Mikä olisi ikävämpää keskellä arkista aherrusta, kuin yllättävä kotivahinko? Näistä hankalimpiin kuuluu vesivahinko, joka vaatii välittömiä toimenpiteitä.
Vesivahinko on usein itse aiheutettu. Esimerkiksi kylpyhuoneen lavuaarin saa helposti tukkoon ja tulvimaan. Askel viemäritukoksesta vesivahinkoon ei ole myöskään kovin suuri. Näillä vinkeillä onnistut välttämään katastrofin.
Viemäreiden ongelmat asukkaalle ovat samoja, oli kyseessä sitten omakoti- tai kerrostalo. Lassila & Tikanojan työnjohtaja Lasse Karppinen vinkkaa, millä keinoin viemärit saa tukkoon – tai vaihtoehtoisesti voimaan hyvin ja vetämään.
Keittiössä eniten tukoksia
Selvästi yleisimmin tukokset löytyvät keittiön lavuaareista. Esimerkiksi superfoodeista innostuneet voivat löytää kookosöljystä trendikkään viemärintukkijan, sillä kookosöljy jähmettyy jo huoneenlämmössä. Muiden kovettuvien rasvojen tavoin kookosöljyn paikka on kuitenkin biojäteastiassa.
– Astianpesukoneiden pesuaineet on suunniteltu puhdistamaan astioiden ohella myös viemärit. Yleensä likaisimmat ja tukkoisimmat viemärit ovatkin heillä, jotka pesevät tiskinsä käsin, Karppinen pohtii.
Vessanpönttö paljastaa sen ajan kuusta
Lasse Karppinen on työssään havainnut, että naisten tietty aika kuukaudesta näkyy selvästi vessan viemäriputkistoissa. Vessanpöntöstä huuhdellaan alas erilaisia kuukautissuojia kuten siteitä ja tamponeita, jotka eivät hajoa veteen, vaan jäävät jumiin kapeisiin putkiin.
– Vessanpöntöistä ongitaan myös vaippoja, leluja, kondomeita ja kaikenlaisia muitakin vierasesineitä. Niillä saa takuulla vessanpöntön tukkoon, ja hyvällä tuurilla vielä jäteveden tulvimaan istuimen reunojen yli vessan lattialle, kertoo Karppinen.
Hiekka ja kura eivät liiku minnekään
Erityisesti koiranomistajat ja lasten vanhemmat tietävät, että ulkoa kulkeutuva kura ja hiekka leviävät helposti kotona ihan joka paikkaan – paitsi ikävä kyllä lattiakaivon läpi viemäriin.
– Hiekka kertyy lattiakaivoihin, eikä se pääse sieltä minnekään ohuita putkia pitkin. Suosittelisinkin karistelemaan, harjaamaan tai imuroimaan hiekan pois vaikka jo eteisessä, Karppinen ehdottaa.
Tee-se-itse-liitännät pesukoneissa
Suurimpia syitä laajoihin vesivahinkoihin ovat kuitenkin astian- ja pyykinpesukoneiden pettäneet poistovesiliitännät, jotka kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi. Sitä paitsi liitännät omatoimisesti puuhastellut on itse korvausvelvollinen mahdollisen vahingon sattuessa.
Näin huollat itse viemärit
1. Pese säännöllisesti, esimerkiksi kerran kuussa, astian- ja pyykinpesukoneesi mahdollisimman kuumalla pesuohjelmalla. Kuuma vesi puhdistaa viemäreitä.
2. Puhdista pesukoneesi silloin tällöin apteekeissa myytävällä sitruunahapolla. Annostele sitruunahappo pesukoneeseen ja pese tyhjällä koneella mahdollisimman kuumalla pesuohjelmalla. Varmista kuitenkin koneen valmistajalta, että kone kestää sitruunahappokäsittelyn. Voit käyttää myös valmiita pesukoneen puhdistusaineita.
3. Puhdista viemärisi kerran kuussa kaatamalla ensin viemäriin astianpesuainetta, niin että aine jää hajulukkoon vaikuttamaan. Sen jälkeen kaada viemäriin runsaasti (eli noin 10 litraa) tulikuumaa vettä.
4. Kemialliset viemärinavaajat, eli niin sanotut kodinputkimiehet, auttavat ensiapuna tukkoiseen viemäriin, mutta ovat huomattavasti laimeampia kuin ammattilaisten käyttämät kemialliset aineet. Pyydä siis kiinteistönhuollosta apua ajoissa, jos lavuaarit tuntuvat olevan jatkuvasti tukossa.
5. Jos viemäri tuntuu olevan jatkuvasti tukkoinen, kyseessä voi olla myös rakenteellinen ongelma kuten painauma putkessa, irronnut tiiviste tai vanhoissa putkissa myös irronnut ruoste. Ehdota taloyhtiöllesi viemäreiden tarkistuttamista esimerkiksi kuvauksella tai painepesua.