Daily Mail -sivusto raportoi erään sushin syöjän kammottavasta diagnoosista. Sivuston mukaan kiinalainen Guangdongin provinssista kotoisin oleva sushia usein syövä mies meni lääkäriin valittaen vatsakipuja ja kutiavaa ihoa. Miehen kauhuksi kävi ilmi, että hänen koko vartalossaan kasvoi heisimatoja, joita voi saada raa’an kalan eli sashimin syömisen seurauksena. Heisimatotartunnat ovat lisääntyneet viime vuosina sushin kasvaneen suosion myötä.
Sushi on suhteellisen kallista ja monen mielestä erittäin herkullista ruokaa. Sushi-menun yksi osa on sashimi, eli raaka kala. Normaalisti jopa 8-metrisiksi kasvavat heisimadot elävät tartunnan saaneen ihmisen suolistossa, mutta jos ihminen on saanut elimistöönsä heisimadon munia, ne voivat levitä suolistosta muihinkin kudoksiin, jopa aivoihin asti. Tällöin seurauksena voi olla vakavia kohtauksia tai jopa kuolema.

Kammottava tartunta voi olla huomaamatta jopa vuosia

Suomessa heisimatotartuntoja yleisempiä ovat lapamadot. Molemmat madot voivat elää ihmisessä huomaamatta useita kuukausia, jopa vuosia. Suomessa lapamatotartunnanvoi saada syötyään raakaa kalaa, jossa on toukka-asteella olevia lapamatoja. Suomalaisista kaloista lapamatoja voi saada esim. kypsentämättömästä hauesta, ahvenesta, kiiskestä ja mateesta.

Lapamato kasvaa ihmisen suolistossa 3-10 metriä pitkäksi. Jopa 25-vuotiaaksi elävä lapamato aiheuttaa vatsavaivoja ja anemiaa.

Research has shown that eating raw or undercooked fish can lead to a variety of parasitic infections