10 myyttiä ulkomailla opiskelusta – kallista ja pelkkää biletystä?


Ajatus ulkomailla opiskelusta on samaan aikaan pelottava ja innostava, joten kannattaa selvittää etukäteen, mihin on ryhtymässä.
Orastavasta haaveesta on pitkä ja joskus mutkainen matka siihen pisteeseen, että vihdoin astut sisään koulun ovista ulkomailla. Hyvällä suunnittelulla ja positiivisella mielellä pääset kuitenkin pitkälle. Studentum.fi-koulutussivusto listasi 10 myyttiä, joiden ei kannata antaa asettua sinun ja unelmiesi väliin!

Myytti 1: Ulkomailla opiskelu on kallista

Opiskelu on jollain asteikolla kallista missä tahansa. Mitä kauemmas muutat vanhempiesi jääkaapista, sitä enemmän rahaa todennäköisesti kuluu. Ulkomailla opiskelu on kuitenkin kasvava trendi, ja vaihtoehtoja opintojen rahoittamiseen on enenevässä määrin.

Myytti 2: Ulkomailla opiskelu on vain yksi pitkittynyt bileloma

Joillekin ulkomailla opiskelu on vain syy lähteä pidennetylle lomamatkalle. Ulkomailla opiskelu on kuitenkin paljon enemmän kuin bileloma. Se on tilaisuus itsenäistymiseen sekä uuden kielen ja kulttuurin oppimiseen. Samalla laajennat tietämystäsi ja saat kansainvälistä perspektiiviä asioihin. Täydellinen kokemus on tasapuolisesti hauskanpitoa ja opiskelua.

Myytti 3: Työnantajia ei oikeasti kiinnosta, oletko opiskellut ulkomailla vai et

Kokemus ulkomailla opiskelusta ei ehkä ole edellytys työpaikan saamiselle, mutta modernissa maailmassa mikä tahansa kansainvälinen kokemus on eduksi työnhaussa. Kokemuksesta ei missään nimessä ainakaan ole haittaa työmarkkinoilla.

Myytti 4: Uusien ystävien saaminen ulkomailta on hankalaa

Joillekin uusien ystävien saaminen ei ole homma eikä mikään, mutta jos kuulut heihin, joille pelkkä ajatus uusille ihmisille puhumisesta aiheuttaa sydämentykytystä ja kämmenten hikoilua, et ehkä pääse yhtä helpolla. Tämän takia useat oppilaitokset järjestävät tapahtumia nimenomaan ulkomailta tuleville oppilaille, jotta heillä olisi mahdollisuus tutustua toisiinsa.

Myytti 5: Minun täytyy oppia kohdemaan kieltä

Vaikka kohdemaa ei olisikaan englanninkielinen, ulkomailla opiskellaan usein englanninkielisillä kursseilla, joten paikallisen kielen opiskelu ei ole välttämätöntä. Monet oppilaitokset näkevät paljon vaivaa ulkomaalaisten opiskelijoiden hankinnassa, joten englanninkieliset kurssikokonaisuudet ovat entistä yleisempiä.

Myytti 6: Miksi opiskella ulkomailla, kun sen sijaan voi matkustella?

Kysy ennemminkin “miksi matkustella, kun voin opiskella?”. Ulkomailla opiskelu ei anna ainoastaan mahdollisuutta matkustella ja nähdä maailmaa, vaan lisäksi mahdollisuuden opiskella tutkinto tai ainakin osa siitä samalla, kun tutustut uuteen maahan ja kulttuuriin.

Myytti 7: Ulkomailla opiskelu on vaarallista

Jotkut maat ovat turvallisempia kuin toiset, se on fakta. Ei silti kannata maalailla piruja seinille. Useimmilla oppilaitoksilla on ulkomaalaisia opiskelijoita varten omat järjestelynsä, joiden tavoitteena on saada heidät tuntemaan olonsa turvalliseksi. Jokainen kunnollinen koulu haluaa varmistaa, että opiskelijat pysyvät turvassa ja uskaltavat pitää hauskaa.

Myytti  8: En voi opiskella haluamaani pääainetta ulkomailla

Maailma on täynnä oppilaitoksia ja oppiaineita – ne on vain löydettävä! Toki asiaan vaikuttaa myös se, millaista opinto-ohjelmaa olet etsimässä. Joissain maissa saattaa olla korkeampi opetuksen taso tietyissä oppiaineissa, joten taustatutkimusta tehdessä kannattaa kääntää ne viimeisetkin kivet.

Myytti 9: Ulkomailla opiskelu myöhästyttää valmistumistani

Jos taustatutkimus on tehty kunnolla ja opiskelut ulkomailla on suunniteltu huolellisesti, ulkomailla vietetty opiskeluaika ei myöhästytä valmistumistasi lainkaan. Monet kursseista voi hyväksilukea kotimaassa, mikä tarkoittaa, että valmistut samaan aikaan kuin olisit opiskellut koko tutkintosi Suomessa.

Myytti 10: Missaan kaiken kotimaassa tapahtuvan!

On totta, että elämä kotipuolessa jatkuu, vaikka itse opiskelet kaukana ulkomailla. Tietenkin ystäväsi ja perheesi kaipaavat sinua hullun lailla, yhtä paljon kuin sinä ikävöit heitä. Pidä mielessäsi, että vietät loppujen lopuksi melko lyhyen ajan ulkomailla, ja mahdollisen ikävän iskiessä voit aina käyttää somea ja videopuheluita.
(Kuvassa Harvard School of Business, Boston, USA)
Kuva: Pixabay