu vuokrankorotusehto ja vuokran korottaminen onkin tyypillinen kiistanaihe vuokralaisen ja vuokranantajan välillä. Korotusehdon kirjaaminen vuokrasopimukseen ehkäisee konfliktitilanteita. Korotusperusteina voidaan käyttää esimerkiksi prosenttikorotusta, indeksiä, porrasvuokraa tai sitomista hoitokuluihin. Yleinen korotusperuste on vuokran sitominen elinkustannusindeksiin.
5. Muut ehdot
Vuokrasopimuksessa kannattaa sopia selkeästi myös tupakoinnista, lemmikkieläimistä, vesimaksusta, muuttopäivästä, asunnon jälleenvuokrauksesta ja vuokralaisen kotivakuutuksesta.
 
STT
(Kuvituskuva ei liity juttuun)