Suomen alkoholilaki herättää yhä kiivaampaa vastarintaa, eikä ainoastaan kansalaisten vaan myös kotimaisen virvoitusjuoma- ja panimoteololisuuden suunnalta.
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton mukaan suomalaisten oluen tuonti Virosta on todennäköisesti suurempaa kuin viranomaisten tekemän matkustajatuontitutkimuksen tulokset osoittavat. Haastatteluihin perustuvan tutkimuksen mukaan suomalaiset toivat Virosta olutta noin 32 miljoonaa litraa vuonna 2013. Virossa kuitenkin jäi lähes 40 miljoonaa litraa olutta yli oman kulutuksen.
Euroopan panimoliittojen kattojärjestön The Brewers of Europen äskettäin julkaiseman tilastoraportin mukaan vuonna 2013 Virossa valmistettiin olutta 147 miljoonaa litraa ja kulutettiin 97 miljoonaa litraa. Viron oluttuotanto oli siten 50 miljoonaa litraa suurempi kuin oluen kulutus. Viro vei olutta ulkomaille noin 50 miljoonaa litraa ja tuonti oli lähes 40 miljoonaa litraa. Näin ollen Virossa jäi olutta yli arviolta lähes 40 miljoonaa litraa.
Oluen tuonti kasvanut 32-kertaisesti reilussa kymmenessä vuodessa
Vuonna 2002 valtiovarainministeriön mukaan matkustajat toivat olutta Suomeen miljoona litraa ja vuonna 2013 viranomaisten matkustajatuontitutkimuksen mukaan olutta tuotiin Suomeen jo 32 miljoonaa litraa. Matkustajat toivat Suomeen olutta joka päivä vähintään 265 000 tölkkiä, pääasiassa Virosta.

– Oluen matkustajatuonti Suomeen kasvaa edelleen ja ravintolamyynti laskee. Nyt pitäisi tehdä toimia, joilla luodaan ratkaisuja ravintola-alan ja kotimaisen panimoelinkeinon tukemiseksi. Kilpailukyvyn ja työpaikkojen näkökulmasta tulisi Suomen olutvero laskea lähemmäs Viron tasoa ja saada matkustajatuonnin jatkuva kasvu pysähtymään ja veroeurot pysymään Suomessa, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.
Jos Suomen alkoholiverotaso olisi kilpailukykyinen Viroon nähden ja juomat ostettaisiin ulkomaiden sijaan Suomesta, jäisi Suomeen 300 miljoonaa euroa enemmän alkoholiverotuloja. Tämän lisäksi valtiolle kertyisi näistä juomista iso potti arvonlisäverotuloja.
– Kun veronalennuksen myötä juomanhakureissulle ei kannattaisi lähteä Viroon, kertyisi valtiolle lisää verotuloja, kun muutkin palvelut ja ostokset parturikäynneistä autonhuoltoihin tehtäisiin Viron sijaan Suomessa, Ussa toteaa.
Alkoholijuomien matkustajatuonti on lähes kaksinkertainen Suomen ravintoloissa myytävään alkoholimäärään nähden. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportin Alkoholijuomien kulutus 2013 mukaan tilastoitu anniskelukulutus Suomessa on 1,3 litraa 100-prosenttisena alkoholina ja vastaavasti matkustajatuonnin määrä on 2 litraa.
Olut voidaan tuoda – työpaikkoja ei
Oluen, siiderin, virvoitusjuomien ja kivennäisvesien valmisteverot ovat Suomessa EU:n korkeimmat. Suomen olutvero on Viroon nähden yli viisinkertainen, vaikka Vironkin olutvero on yli EU-maiden keskitason.
– Korkea verotus on laskenut kysyntää Suomessa ja siirtänyt sen Viroon. Kotimainen panimoelinkeino on joutunut sopeutumaan vuoden alussa voimaan tulleisiin alkoholimainonnan rajoituksiin ja niiden aiheuttamaan hintakilpailuun. Tämä kehitys ei ole järkevää. Olut voidaan aina tuoda, mutta työpaikkoja ei, Ussa sanoo.
Panimoteollisuus työllistää suoraan panimoissa noin 2 000 henkilöä ja välillisesti lähes 28 000. Viime vuonna panimoteollisuus joutui sopeuttaman toimiaan ja Suomen kolmessa suurimmassa panimossa vähennettiin henkilöstöä.
Kotimainen panimoteollisuus tuottaa vuosittain 1,3 miljardia euroa verotuloja Suomen valtiolle. Yksistään työpaikat tuottavat valtiolle 350 miljoonaa euroa vuodessa.