Unenpuutteen perinteisiin merkkeihin kuuluu hitaus töissä, jatkuva haukottelu, veltto olo sekä se, että sängyn kutsua on lähes mahdoton vastustaa. Nämä ovat selviä merkkejä, jotka jokainen meistä on joskus huomannut.
Mutta tiesitkö, että on olemassa myös muita, tunnistamattomampia keinoja, joilla kehosi viestittää sinulle lisäunen tarpeesta? Huffington Post listasi nämä kuusi merkkiä, joiden takia pää kannattaa painaa tyynyyn vähän aikaisemmin
1. Olet ahne
Jos olet jatkuvasti nälkäinen, vaikka olet muistanut syödä aamiaisenkin, kyse voi olla unenpuutteesta. Erään tutkimuksen mukaan liian vähäinen uni on yhteydessä lisääntyneeseen greliinihormoniin, joka taas laukaisee nälän. Tämä nälkähormonin lisääntyminen ei ainoastaan lisää napostelua, vaan se saa himoitsemaan myös runsaskalorisia ja -hiilihydraattisia ruokia.
2. Olet itkuinen
Huomaatko koskaan itkeväsi jollekin aivan nololle mainokselle televisiossa? Naiset saattavat syyttää tästä PMS-oireitaan, mutta todennäköisemmin kyse on unenpuutteesta, joka saa tunteet toimimaan ylikäynnillä.
Vuonna 2007 tehdyn tutkimuksen mukaan unenpuutteesta kärsivät aivot reagoivat 60 prosenttia enemmän negatiivisiin ja häiritseviin kuviin kuin hyvin levänneet aivot.
3. Et pysty keskittymään ja unohtelet asioita
Keskittymisvaikeuksia on helppo syyttää iästä, stressistä tai ylitsevuotavasta sähköpostilaatikosta, mutta todellisuudessa unenpuute voi olla syypää. Liian vähäinen uni on yhdistetty monenlaisiin kognitiivisiin ongelmiin, kuten keskittymisvaikeuksiin, hämmennykseen, alentuneeseen valppauteen, unohtelevaisuuteen ja oppimisvaikeuksiin.
4. Kärsit sitkeästä flunssasta
Jos joudut jatkuvasti niistämään tai flunssa ei tahdo millään parantua, kannattaa panostaa nukkumiseen. Vuonna 2009 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että vähemmän kuin seitsemän tuntia yössä nukkuvat ihmiset sairastuvat flunssaan kolme kertaa todennäköisemmin kuin ne, jotka nukkuivat ainakin kahdeksan tuntia yössä.
5. Olet kömpelömpi kuin yleensä
Aluksi tiputat herätyskellon yöpöydältä, sitten läikytät maidon pitkin pöytää ja lopuksi kolhaiset varpaasi kynnykseen mennessäsi ulos ovesta. Ikään kuin olisit muuttunut mämmikouraksi yhdessä yössä. Tutkijat eivät ole varmoja tämän syystä, mutta uneliailla ihmisillä on yleensä hitaammat ja vähemmän tarkat motoriset kyvyt. Refleksit voivat heikentyä ja syvyysnäkö olla hiukan kummallinen. Ja koska tässä tilassa on vaikea keskittyä, reaktioajat hidastuvat.
6. Seksi ei kiinnosta
Jos sinua tai kumppaniasi ei yksinkertaisesti kiinnosta harrastaa seksiä, eikä syypää ole stressi tai jokin muu terveysongelma, lisäuni saattaa auttaa. Sekä miehet että naiset, jotka eivät nuku riittävästi, kokevat seksihalujensa vähentyneen. Unenpuute voi myös kohottaa kortisolihormonin määrää, mikä ei myöskään auta asioita makuuhuoneessa.
Lähteet: Tohtori.fi, Huffington Post