Aloitin kirjoitukseni vuonna 2016 seuraavin sanoin: ”Suomi ei pärjännyt Euroviisuissa. Ei taaskaan. Ei edes päässyt finaaliin asti.” Ja samat sanat voi toistaa, taas.

Ruotsi on voittanut Euroviisut häkellyttävät 6 kertaa. Suomi on voittanut tasan yhden kerran, kun Lordi tuli hevihirviölaumoinen ja yllätti koko Euroopan.

Suomi on kokeillut kaikenlaisia keinoja valita edustajansa Euroviisuihin. Vuonna 2015 järjestettiin neljäs typerästi nimetty Uuden musiikin kilpailu, eli Suomen Euroviisukarsinta. Suomen edustaja valittiin siten, että katsojien äänistä laskettiin 90 % ja erilaisten raatien äänistä 10 % lopputulokseen. Suomen edustajaksi yleisöäänien ansiosta valittu Pertti Kurikan Nimipäivät sijoittui Euroviisujen semifinaalissa viimeiseksi.

Vuonna 2016 UMK:ssa yleisön ja raadin äänet jaettiin tasan, ja raadin avustuksella tuntematon sekä sittemmin musiikkimaailman jättänyt Sandhja ohitti eniten yleisöääniä saaneen Saara Aallon. Sandhja oli Euroviisujen semifinaalissa neljänneksi viimeinen.

Vuonna 2017 Suomen edustaja valittiin 50 % yleisöäänestyksellä ja 50 % kansainvälisten raatien äänestyksellä. Suomen edustaja Norma John jäi semifinaalissa kahden sijan päähän finaalipaikasta.

Tuoreimpana mallina on käytetty kahdesti peräkkäin niin ikään epäonnistunutta Ylen omaa valintaa artistiksi. Viime vuonna Saara Aalto esitti karsinnassa kolme kappaletta suomalaisille katsojille ja kansainväliselle raadille. Niistä sitten piti valita Suomen kappale Euroviisuihin. Aalto pääsi finaaliin, jossa hän sijoittui toiseksi viimeiseksi.

Tästä innostuneena UMK teki saman tänä vuonna uudelleen, tällä kertaa yhden Suomen menestyneimmän DJ:n, Daruden eli Ville Virtasen kanssa. Jälleen oli valittavana kolme Daruden sekä kaikkiin kappaleisiin laulajaksi otetun näyttelijä-laulaja Sebastian Rejmanin kynäilemää vaihtoehtoa. Voittajakappale valittiin yleisöäänestyksen ja kansainvälisten raatien yhteistuloksella. Suomi ei ollut vedonlyöjien suosikki etenemään finaaliin ja niin kävikin, kun Suomi putosi semifinaalivaiheessa.

Mikä siis mättää? Eikö Suomessa muka osata tehdä hittimusiikkia? Kyllä osataan! Eivätkö varteenotettavat ehdokkaat halua osallistua kisoihin? Eivät halua! Suomalaisten verorahoilla porskuttava Yle on vuosia kestäneellä UMK-häröilyllään karkottanut osaavilta muusikoilta innon osallistua kilpailuun, ja kahtena viime vuotena pelkkä mahdollisuuskin on viety heiltä kokonaan, koska biisejä on päässyt tekemään vain yksi artisti kerrallaan!

UMK-organisaatio on nyt vihjaillut, että kutsuartistiperiaatteesta luovutaan ja ensi vuonna olisi taas valittavissa useampia vaihtoehtoja, mitä se sitten tarkoittaakaan. Koko Suomen kansa kuitenkin tietää, mikä muutos Suomen Euroviisutoimintaan tarvitaan. Koko UMK-organisaatio täytyy hajottaa ja käynnistää Euroviisukarsinnat uudellen täysin uudella porukalla. Sellaisella, jota muusikotkin pystyvät arvostamaan, sillä heitä saisi ja pitäisikin olla mukana tällaisessa organisaatiossa. Uusi ja puhdas alku ilman vuosikausien kaunoja on enemmän kuin tervetullut juuri nyt, kun enää huonomminkaan ei Euroviisuissa voi sujua.

Maastamme löytyy yllin kyllin kansainvälisen tason biisintekotaitoa ja musiikillista osaamista. Valtakunnan vahtikoira vaatii takaisin suuren mittaluokan Euroviisukarsinnat, joissa biisit valitaan karsintoihin satojen ehdokkaiden joukosta kolmen mittatilaustyönä väännetyn vaihtoehdon sijaan. Kaikki kunnia Darudelle ja hänen menneille huippuhiteilleen, mutta nämä kolme vaihtoehtoa eivät tällä kertaa valitettavasti edustaneet ehdottomasti parasta, mitä Suomella olisi tarjota. Paras mahdollinen lopputulos harvoin syntyy käskystä yhdelle ihmiselle, vaan kunnioittavasta pyynnöstä koko lahjakkaalle kansakunnallemme.

Yle, ruvetkaapas nyt vain taas luottamaan meihin suomalaisiin, että kykenemme luomaan menestyvää musiikkia ja osaamme myös äänestää parhaat biisit ja niiden esittäjät edustamaan meitä kaikkia Euroviisuissa. Niin muutkin maat tekevät!

-Valtakunnan vahtikoira

Kuva: Yle