Kesä lähestyy, samoin valmistujaiset sekä muut juhlat. Juhlien järjestelyt aiheuttavat päänvaivaa ja monen suomalaisen haaveissa on saada uusi keittiö ennen juhlia. Keittiöremontti on kuitenkin yksi kodin suurimpia hankintoja, joten se kannattaa suunnitella huolella. Keittiö on tila, joka luo lukuisia mahdollisuuksia sekä himokokkaajalle että sisustajalle.
Keittiöremontti on yksi kodin suurimmista kulueristä ja se uusitaan ehkä keskimäärin 10-20v. välein. Sitä ei siis kannata tehdä hetken mielijohteesta. Heti alkumetreillä joudumme ottamaan kantaa myös remontin laajuuteen: Täydellinen vai osittainen keittiöremontti. Nyrkkisääntönä voitaneen sanoa, että ammattilaisten käyttö ja laatuun panostaminen ovat avaimet onnistuneeseen keittiöremonttiin.
Keittiöremontin ABC
Keittiöremontissa tulee huomioida lukuisia tärkeitä osa-alueita, kuten mm. omat tarpeet & toiveet, kalusteiden suunnittelu ja mittaukset, rahoitus, vanhojen rakenteiden purkaminen ja muuttaminen, sähkö-, lvi- ja pintatyöt sekä kalusteiden ja koneiden asennustyöt.
Keittiöremontissa joudutaan usein miettimään normaalia enemmän myös teknisiä asioita. Mietittäväksi tulee uusitaanko samalla vesi-/viemäriputkia ja sähköjä. Putkien ja sähköjohtojen vedot tuottavat usein päänvaivaa ellei niitä huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Tärkeää on miettiä myös uusitaanko samalla katto-, lattia- ja seinäpinnat.
Keittiöremontissa aikataulutus on usein kaiken A ja O. Useimmiten remontti hoituu jouhevasti ja uuteen keittiöön päästään nopeasti. Kannattaa kuitenkin olla aikataulutuksen suhteen realisti, sillä jokainen työvaihe ottaa aikansa ja eri työvaiheet ovat riippuvaisia toisistaan.
Suunnitelmat on hyvä tehdä ajoissa, jotta ideoiden pureskelulle ja parantelulle jää tarpeeksi aikaa. Samalla varmistutaan, että kaikki tärkeät asiat ja toiminnot on huomioitu. Keittiöremontille on hyvä laatia oma budjetti, sillä yllättävät menot voivat vaarantaa koko keittiöremontin. Budjetoimaton remontti on yleensä myös se kaikkein kallein.
Valitse tunnettu ja luotettava keittiötoimittaja. Keittiöremontista kannattaa tehdä aina kirjallinen tavarantoimitus- ja asennustyösopimus. Näin ehkäistään mahdolliset väärinkäsitykset. Yleensä paras tulos syntyy, kun yksi toimittaja vastaa sekä tavaroiden toimituksesta että asennustyöstä. Remontille tulee hankkia myös hyvä ja luotettava sähkö- ja putkitöiden tekijä. Vältä asentajia, joiden taustoja et tunne. Hyödynnä kotitalousvähennys, mutta muista, että vain rekisteröidyn yrityksen työstä voi saada verovähennyksen.
Kilpailuttaminen yleensä kannattaa myös keittiökalusteissa. Kalusteiden ja työn laadussa löytyy varmastikin eroja, joten vertaile eri vaihtoehtojen sisältöjä ja hintoja ja valitse niistä omien tarpeidesi kannalta sopivin.
KEITTIÖSUUNNITTELUN LÄHTÖKOHTIA
Keittiösuunnitelmaa tehdessämme joudumme miettimään monenlaisia asioita. Ensimmäisenä tulee päättää mitä uusitaan. Säilytetäänkö vanhat rungot vai uusitaanko kaikki. Sama pätee kodinkoneisiin. Jos uusitaan koko keittiö, voidaan toiminnallisia ratkaisuja parantaa mm. muuttamalla alkuperäistä kalustejärjestystä osittain tai kokonaan.
Heti suunnittelun alkuvaiheessa tulee miettiä tarvittavat toiminnot ja niiden sijainti sekä keittiön rooli asukkaiden arjessa. Millainen rooli itse ruoanlaitolla on? Vietetäänkö keittiössä paljon aikaa? Näiden pohjalta määritetään myös säilytystilan tarve eli kuinka paljon ja millaisia korkeita/matalia kaappeja ja vetolaatikoita tarvitaan. Miten kodinkoneet sijoitetaan, halutaanko nostaa esim. tiskikone ja uuni ylemmäksi, jolloin ne ovat käytettävyydeltään ergonomisempia. Myös laskutilan tarve tulee olla selvillä, samoin vesipisteen paikka.
Yleisesti tavoitteena on siis luoda toimiva, helppohoitoinen ja viihtyisä keittiö, jonka muita tärkeitä ominaisuuksia ovat valaistus, ulkonäkö sekä nykyaikaiset ratkaisut. Keittiöuudistuksen yhteydessä on hyvä miettiä myös muita yksityiskohtia ja erikoistarpeita: Tarvitaanko viinikaappia, aamiaispöytätasoa, säilytyspaikkoja esim. lemmikin ruoalle, tyhjille pulloille, keskuspölynimurin letkulle tms.
Toiminnallisuuksien jälkeen päätettäväksi tulee keittiön tyyli ja ulkonäölliset seikat. Onko se moderni, klassinen vai maalaisromanttinen? Vaalea vai tumma? Käytetäänkö kirkkaita vai murrettuja sävyjä? Kalusteiden ovimateriaalien osalta puntarissa ovat maali-, kalvo- ja laminaattiovet sekä massiivipuu- ja puuviiluovet. Tasojen materiaaleissa löytyy laminaattia, puuta, betonia sekä kiveä. Lisäksi tulee valita kalusteiden rungon väri sekä vetimet ja mekanismit. Ja jotta valintoja ei olisi liian vähän, joudumme valitsemaan vielä välitilan materiaalin ja värin sekä altaat ja hanat.

Kevyt keittiöremontti vaihtoehtona

Taloudellinen tilanne ja aikataulu eivät kuitenkaan aina mahdollista täydellistä keittiöremonttia. Tällöin voidaan tehdä ns. kevyt keittiöremontti. Mikäli vanhat kaapinrungot ovat ehjät ja toimivat, voidaan uusia vain ne keittiön osat, mitkä näkyvät tai ovat toimivuuden kannalta merkittäviä. Vaihdon kohteena voivat olla siis pelkästään ovet, saranat ja mekanismit, työtasot, välitila, vetimet, laatikot yms. Näin säästetään aikaa ja rahaa, mutta saadaan kesän juhliin uusi ihana keittiö!

Teksti ja kuvat: Jonna Sario