Avaruutta tutkivat tiedemiehet ovat odottaneet tätä hetkeä jo vuosikymmeniä.
Kansainvälinen tiedemiesryhmä on julkistanut venäläisen teleskooppiaseman löydön voimakkaasta radiosignaalista. Asiasta kertoi ensimmäisenä tietokirjalija Paul Gilster avaruuden tutkimukseen keskittyvässä blogissaan.
Signaalin sanotaan lähteneen Herkuleksen tähdistöstä, joka sijaitsee 95 valovuoden päässä Maasta. Tähti HD 164595 muistuttaa hyvin paljon Aurinkoa ja on suunnilleen saman ikäinen kuin Aurinko, eli 6,3 miljardia vuotta vanha. Kyseisestä tähdistöstä on löydetty ainakin yksi planeetta, HD 164595 b, joka on suunnilleen saman kokoinen, mutta hieman lämpimämpi kuin Neptunus. HD 164595 -tähteä voi tutkijoiden mukaan kiertää muitakin planeettoja, joita ei vain vielä ole havaittu.

Venäläinen Kaukasuksella sijaitseva RATAN-600 -radioteleskooppi (kuvassa yläpuolella) havaitsi signaalin jo viime vuonna, 15.5.2015, mutta venäläiset eivät kertoneet siitä kansainväliselle tiedemiesyhteisölle. Tieto havainnosta on nyt kuitenkin kantautunut SETI:n saakka ja herättänyt maailmanlaajuista huomiota. SETI:n edustajat ilmoittivat eilen, että kyseessä ei ole harjoitus, vaan signaali on niin merkittävä, että sen lähdettä aletaan seurata välittömästi ja pysyvästi.
Havaittu voimakas radiosignaali alkoi heikkona, mutta voimistui normaalia pidemmäksi ajaksi, jonka jälkeen se katosi. Signaalin voimakkuus ja kesto osoittavat, että se on hyvin erityinen ja että sen lähettämiseen on tarvittu valtavasti energiaa.
Riippuen havaitun radiosignaalin lähetystavasta, sen on voinut lähettää ihmiskuntaa huomattavasti kehittyneempi sivilisaatio. Jos signaali lähetettiin suoraan Aurinkokuntaamme kohti, sen vaatima energiamäärä on mahdollista vain venäläisen astronomin Nikolai Kardašovin 1960-luvulla kehittämän asteikon mukaan tyypin I sivilisaatiolle. Tyypin I sivilisaatio kykenee hallitsemaan yhden planeetan energiaa. Ihmiskunta sijoittuu tällä hetkellä asteikossa luokkaan 0,7. Jos signaali on lähetetty joka suuntaan, siihen tarvittava energiamäärä on mahdollista vain tyypin II sivilisaatiolle, eli sellaiselle, joka pystyy hallitsemaan kokonaisen tähden energiaa.
Avaruudesta elämää etsivä SETI-instituutti määräsi eilen kahden radioteleskoopin tiedemiesryhmät tutkimaan radiosignaalia, joka on etäisyyden perusteella laskettuna lähetetty vuonna 1920. Signaali on havaittu vain kerran, eikä se ole toistunut.
Tiedemiehet eivät ole vahvistaneet, että signaali olisi täydellä varmuudella älyllinen viesti, mutta he ovat yhtä mieltä, että sen ominaisuuksien ja merkittävyyden vuoksi kyseistä planeettaa ja tähdistöä tulee seurata tarkoin.
Epöäilijöitäkin on. Texas A&M yliopiston astronomi Nick Suntzeff on kiinnittänyt huomiota viestin taajuuteen 11Ghz, joka on sama, kuin mitä käytetään Maassa sotilaalliseen viestintään. Hänen mukaansa viestiä täytyy joka tapauksessa tutkia tarkemmin.
– Voisiko kyseessä olla toinen sivilisaatio, joka lähetti meille signaalin? Totta kai, se on mahdollista. On myös muitakin mahdollisia selityksiä väitetylle lähetykselle – mukaanlukien Maasta tulevat häiriöt. Ilman tarkempaa vahvistusta tästä signaalista, voimme vain sanoa, että se on ”mielenkiintoinen”, kertoo johtava astronomi Seth Shostak SETI:n sivuilla.
Kovinkaan nopeasti varmoja vastauksia ei välttämättä kannata odottaa, ellei onnistuta vastaanottamaan uutta viestiä. Jos maasta lähetettäisiin suoraan HD 164595 b -planeetalle suunnattu vastausviesti, sen saapuminen perille kestäisi 95 vuotta.
radiosignaali-avaruudesta-ratan_3
Kuva signaalista: Centauri Dreams / Paul glister