[jwplayer]http://youtu.be/Py_IndUbcxc[/jwplayer]
Suomalais-saksalais-australialaisen tieteiskomedia Iron Sky saapuu elokuvateattereihin 4. huhtikuuta. Vuosikausia työn alla ollutta elokuvaa on kuitenkin kierrätetty ennakkonäytöksissä ympäri Suomen, joten pääsimme näkemään paljon puhetta herättäneen leffan ennen suurta yleisöä.

Renate Richter eli näyttelijä Julia Dietze

Iron Sky -leffasta ennakkoon nähtyjen trailereiden perusteella pidin ideaa toisen maailmansodan loppumetreillä kuuhun paenneista, ja sinne tukikohdan perustaneista natseista ilahduttavan älyvapaana. Tosin tuossa vaiheessa mielessä kävi myös se, että ne parhaat ja älyttömimmät ideat usein vesittyvät latteiksi keskinkertaisuuksiksi. Kävikö Iron Skyn kanssa näin? Ei. Ja ehkä kyllä.
Iron Sky tempaa mukaansa heti alkuteksteistä saakka, eivätkä digitaalisesti toteutetut taustat ja efektit häpeä kymmenkertaisilla budjeteilla tehdyille Hollywood-tuotannoille. Juoni kulkee eteenpäin ja tarinakin pysyy kiinnostavana, eikä sitä pelkäämääni latistumista tunnu tapahtuvan, ainakaan ennen aivan viimeisiä minuutteja, joissa mielestäni olisi ollut vielä leikattavaa. Myös näyttelijät hoitavat hommansa varsin mallikkaasti.
Muutamat kohtaukset saavat täydessä ennakkonäytössalissa aikaan aplodien ja huutonaurun myrskyn, ja tällaiset ilmiöt kotimaisessa elokuvateatterissa ovat harvinaisia. Voi siis sanoa että Iron Sky onnistuu mainiosti siinä, missä sen oli tarkoituskin onnistua. Hetkittäin tuli kuitenkin mieleen, että alkuperäisideaa olisi voinut hyödyntää hieman pidemmälle vieden ja reilusti ronskimmin. Tässä tyylilajissa kun juuri minkään ei tarvitse olla pyhää, vaikkakin holokaustin kustannuksella nauraminen olisi jo osoittanut melko huonoa makua, ja aiheuttanut varmasti maailmalla voimakkaita vastareaktioita.
Leffan juonen kulusta en uskalla paljastaa yhtään enempää, koska parhaat naurut irtoavat juuri yllätyksellisistä tapahtumista ja yksityiskohdista.
Näytöksen jälkeen saliin saapuneet ohjaaja Timo Vuorensola ja tuottaja saavat runsaat aplodit. Vuorensola kertoo leffan teosta innostuneesti, ja selvästi omaan tuotokseensa tyytyväisenä. Vastaukset yleisön kysymyksiin venyvät pitkiksi, jonka ymmärtää helposti; kukapa ei mielellään puhuisi omista saavutuksistaan. Useita katsojia tuntuu kiinnostavan, saako Iron Sky mahdollisesti jatko-osan.
On se mahdollista. Olen kehitellyt pieniä tarinoita ja henkilöhahmoja jotka liittyvät kuunatsien maailmaan. Tällä hetkellä en kuitenkaan halua vielä puhua seuraavista projekteista enempää, ohjaaja Vuorensola vastaa.
Vaikka Iron Sky onkin 7,5 miljoonan euron budjetillaan kallein koskaan tehty suomalainen elokuvaproduktio, ovat sen kulut kuitenkin vain murto-osa suurten Hollywood-tuotantojen budjeteista.
– Meillä meni 7,5 miljoonaa koko leffaan, jossain Transformersissa sama summa saadaan kulumaan pelkästään cateringiin, tuottaja Kaukomaa toteaa.
Vuorensola asettaa Transformers-elokuvat vertailukohdaksi myös toisessa yksityiskohdassa.
Kun esittelimme valmiita digitaalisia erikoistehosteita, meiltä kysyttiin onko niitä ollut tekemässä neljä- vai viisisataa ihmistä. Kertoessamme että leffan kaikki tehosteet on tehnyt Tampereella istunut 25-henkinen ryhmä, eivät alan ammattilaiset tahtoneet uskoa korviaan, Vuorensola naureskelee.
Mainittakoon vielä lopuksi, että vaikka leffan idea kuuhun paenneista natseista saattaakin kuulostaa aivan järjettömältä, ei se ole aivan tuulesta temmattu. On olemassa tahoja jotka ovat uskoneet vuosikymmenten ajan, että saksalaisia pakeni toisen maailmansodan lopulla kuuhun. Joidenkin huhujen mukaan Hitlerillä olisi ollutkin tämänkaltaisia suunnitelmia. Myös elokuvassa nähdyille lentäville lautasille on olemassa jopa prototyyppiasteelle edenneitä todellisia esikuvia. Sitä, saivatko 40-luvun saksalaiset insinöörit ufojaan lentämään, ei ole pitävästi todistettu.