Siperiasta tuleva Sibir on tulikuuma joukkue tällä hetkellä. Yhdeksästä viime pelistä joukkue on voittanut jokaisen ja omaan maaliin on mennyt vain yhdeksän kiekkoa tämän voittoputken aikana. Joukkueen maalivahti Mikko Koskinen (kuvassa oikealla) on löytänyt jälleen viime kaudelta tutun huippuvireen ja hänen ohittamisensa ei tule olemaan helppoa.

Sibir menetti kesällä erittäin isot palat joukkueesta, kun tähtisentteri Jori Lehterä siirtyi NHL:ään ja erinomainen päävalmentaja Dimitri Kvartalnov jätti Siperian taakseen siirtyessään KHL:ää tällä hetkellä johtavan TsSKA Moskovan peräsimeen. Molemmat ovat loistaneet uusissa ympäristöissään.Olikin aiheellista olettaa, että nämä muutokset vaikuttaisivat joukkueeseen negatiivisesti, mutta itse asiassa Sibir on jopa paremmassa vireessä kuin viime kaudella ja taistelemassa peräti kotiedusta pudotuspeleihin. Isoimmat päänahat voittoputken aikana ovat tulleet kotivoitoilla Ak Bars Kazanista lukemin 6-1 ja 4-1-voitolla Metallurg Magnitogorskista.Seuran päävalmentajana toimii viime kaudella Torpedon apuvalmentajana työskennellyt 43-vuotias valkovenäläinen Andrei Skabelka, joka oli aikanaan erittäin tuttu näky hyökkääjän tontilla Valko-Venäjän maajoukkueessa. Skabelkalla ja Sibirillä oli alkukaudesta ongelmia, mutta viime viikkoina Sibir on ollut hurjassa lennossa ja ensimmäistä kauttaan KHL-seuran päävalmentajana toimiva Skabelka tuntuu saaneen hyvän otteen joukkueesta. Pelissä on paljon samaa kuin Kvartalnovin alaisuudessa, joka on ehdottomasti positiivinen asia.
Joukkueen tutut piirteet ovat näkyneet tälläkin kaudella. Materiaalilta seura ei ole lähimainkaan KHL:n parhaita joukkueita, mutta se on erittäin kurinalainen, työteliäs, uhrautuva ja yhtenäinen joukkue, jolla on laadukas maalivahti. Sibir on haastava vastustaja kenelle tahansa KHL:ssä.
Sibirin puolustusmateriaali ei varsinaisesti nimillä häikäise, mutta joukkue puolustaa viisikkona todella hyvin ja uhrautuvasti, jonka Jokeritkin koki kauden alla pelatussa harjoitusottelussa. Puolustuksesta löytyy pari mielenkiintoista nimeä, joilla on iso rooli Sibirissä. Erittäin kovalla laukauksella varustettu Patrik Hershley on tehtaillut tehot 8+4. Viime kaudella sama mies teki puolustajien maaliennätyksen SHL:ssä.
Renat Mamashev on KHL:n pakkien pistepörssin voittaja toissa kaudelta Neftehimik Nizhnekamskista. Hän tuli kesken kauden Sibiriin. Hershley ja Mamashev ovat kaksi eniten vastuuta saanutta puolustajaa. Puolustuksen kovin taklaaja on tilastojen valossa ollut nuori Igor Ozhiganov, joka on siinä sivussa tehtaillut kymmenen pistettä.
Hyökkäyksessä isoa roolia kantavat suomalaiset Jonas Enlund (6+14) (kuvassa vasemmalla) ja Jarno Koskiranta (7+10), jotka ovat myös kaksi selvästi eniten peliaikaa saanutta hyökkääjää. Koskiranta tehtaili hiljattain hattutempun Kazanin verkkoon ja tämän lisäksi hänen aloitustilastonsa on lähellä 60 prosenttia.
Suomalaisten lisäksi vaarallisuutta hyökkäykseen tuovat elämänsä kautta pelaava seuran sisäisen pistepörssin johtaja Dimitri Kugryshev (9+12), viime kauden pudotuspeleissä Lehterän ja Enlundin kanssa ykkösketjussa pelannut Dimitri Monja ja vaarallinen ruotsalaishyökkääjä Andreas Thuresson.
Erikoistilannepelaamisessa Sibir ei varsinaisesti häikäise. Ylivoimalla joukkue on yhdeksänneksi paras koko KHL:ssä ja alivoimalla vasta 17:sta paras. Sibir kuuluu siihen viiden joukkueen joukkoon KHL:ssä, joka ei ole tehnyt alivoimalla ainuttakaan maalia tällä kaudella.
Sibir on ehdottomasti KHL:n parhaita seuroja, kun puhutaan joukkuepelaamisesta, kurinalaisuudesta ja yhtenäisyydestä. Se puolustaa tiiviisti ja Koskinen ottaa maalilla koppeja hyvällä prosentilla. Sibir puolustuspelaamisen tasosta jotain kertoo sekin, että se on päästänyt kolmanneksi vähiten maaleja koko KHL:ssä.
-Aika kurinalainen ryhmä, joka puolustaa hyvin. Varmasti aamulla katsotaan videopätkää, joka kertoo vielä enemmän joukkueesta. Se tiedetään, että kova porukka on vastassa, Riku Hahl sanoo.
Juhamatti Aaltonen palaa tänään Jokereiden kokoonpanoon. Laitahyökkääjä on ollut sivussa neljästä viime ottelusta sairastumisen vuoksi. Nyt hän palaa tutulle paikalleen ykkösketjun laitaan Niklas Hagmanin ja Niko Kapasen rinnalle. Kolmikko pelasi yhdessä koko alkukauden ennen Hagmanin loukkaantumista.
Hyökkäykseen tulee mukaan myös Tomi Mäki, joka oli lepovuorossa viime pelissä. Torstaina huilaavat Semir Ben-Amor, Johan Harju sekä Tommi Huhtala. Puolustuksessa KHL-debyyttinsä tekee Santeri Saari, joka palasi lainakomennukselta Ruotsista takaisin Jokereihin alkuviikosta. Puolustajista sivussa on Daine Todd, joka loukkaantui maanantain Dinamo Riika -ottelussa. Hän on pois peleistä noin neljä viikkoa.
Maalivahtiosastolla Henrik Karlsson jatkaa edelleen tolppien välissä. Sairastumisesta toipunut Riku Helenius nousee mukaan kokoonpanoon. Hän oli sivussa molemmista otteluista taannoisella vieraskiertueella.
Jokerit ja Sibir Novosibirsk ovat molemmat hyvässä myötätuulessa, sillä helsinkiläisillä on alla viisi voittoa peräjälkeen ja Sibirillä peräti yhdeksän ottelun voittoputki. Joukkueet kohtaavat vain kerran runkosarjassa. Harjoituskaudella Sibir oli keskinäisessä pelissä parempi jatkoajan jälkeen lukemin 3-2.
Jokerit on läntisessä konferenssissa edelleen kolmantena, mutta on noussut jo pisteen päähän SKA Pietarista. Sibir on kohennellut asemiaan vaisuhkon alun jälkeen ja on nyt viidentenä itäisessä konferenssissa.
Illan ottelu alkaa klo 18.30. Hyödynnä LOKOMO-tarjous ja hanki matsiin neljä lippua 44 eurolla. Hartwall Arenan lipunmyynti aukeaa klo 16.30.
Kokoonpano tänään
9 Niklas Hagman – 39 Niko Kapanen – 50 Juhamatti Aaltonen
76 Jere Sallinen – 26 Petteri Wirtanen – 79 Eetu Pöysti
67 Linus Omark – 42 Petr Koukal – 12 Steve Moses
14 Tomi Mäki – 32 Riku Hahl – 28 Jani Rita
4 Ossi Väänänen – 6 Topi Jaakola
55 Atte Ohtamaa – 47 Ville Lajunen
13 Ryan Gunderson – 2 Oskari Korpikari
60 Santeri Saari
1 Henrik Karlsson (31 Riku Helenius)
Katkeaako Sibirin voittoputki Jokereiden käsittelyssä vai venyykö se jo kymmenen ottelun mittaiseksi?
Seuraa heitä
#18 Dimitri Kugryshev – Elämänsä kautta pelaava seuran sisäisen pistepörssin kärkinimi on ollut entistä paremmassa iskussa Karjala-turnauksen jälkeen, jossa hän pääsi pelaamaan. Nopea, taitava ja työteliäs hyökkääjä. 24-vuotias laitahyökkääjä on nimi, joka kannattaa laittaa mieleen.
#40 Jarno Koskiranta – Lähes 19 minuuttia ottelua kohden pelannut suomalaissentteri on pelaamassa vahvaa kautta. Hän on saanut eniten vastuuta koko hyökkäyksestä ja tulostakin on tullut. Hän on ollut lisäksi KHL:n eliittiä aloituksissa.
#6 Patrik Hershley – Hurjalla lyöntilaukauksella varustettu ruotsalaispuolustaja on vaarallinen viivapelote ylivoimalle. SHL:n puolustajien maaliennätys meni uusiksi hänen toimesta viime kaudella. Kantaa suurta vastuuta puolustuksessa, jossa on ehdottomia avainpelaajia.