Assassin’s Creed Unity on uuden sukupolven konsoleille suunniteltuna luonnollisesti huippusuositun hittisarjan tyylikkäin luku, mutta sen huolellisesti rakennettu massiivinen mainoskampanja käytännössä hupeni taivaan tuuliin kun kävi ilmi, että peliä julkaisuvaiheessa vaivanneet kömpelöt tekniset viat tekivät siitä lähes pelikelvottoman. Uusi Anvil-pelimoottori, niin upealta kuin sen graafinen jälki näyttikin, yskähteli pahasti alkumetreillään. Vikoja oli jopa välianimaatioissa. Joissakin kohdissa vaatteet sätkivät hahmojen päällä ja hiusten väri räpsyi. Korkean profiilin peleissä ei ole moista kovin usein totuttu näkemään.

Ubisoft nöyrtyi, pyysi anteeksi liian varhaista julkaisua pelin valmiusasteeseen nähden ja ryhtyi toimeen. Vieressä näkyvästä kauhutytöstä päästiin nopeasti eroon. Pelin teknisiä vikoja on korjattu nyt jo viidellä eri päivityksellä. Lisäksi Ubisoft päätti antaa kaikille pelin ostaneille ilmaiseksi tammikuussa julkaistun lisäosan Dead Kings, joka oli alunperin suunniteltu maksulliseksi. Viidennessäkin päivityksessä korjattiin erilaisia vikoja, mutta samalla Ubisoft osoitti kuunnelleensa pelaajia muistakin asioista kuin toiminnallisista vioista. Pelaajat olivat valittaneet sitä, että tietyt kirstut voitiin avata pelissä ainoastaan iOS:lle ja Androidille julkaistun Companion Appin avulla ja kultaiset aarrearkut vain Initiates-sivuston kautta. Viides päivitys avasi kaikki kirstut kaikkien pelaajien käytettäviin.
ACU_Landmark_Versailles_GallerieDeGlace_1411125241
Yhtä asiaa ei kuitenkaan ole muutettu, nimittäin pelin sisäistä maksujärjestelmää. Monia pelaajia edelleen häiritsee, että täydellä hinnalla ostettavan konsolipelin sisällä täytyy olla vielä erikseen ostettavia lisäetuja. Voit esimerkiksi maksamalla oikeaa rahaa säästää aikaa, jolloin saat tietyt taidot tai aseet nopeammin, sen sijaan että ”ansaitsisit” samat taidot ja rahat hitaammin pelaamalla peliä. Virtuaalirahan tienaaminen pelin sisällä on tosiaankin rasittavaa puuhaa, sillä sinun täytyy jatkuvasti ostaa lisää käyttämiäsi kulutustavaroita, kuten luoteja, tiirikoita, jne. Jokaisen tappamasi vihollisen ryöstäminen ja jokaisen arkun tiirikoiminen muuttuu hyvin nopeasti puuduttavaksi puuhaksi. Pelin puuduttavuutta voit tosin lieventää esimerkiksi pelaamalla co-opia kolmen kaverin kanssa, joka piristää touhua kummasti varsinkin jos peliporukalla synkkää hyvin yhteen.
http://international.download.nvidia.com/geforce-com/international/images/assassins-creed-unity/assassins-creed-unity-exclusive-nvidia-screenshot-001.jpg
Mutta sitten itse pelin juoneen. Assassin’s Creed Unityssa pääset kokemaan Ranskan vallankumouksen Bastiljin valtauksesta kuningas Ludvig XVI:n teloitukseen ja pääset auttamaan Ranskan kansaa luomaan uutta demokraattista tulevaisuutta. Ranskan vallankumous syöksee Pariisin terrorin ja kaaoksen kurimukseen vuonna 1789. Kansakunnan repiessä itseään kappaleiksi nuori mies Arno Dorian lähtee osittain pakotettuna elämänsä seikkailuun paljastaakseen todelliset voimat vallankumouksen takana. Arnon selvitystyö heittää hänet keskelle kansakunnan kohtalosta käytävää armotonta taistelua ja hänestä tulee samalla todellinen mestarisalamurhaaja.
http://www.sidequesting.com/app/uploads/ACU-media-SS-4-big_147453.jpg
Arnona pääset juoksentelemaan pitkin upeasti mallinnetun historiallisen Pariisin rakennelmia parannellun parkour-mekaniikan avulla. Hyppely sujuu nopeammin kuin ennen, mutta sitä vaivaavat kuitenkin edelleen tietyt samat ongelmat, kuten se että Arno voi hypätä äkisti roikkumaan käytännössä minne sattuu kesken kiivainta takaa-ajoa.
http://oyster.ignimgs.com/wordpress/stg.ign.com/2014/10/unitythumb.jpg
Avoimessa pelimaailmassa on se hyvä puoli, että sinulla on vapaus valita mitä tehtävää haluat lähteä suorittamaan. Tehtävien vaikeusaste on näppärästi ilmoitettu tähtinä, joten säästyt turhilta ärräpäiltä kun suoritat helpoimmat tehtävät ensin ja säästät haastavammat siihen vaiheeseen, kun olet ehtinyt haalia itsellesi parempia taitoja ja aseita.

Kuten aiemmin on mainittu, peli näyttää graafisesti kerrassaan upealta. 1700-luvun lopun Pariisi on mallinnettu tyylikkäästi ja lähes kaikessa on aitoa historian tuntua. Välillä pelaaja voi huomata kiipeilevänsä talojen katoilla ja kirkkojen torneissa vain ihaillakseen vaikuttavia historiallisia pariisin maisemia. Pelissä kohdataan myös historiankirjoista tuttuja oikeita henkilöitä, kuten Markiisi de Sade ja jopa Napoleon, mutta varsinaisen vaikutuksen tekevät arkisemmat ihmiset, joita tuntuu riittävän yllättävän moneen lähtöön. Ääninäyttely on korkealuokkaista ja ollaan päästy todella kauas ensimmäisen Assassin’s Creedin muutamista paria eri lausetta hokevista tusinahahmoista.
http://www.gamepur.com/files/images/2014/assassins-creed-unity-max-screenshot.png
Vaikka Assassin’s Creed Unityn tarina ei kenties edusta pelimaailman yllättävintä antia, sen eteen on selkeästi nähty paljon vaivaa ja juonenkäänteitä riittää sen verran, että välianimaatiot haluaa katsella. Arno ei persoonaltaan ole välttämättä kaikkein lutuisimpia pelihahmoja, mutta ei vastenmielisimpiäkään.
http://cloud.attackofthefanboy.com/app/uploads/2014/10/assassins-creed-unity-arno-training-cinematic-attack-of-the-fanboy.jpg
Arnon taidot ja aseet kehittyvät pelin mittaan ja kuten mainittu, voit myös huijata ostamalla niitä oikealla rahalla, eli pelin kielellä ”hakkeroimalla” ne itsellesi. Aseita löytyy lähes joka tarpeeseen ja niitä on tyydyttävä käyttää, mutta vasta ladattuasi Dead Kings -lisäosan, saat kadonneen kirjan tehtävästä Léon-nimiseltä pikkupojalta lahjaksi aseen, josta et halua luopua. Giljotiiniase on kivääri, jonka piipun päästä löytyy massiivinen kirveenterä. Tästä tuhon välikappaleesta löytyy myös kranaatinheitin, joten se tekee erittäin pahaa jälkeä niin talossa kuin puutarhassakin, tai tässä tapauksessa tunneleissa. Dead Kings -lisäosa sijoittuu nimittäin suurilta osin Pariisin alla sijaitsevaan tunneliverkostoon.

Vaikka uusi Anvil-pelimoottori taipuu moneksi, pelin latausaikoja se ei ole saanut taiottua kovin lyhyiksi. Latausajat ovat ajoittain varsin pitkiä, mutta aina tylsiä, sillä joudut pelin ladatessa seuraavaa vaihetta tuijottamaan mustaa ruutua, jonka reunassa on jokin pieni epämääräinen härveli. Luulisi että tämän kokoluokan peliin olisi saatu ujutettua latausajoiksi vähän tyylikkäämpi kuva-animaatio.
http://www.bt.dk/sites/default/files-dk/node-images/905/7/7905353-vectorspilanmeldelse.jpg
Dead Kings -lisäosan juoni sijoittuu varsinaisen pääpelin jälkeisiin tapahtumiin, mutta käytännössä ei ole haittaa, vaikka aloittaisit sen pelaamisen jo kesken pääpelin vain saadaksesi heti käyttöösi messevän giljotiiniaseen. Aivan pääpelin alussa se ei onnistu, sillä sinun täytyy ensin suorittaa tehtävä, jossa murhaat tunneleissa vaikuttavan rottakuninkaan. Tehtävän jälkeen pääset aloittamaan lisäosan Saint-Denis-nimisestä kaupunginosasta.

Kaiken kaikkiaan Assassin’s Creed Unity on peli, joka on saatu korjattua mittavien alkuvaikeuksiensa jälkeen sille alunperin suunniteltuun AAA-luokkaan. Jos olet salamurhahiippailun ystävä ja jätit pelin hyllyyn, koska pelästyit sen saamaa huonoa kritiikkiä, nyt voit ostaa sen huoletta ja nauttia historiallisesta huippuseikkailusta vaarasta toiseen syöksyvänä salamurhaaja Arnona, samalla kun Ranskan kansa on löytämässä demokraattisen nykyidentiteettinsä.
http://international.download.nvidia.com/geforce-com/international/images/assassins-creed-unity/assassins-creed-unity-ambient-occlusion-003-nvidia-hbao-plus-640px.jpg
Lajityyppi: Seikkailu, toiminta
Ikäraja: 18
Julkaisuaika: 13.11.2014
Alustat: PS4, PS3, Xbox One, PC
Kehittäjä: Ubisoft Montreal
Julkaisija: Ubisoft
Pelaajamäärä: 1 (2-4 co-op netissä)