Taloudellisesti hienosti menestynyt James Wanin ohjaama Kirottu-elokuva sai nopeasti jatko-osan, Kirottu 2, jossa nähtiin ensimmäisen kerran Bonnie Aaronsin esittämä karmiva nunnademoni Valak.

Elokuvat saivat kaksi lisäosaa, Annabelle (2014) ja Annabelle: Creation (2017), joiden jälkeen paneuduttiin Valakin omaan Nunna-elokuvaan. Elokuvan ohjasi Corin Hardy ja sen tuottivat Wan sekä Kirottu-universumin kaikki elokuvat tuottanut Peter Safran.

Monet fanit odottivat ennakkohypen ansiosta elokuvaa, jossa päästään sukeltamaan syvälle inhokkisuosikki Valakin taustoihin. Valakin taustatarina sivuutetaan kuitenkin melko pikaisesti ja elokuvassa keskitytään seuraamaan oman menneisyytensä kanssa painivan pappi Burken (Demián Bichir) ja nunnavalaansa vielä odottavan sisar Irenen (Taissa Farmiga) tutkimuksia ikivanhassa romanialaisessa nunnaluostarissa, jossa Valak majailee ja pelottelee katsojia tasaisin väliajoin.

Jos et tiedä Nunnan olevan Kirottu-universumin esiosa, elokuva alkaa aivan käsittämättömän typerästi, koska aivan alussa nähdään sekavassa pätkässä Kirottu-elokuvan hahmoja, mikä ei tämän elokuvan juonen osalta ole ollenkaan tarpeen. Ja sama toistuu vielä lopussakin, jotta tarina saadaan sidottua Kirottu-universumiin. Sivuuta siis tyystin nämä päälleliimatut alku- ja loppupätkät.

Kun elokuvan varsinainen juoni pääsee käyntiin, Valak hiipii nunnaluostarin käytävillä verisesti ja hurjasti, minkä seurauksena yksi nunnista hirttää itsensä.

Vatikaani hälyttää Burken ja Irenen luostariin selvittämään nunnan itsemurhaa. Läheisessä kylässä asuva Frenchie (Jonas Bloquet) opastaa kaksikon perille, mutta luostari osoittautuu nopeasti hyvin oudoksi paikaksi.

Vuoteen 1952 sijoittuvan tarinan ilmapiiri on synkkä ja keskiaikainen. Romanialainen ikivanha nunnaluostari ja sen vieressä oleva hautausmaa ovat visuaalisesti upeita ja elokuva on muutenkin tekniseltä puoleltaan näyttävää katseltavaa, mutta piinaavan kauhun ilmapiiri on korvattu kliseisillä säikyttelyillä, kuten esimerkiksi kuvan ulkopuolelta kovan äänen saattelemana tulevien käsien ja kuvaan kameran käännyttyä ilmestyvien hahmojen muodossa. Täytyy toki muistaa, että kaikki eivät ole katsoneet kymmenittäin kauhuelokuvia, joten heille nämä klassiset pelottelukeinot varmasti toimivat ilman nurinoita. Jotkut kohdat tietenkin säikäyttävät kenet tahansa kovan äänen ansiosta, vaikka niitä osaisi odottaakin.

Elokuvan näyttelijät ovat hyviä, mutta melko heppoinen juoni ei anna heille paljoakaan mahdollisuuksia syventyä hahmoihinsa. Päähenkilöt eivät esimerkiksi näytä juurikaan noteeraavan kohtaamiaan uskomattomia yliluonnollisia tapahtumia, eikä Burke jää edes ihmettelemään eläväksi hautautumistaan, vaan jatkaa eteenpäin kuin mummo lumessa.

Säikyttelyjä on Nunnassa paljon ja tasaisin väliajoin, ja mitä enemmän nunnademoni Valakia näytetään elokuvan loppupuolella, sitä enemmän hänen mystisyytensä ja sitä kautta myös pelottavuus alkaa karista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö elokuva olisi silti viihdyttävää kauhuilua, varsinkin kauhuelokuvia harvemmin katsoville.

Visuaalisesti ja teknisesti tyylikäs Nunna on kauhistuttanut elokuvissa kävijöitä sen verran tehokkaasti, että se on koko Kirottu-universumin tuottoisin elokuva 365 miljoonan dollarin lipputuloillaan. Kaikki viisi sarjaan liittyvää elokuvaa ovat tahkonneet tähän mennessä lippukassoilla kauhuelokuville täysin uskomattomat yhteislukemat, yli 1,5 miljardia dollaria.

UHD-laadulla katsottaessa varsinkin elokuvan tyylikäs kuvaustekniikka ja lavastus pääsevät oikeuksiinsa.

Nunnan lisämateriaaleista pääsee katsomaan elokuvan tekemistä ja samalla myös näkemään tiivistelmät koko sarjan kaikista elokuvista. Myös poistettuja kohtauksia löytyy yli 10 minuutin verran.

Julkaisupäivämäärä: 21.1.
Lajityyppi: Kauhu
Kesto: 1 h 36 min
Tuotantovuosi: 2018
Ikäraja: 16
Formaatit: UHD, Blu-ray, DVD

Lisämateriaalia:
A New Horror Icon / The Conjuring Chronology / Gruesome Planet plus over 10 minutes of deleted scenes