Ryhmärakennuttamisessa on monia etuja. Se tulee edullisemmaksi kuin muut vaihtoehdot ja samalla pääset vaikuttamaan prosessiin alusta asti. Pian tämä uusi versio rakentamisesta on sovellettavissa käytäntöön Helsingissä, kun uusia ryhmärakennuttamiseen tarrkoitettuja tontteja aletaan jakaa Helsingissä.
Ryhmärakennuttamiseen soveltuvia tontteja tulee haettavaksi Helsingissä tänä keväänä. Kiinteistölautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan tänään 22. tammikuuta.
Lautakunnan päätöksen jälkeen alkavaksi julistettavassa tonttihaussa Helsingin kaupunki luovuttaa 16 asuntotonttia ryhmärakennuttamishankkeita varten. Osa tonteista on tarkoitettu kerrostalon ja osa pientalon rakentamista varten. Noin puolet tonteista on varattavissa hitas- tai asumisoikeusasuntojen rakentamiseen ja puolet vapaarahoitteiseen sääntelemättömään tuotantoon.
Tontit sijaitsevat Sörnäisissä, Haagassa, Tuomarinkylässä, Tapaninkylässä, Pitäjänmäessä, Mellunkylässä sekä Laajasalossa. Tonttihaku kestää huhtikuun loppuun saakka.

Ryhmärakennuttaminen voi tuoda kustannussäästöjä

Ryhmärakennuttaminen on omatoimisen ja rakennuttajaliikevetoisen rakennuttamisen välimuoto. Käytännössä tulevista asukkaista koostuva ryhmä tai yhteisö hankkii tarpeitaan vastaavan tontin ja toimii itse kohteen rakennuttajana.
Ryhmässä voidaan rakennuttaa samanaikaisesti esimerkiksi useampi omakotitalo tai kokonainen kerrostalo. Ryhmärakennuttamisen etuna on mahdollisuus päästä alusta asti vaikuttamaan siihen, että rakennettava asunto vastaa omia toiveita.
Toisin kuin rakennuttajaliikkeen tuotannossa, ryhmärakennuttamisessa asunnon loppuhinta muodostuu vain hankkeen todellisista rakentamiskustannuksista. Ryhmärakennuttaminen voi myös olla omatoimista rakentamista edullisempaa, kun työt ja materiaalit kilpailutetaan ja hankitaan yhdessä.

Tonttihaun eteneminen

Hakuajan päättymisen jälkeen kiinteistövirasto valitsee arpomalla hakijat, jotka kutsutaan jatkoneuvotteluihin. Tontit varataan neuvottelujen jälkeen. Tontinvarauksen saaneella on noin kolme vuotta suunnitteluaikaa ennen rakentamisen aloittamista.
Tontit varataan ensisijaisesti yksityishenkilöiden muodostamille ryhmille tai yhdistyksille ja yhteisöille, joiden tarkoituksena on ryhmärakennuttamishankkeen toteuttaminen. Jos hakukriteerit täyttäviä ryhmä- tai yhteisöhakijoita ei ole tietylle tontille, tontti voidaan varata myös konsulttihakijalle. Tällöin hankkeen vetäjänä toimii rakennuttajakonsultti, joka kokoaa tulevista asukkaista koostuvan ryhmän sekä huolehtii rakennusurakkaa koskevista sopimuksista ja suunnittelusta yhteistyössä asukkaiden kanssa.
Haettavana oleville tonteille on mahdollista rakentaa arviolta yhteensä noin 160 asuntoa. Lopulliseen asuntomäärään vaikuttavat muun muassa kaavamääräykset ja suunnitteluratkaisut.