Diabeteksen huomaaminen ajoissa on erittäin tärkeää. Näiden vinkkien avulla voit helpommin tarkkailla onko sinulla diabetes. Muistathan kuitenkin, että täydellisen varmuuden voi saada vain veritestillä.
Monet ensimmäisen ja toisen tyypin diabeteksen oireista ovat samoja, vaikka niiden kehittymisen syyt ovat erilaiset. Tämä johtuu ylimääräisen glukoosin ja sokerin vaikutuksesta verenkierrossa. Molempia diabetes-tyyppejä diagnosoidaan kaikille ikäryhmille. Ensimmäisen tyypin diabetes huomataan normaalisti kuitenkin jo lapsilla ja nuorilla aikuisilla, kun toisen tyypin diabetes diagnosoidaan yleensä vanhemmalla iällä. Tämä artikkeli auttaa sinua helpommin ymmärtämään diabeteksen syitä ja oireita.
Tyypin 1 diabetes – oireet
Diabeteksen yleisimmät oireet ovat kasvava jano, nälkä sekä tihentynyt virtsaamisen tarve.

Verenkierrossa oleva glukoosi tai sokeri tarvitsee insuliinia, jotta se imeytyy vartalon soluihin. Kun insuliinia ei ole tarjolla, glukoosin määrä veressä kasvaa. Munuaisten tehtävä on estää glukoosin poistuminen elimistöstä virtsan mukana, mutta glukoosin kasvava määrä estää munuaisia toimimasta kunnolla. Ylimääräinen sokeri tai glukoosi imee nesteitä kudoksista ja poistuu virtsan mukana. Tämä johtaa dramaattiseen virtsaamisen määrän kasvuun, joka puolestaan aiheuttaa nestehukkaa. Vartalo yrittää kompensoida tätä kasvattamalla janon tunnetta. Myös vartalon solut tarvitsevat ravintoa, joka kasvattaa nälän tunnetta. Tätä oravanpyörää voisi kutsua nääntymiseksi yltäkylläisyyden keskellä. Glukoosi on vartalossa, mutta se ei pääse soluihin käytettäväksi energiana. Tämä on vakava ja vaarallinen tilanne, joten siihen täytyy suhtautua asianmukaisesti. Monesti tyypin 1 diabeteksen oireet voivat muistuttaa pahaa flunssaa. On tärkeä muistaa, että noin 90 %:lla lapsista joille diagnosoidaan tyypin 1 diabetes, ei ole suvussa tätä sairautta.

Ota välittömästi yhteyttä lääkäriin, jos huomaat nämä oireet:

  1. Kova jano
  2. Tiheä virtsaamisen tarve
  3. Äkillisiä muutoksia näkökentässä tai näössä (lisääntynyt glukoosi veressä aiheuttaa muutoksia ja turvotusta silmän linssiin, joka aiheuttaa muutoksia näköön)
  4. Glukoosia tai sokeria virtsassa
  5. Makea tai hedelmäinen tuoksu henkityksessä (tämä on merkki siitä, että vartalo käyttää rasvaa energianlähteenä, koska solut eivät saa sitä glukoosista. Tämä voi olla hengenvaarallinen tilanne, ketoasidoosi)
  6. Kasvanut ruokahalu ja äkillinen painon putoaminen
  7. Uneliaisuus ja velttous (elimistö ei saa tarpeeksi glukoosia, joka voi aiheuttaa tämän oireen)
  8. Raskas ja vaikea hengitys, joka voi johtaa tokkuraisuuteen, velttouteen tai jopa tajuttomuuteen (ketoasidoosin merkkejä, ks. kohta 5)

Tyypin 1 diabetes – oireet
Tyypin 2 diabetes on sairautena erilainen kuin tyyppi 1. Se ei ole autoimmuunisairaus ja se yleensä kehittyy hitaasti. Vartalo kehittää vielä insuliinia, mutta ei ehkä enää osaa käyttää sitä tehokkaasti, tai vartalon solut ”vastustavat” sitä. Tästä syystä monille tyypin 2 diabetekstä sairastaville sanotaan, että he ovat ”insuliiniresistenttejä.” Resistenssin vähentämiseen voidaan tarvita lääkitystä. Ajan myötä monet tyypin 2 diabetekseen sairastuneet voivat tarvita myös insuliinia. Vartalo ei ehkä enää tuota riittävästi insuliinia, tai sen tuottama insuliini ei enää ole riittävän tehokasta.
Kuten yllä on mainittu, monet oireet ovat samoja molemmissa diabeteksen luokissa, koska molemmissa tapauksissa veressä on liikaa glukoosia.
Koska tyypin 2 diabetes kehittyy hitaasti, monilla siihen sairastuneilla ei välttämättä ole lainkaan huomiota herättäviä oireita. Tämän vuoksi on tärkeää käydä lääkärissä säännöllisesti tarkastuttamassa veriarvot diabeteksen varalta.
Tyypin 2 diabeteksen oireita:

  1. Kova jano
  2. Tiheä virtsaamisen tarve
  3. Painon muutos (voi olla tyypin 1 mukaan painon väheneminen, mutta voi olla tyypissä 2 myös painon lisääntyminen. Kakkostyypin diabetekseen sairastuneen elimistön vastustus insuliinia kohtaan kasvaa, kun hänen painonsa kasvaa. Tämä vähentää solujen kykyä vastaanottaa insuliinia ja seurauksena on lisäöäntynyt glukoosin määrä veressä)
  4. Uupumus
  5. Muutokset näössä ja näön sumentuminen
  6. Usein tapahtuvat tulehdukset (bakteerit kuskoistavat kun veren glukoosi on korkealla. Tämä voi aiheuttaa virtsatie- ja hiivatulehduksia)
  7. Haavat ja naarmut kestävät kauan parantua
  8. Kutinaa ja puutumista raajoissa (sormet ja jalat). Korkea glukoosin määrä veressä voi aiheuttaa pitkittyessään hermovaurioihin, eli neuropatiaan.
  9. Erektiovaikeuksia miehellä.

Lienee turh muistuttaa, että diabeteksen merkit ja oireet on erittäin tärkeä huomata. Älä viivyttele soittoa lääkärille, jos epäilet että sinulla voisi olla diabetes. Ainoa keino tietää varmasti on testata veri.
Jos oireet viittaavat tyypin 1 diabetekseen, kohtele asiaa terveydellisenä hätätilana. Hae apua välittömästi!
Lähde: Diabetes Care