Nyt kun kesä on jo nurkan takana, voi alkaa sunnitella mieluisaa tekemistä laiskojen pouta- ja miksei sadepäivienkin varalle. Tarvitseeko hauskan kesäpuuhailun kustantaa jotain? Ei tarvitse!
Tässä nippu loistovinkkejä mitä tulevana kesänä voi tehdä ilmaiseksi, tai ainakin melkein ilmaiseksi!
Trekking
Tarvikkeet: Hyvät kengät ja avoin mieli.
Kustannukset: Vaihtelevat, mahdollisesti minimaaliset.
Tutustu alkuperäiskansoihin! Sitä varten ei tarvitse matkustaa Kaakkois-Aasiaan, näitä löytyy Savostakin. Valitse kartalta mahdollisimman pieni paikkakunta ja patikoi sinne. Tutustu ihmisiin vaikka lähimmässä keskikaljakuppilassa ja dokumentoi kokemuksesi esimerkiksi kertakäyttökameralla. Joku alkuasukas saattaa suostua pyynnöstäsi majoittamaan sinut päiväksi tai pariksi, jolloin mahdollisuutesi syventyä vieraaseen kulttuuriin paranevat entisestään.
Uinti ja saunonta
Tarvikkeet: Sauna ja ranta.
Kustannukset: Yleensä sellaisia ei koidu.
Tämä aktiviteetti ei tarkempia kuvauksia kaipaa. Jos jollekulle kuitenkin on jäänyt epäselväksi, mistä tämä kansallinen nautinto on saanut alkuperänsä, valotamme historiaa mielellämme. Viikinkien rantautuessa maahamme historian alkuhämärissä, näillä julmureilla oli tapana kiduttaa esi-isiämme pakottamalla heidät viettämään tuntikausia tulikuumaksi lämmitetyssä aitassa, jossa heitä kaiken lisäksi hakattiin koivunvitsoilla minkä ehdittiin. Suomi-poika kun ei tästä juurikaan hätkähtänyt, vaan vaati lisää, oli Viikinkien myönnettävä tappionsa ja lähdettävä kiusaamaan Kelttejä sun muita. Ja meillä perinne elää yhä.
Makkaranpaisto
Tarvikkeet: Pari keppiä, makkaraa ja sinappia.
Kustannukset: Riippuu makkaran hinnasta ja laadusta.
makkara-grilli
Mene metsään ja rakenna nuotio. Se onnistuu keräämällä kuivaa puuta, joka sytytetään palamaan tuohen avulla. Tulitikut tai sytkäri ovat suurena apuna tässä prosessissa (vaikka eivät aivan välttämättömia). Jos ongelmia ilmaantuu, kehotamme käyttämään ns. Ameriikan tuohta, eli sytytysnestettä. Kun lieskat ovat laantuneet, pane kyrsä tikun nenään ja paahda vapaavalintaisen ajan verran. Kiireinen nauttii makkaransa mediumina, eli päältä palaneena ja sisältä kylmänä. Sinappi sopii kyytipojaksi, jos toki maistuu ilmankin.
Huom! Nuotion paikan valinnan suhteen kannattaa olla tarkkana. Väsää notski vain sellaisella paikalle jossa ei ole vaaraa metsäpalon syttymisestä. Muista myös huolellinen jälkisammutus. Talousmetsään karannut tuli saaattaa aiheuttaa nopeasti yllättävänkin suuret lisäkustannukset tämän harrastuksen osalle.
Vuoleminen
Tarvikkeet: Veitsi ja puunkarahka (laastaria).
Kustannukset: Puukko irtoaa vaikka huoltoasemalta parilla eurolla.
Metsää Suomessa on miljoonia hehtaareita. Koe vuolemisen rentouttava nautinto! Vasta-alkajan ensimmäiseksi työksi ohuesta koivunvitsasta vuoltavat aasialaiset syömäpuikot ovat onnen omiaan. Pahkatöihin ei loukkaantumisvaaran vuoksi suositella ryhtymään ennen parinkymmenen puikkoparin vuolemisen suoman varmuuden kehittymistä. Kuten lähes jokaisessa harrastuksessa, myös vuolemisessa kannattaa edistyneen harrastajan satsata myös parempiin ja kalliimpiin välinesiin. Puukoissa on eroja.
Tee-se-itse Survival
Tarvikkeet: Kymmenen kiloa riisiä ja pressu.
Kustannukset: Noin 20 euroa. Varusteet saattavat löytyä omasta kaapista jopa ilmaiseksi.
Miksi mennä merta edemmäs kalaan?! Vaikeakulkuisia rämeitä ja synkeitä soita löytyy lähempää kuin arvaatkaan. Tämä kesäkiva on siitä hupaisaa, että sitä voi harrastaa sekä yksin että porukalla. Kannattaa tosin miettiä pyytääkö parhaita kavereita mukaan, sillä pudotusten alkaessa ryhmähenki voi kärsiä. Jos haluat selviytyä varmana voittajana, lähde yksin. Se saattaa kannattaa, koska itsensä ylittänyt voittaa luksushenkisen palkintomatkan vanhempien luokse syömään. Kisan vaikeustasoa voi muunnella pyytämällä kavereita piilottamaan metsikköön tarvekaluja, kuten nauloja ja narunpätkiä tai muita survival-hyödykkeitä (Vinkki kyseisille kavereille: pari kanaa yllättänee iloisesti).
Ulkoilmaseksi
Tarvikkeet: Kumppani tai pari. Lämmin suositus on ottaa makuualusta mukaan, jos onnistuu etenemään suunnitelmallisesti.
Kustannukset: Riippuen suhteen laadusta. Mahdollisesti ehkäisyvälineiden hinta.
Kesä tarjoaa rajattomia mahdollisuuksia luonnossa liikkumiseen, joten miksipä ei. Pienenä miinuksena tulevat itikat, peppuvakoon takertuvat havunneulaset tai hiekka, paikasta riippuen. Plussana kyseinen aktiviteetti saattaa olla jännittävää ja jopa parantaa parisuhteen laatua, puhumattakaan siitä, että se voi johtaa sellaiseen.
Lifting
Tarvikkeet: Peukalo.
Kustannukset: Oma turvallisuus?
Moottoritie on kuuminta hottia. Jos et omista autoa, tai kaipaat muuten vain jännitystä elämääsi, kokeile liftausta. Se on ilmainen tapa liikkua pisteestä A paikkaan B, C tai X. Todellinen extreme-liftaaja ei välitä siitä, mihin päätyy, tärkeintä on pysyä liikkeessä. Esimerkiksi serkun rippijuhliin liftaaminen on erityisen jännittävää, sillä matkaan kuluvaa aikaa on vaikea arvioida. Sosiaalisempaa ja avartavampaa kesäpuuhaa on vaikea keksiä, onhan suurin hupi juuri siinä, päätyykö juron maatilanisännän traktorin, vai hilpeän festariseurueen Datsunin kyytiin. Naiset huomio! Kannattaa valita väylä, jota rekat käyttävät. Rekkamiehet kaipaavat usein seuraa.
Kirjoita omaelämäkerta/muistelmat
Tarvikkeet: Kynä ja paperia, tms.
Kustannukset: 0
Useimmille meistä on joskus tapahtunut jotakin. Monille on tapahtunut sellaisia asioita, joita joku muukin on kokenut, esimerkiksi lapsuuden trauma. Siksi kenenkään kokemuksien mielenkiintoa ja hyötyä ei pidä aliarvioida. Sen lisäksi, että kirjoittaminen saattaa osoittautua mukavaksi ja jopa terapeuttiseksi kokemukseksi, on teos myös mahdollista julkaista, vaikka edes omakustanteena, ja näin voi lisätä tittelinsä eteen vielä kirjailijan. Jos sattuu tietämään meheviä juoruja julkisuuden henkilöistä, niitä kannattaa ripotella sinne tänne. Jos ei kukaan muu, niin ainakin Seitsemän päivää -lehti saattaa osoittaa kiinnostusta hengentuotteitasi kohtaan.
Pulloposti – connecting-piipöl
Tarvikkeet: Pullo, joka on suljettavissa korkilla, sekä kirjoitusvälineet.
Kustannukset: 0
Miksi tyytyä tavanomaiseen? Kesällä, erityisesti lomalla, aikaa on vaikka muille jakaa. Unohda Instagrammit, Facebookit, Twitterit sun muut humpuukit, ja siirry erilaiseen tapaan viestiä. Kirje pulloon, pullo järveen tai mereen, ja rannalle makaamaan ja vastausta odottelemaan.
Klassikko: Lompsapila
Tarvikkeet: Pulleannäköinen lompakko (täytteenä voi käyttää mitä tahansa paperinpilkettä) ja narunpätkä
Kustannukset: 0
Piiloudu vilkasliikenteisen jalankulkuväylän varrella olevaan pusikkoon. Sido lompakkoon ohut, mutta kestävä naru, heitä syötti tielle ja jää odottamaan ensimmäistä hyväuskoista, joka kumartuu poimimaan sitä. Nykäisy narusta palauttaa lompakon luoksesi puskaan. Jos omistat kamerakännykän, voit osana hupia ikuistaa hölmistyneet ilmeet, kun saalis katoaakin yllättäen käsistä. Vänkää eikö totta. Jo isomummo tajusi tämän kesäaktiviteetin viehätyksen vuonna 1920 tai jotain. Ei tule tylsää tänä kesänä!!
Metsästys
Tarvikkeet: Riippuu riistasta
Kustannukset: Kuten edellä
Löydä sisäinen luolahenkilösi. Modernin maailman melskeistä on tervettä palata perusasioihin, suoraan ravinnon alkulähteille. Toisin kuin usein luullaan, harrastusta ei tarvitse välttämättä aloittaa metsän urhosta, sarvipää-hirvestä. Aloita syyskauteen valmistautumisen hyvissä ajoin jo kesän aikana pieneläimistä, kuten itikoista ja kärpäsistä, siirtyen asteittain suurempaan riistaan, hiireen ja rottaan. Viisikiloisen hauen listimiseen tarvitaankin jo todellista verenhimoa. Tappajan vaisto kehittyy tämän valloittavan harrastuksen parissa nopeasti jopa sellaisille, jotka sitä todennäköisesti vähiten odottavat.
Sadepäivän ratoksi
Kalsarikännit
Varusteet: Kalsongit ja juomat (halvin ja aidoin kalsarikänni syntyy kiljun vaikutuksesta)
Kustannukset 5 € (appelsiinikilju, perinteisen hiiva+sokeri-kiljun, jonka saa siis toki vielä halvemmallakin aikaiseksi, hienostuneempi ja maukkaampi vaihtoehto) – 10 € (olut).
Mikä olisikaan rattoisampi tapa viettää sadepäivää, kuin humaltua kaikessa rauhassa kotosohvalla. Aidon tunnelman saavuttamiseksi aktiviteetti on suositeltavaa aloittaa ennen puolta päivää. Jos sade loppuu kesken, voit rauhoittaa omatuntoasi siirtymällä raittiiseen ilmanalaan ja jatkaa puuhaasi läheisen puiston penkillä. Säännöllisen ulkoilun terveyttä edistävät vaikutukset on todettu kiistattomiksi.
Palapeli
Milloin viimeksi olet koonnut 17 000 yksikköä käsittävän, Malevichin mustaa neliötä esittävän palapelin?
Edellä esiteltyjen aktiviteettien lisäksi ei sovi unohtaa tavanomaisempia vaihtoehtoja, kuten lenkkeilyä (kunnon kohottamiseen), rantalentistä (kropan esittelyyn), auringonottoa (tulevaa ihosyöpää silmällä pitäen) sun muita hyväksi havaittuja, mutta vähemmän mielenkiintoisia puuhia. Iloinen mieli korvaa puuttuvan älyn. Erilaista kesää toivottaa Metropoli.netin toimitus!