Joulukuusen koristelussa suositaan myös hempeitä värejä.

Monille kuusi on tärkeä sisustuselementti. Kuusen koristelu kuitenkin muuttuu myös ajassa: 50-luvulla saapuivat sähkökynttilät ja 90-luvulla sähkönsiniset joulupallot.

Nykyisin koristeiden kirjo on laaja ja kuusen voi koristella mielensä mukaan suomalaisia perinteitä kunnioittaen, ylellisesti tai leikkisästi.

Moni haluaa koristella kuusensa vain yhdellä tietyllä värillä, kuten pelkästään valkoisilla tai hopeilla koristeilla.

– Muotivärit vaihtelevat usein vaatemuodin mukaan, mutta kulta, hopea ja punainen ovat jouluväreinä edelleen suosituimmat. Viime vuosina kuusenoksille tiensä ovat löytäneet myös pastellisävyt ja luontoaiheiset koristeet, kertoo Hong Kong -tavaratalojen tuoteryhmäpäällikkö Kristiina Koskela.

– Trendikkäitä värejä ovat hempeä vaaleansininen ja vaaleanpunainen, mitkä usein yhdistetään viime vuosina suosituksi tulleeseen valkoiseen. Myös erilaiset eläinhahmot, kuten pöllöt ja ketut, ovat kysyttyjä, hän jatkaa.

Joulukuusen koristelun lyhyt historia Suomessa

Joulukuusi saapui suomalaisiin koteihin 1900-luvun alussa. Aluksi kuusi kelpasi luonnollisessa asussaan, mutta pikku hiljaa sitä alettiin perheen varallisuustilanteen mukaan koristella. Ensimmäiset kuusenkoristeet olivat syötäviä, kuten omenoita ja karkkeja, tai itse tehtyjä, kuten olki-, käpy- tai paperikoristeita.

1930-luvulla koristepunokset ja lasipallot alkoivat yleistyä. Kaikki joulupallot olivat lasia aina 50-luvun loppuun asti, jolloin suomalainen Weiste-niminen yritys alkoi valmistaa muovipalloja. Sähkökynttilät sen sijaan yleistyivät ja syrjäyttivät perinteiset kynttilät turvallisuussyistä 1970-luvulla. Myöhemmin kuusenkoristelua on määritellyt kunkin vuosikymmenen trendit.

– Melkein 1970-luvulle asti kuusi koristeltiin useimmiten lippurivistöin, olkikoristeilla sekä lasipalloilla. Näiden rinnalle tuli 1960- ja 70-luvuilla kaikissa sateenkaaren väreissä olevat muovipallot ja runsaat punokset. 90-luvulla trendinä oli taas käyttää oikein räikeitä värejä, kuten sähkönsinistä, Koskela kertoo.

Kuusi on myös sisustuselementti

Nykyään kuusenkoristelussa korostuu yksilöllisyys, perheen omat perinteet ja helppous. Koskela mukaan ikivihreä ja aina tuuhea muovikuusi sekä LED-kuusenvalot ovat yhä useamman valinta.

– Kuusi on monelle talven ajan sisustuselementti ja sen koristeluun haetaan vaihtelua ostamalla kauden trendivärejä klassikoiden rinnalle ja helppoutta vaihtamalla perinteiset valosarjat LED-valoihin, joita ei tarvitse kiinnittää jokaiseen oksaan erikseen.

Kullan- tai hopeanvärinen latvatähti on säilyttänyt suosionsa yhtenä tärkeimmistä kuusenkoristeista, mutta senkin rinnalle on tullut uusia vaihtoehtoja kuten valaistava latvatähti.

– Joulukoristeissa klassiset värit kuten kulta, hopea ja punainen ovat aina trendikkäitä. Joulukuuseen ripustettavilla punoksilla voi puolestaan hassutella helposti ja tuoda kuuseen ripauksen vaikkapa pastellisävyjä, Koskela vinkkaa.

Kolme vinkkiä kuusen koristeluun

1. Uusi elementti piristää

Hanki tai askartele kuuseen vuosittain uusi koriste. Esimerkiksi luontoaiheet sopivat hyvin suomalaiseen kuuseen. Joulunpyhinä voit myös pyytää vieraitasi arvaamaan, mikä koristeistasi on uusi.

2. Muista oma tyylisi

Vaikka tarjolla on paljon upeita koristeita, valitse itsellesi sopivin tyyli. Jos pidät selkeistä linjoista, valitse muutama pääväri ja koristetyyppi. Katso myös, että koristeiden määrä on tasapainossa, eikä esimerkiksi punoksia ole liian paljon palloihin verrattuna. Jos taas pidät runsaudesta, käytä paljon erilaisia koristeita ja hassuttele väreillä.

3. Valoa kohokohtiin

Asettele kuusenvalot huolellisesti, niin että pallot tai muut koristeet saavat hehkua valoista. Joulutähti on kuusen kruunu, joten muista korostaa myös sitä valolla. Voit hankkia myös valaistun joulutähden, jotta joulun kruunu loistaa varmasti.

Lähde Hong Kong

Kuva: Pixabay