Koskaan ei voi tietää, milloin voi joutua hengenvaaralliseen tilanteeseen. Vaara voi yllättää missä tahansa, jopa aivan arkisimmissa askareissa. Ei ole olemassa keinoa välttyä joka ikiseltä mahdolliselta vaaralta, mutta voi olla tietoinen erilaisista tilanteista ja miten niissä tulee toimia. Kun vaaran hetki koittaa, nopea toiminta juuri oikealla tavalla voi pelastaa henkesi.
Nämä kahdeksan vinkkiä voivat auttaa sinua jonain päivänä pelastamaan oman tai jonkun muun hengen, joten paina ne tarkoin mieleesi.
1. Jään pettäessä
Jos putoat jäihin, vartalosi lihakset muuttuvat toimintakyvyttömiksi 10 minuutissa. Paniikki vain pahentaa tilannetta, joten ole rauhallinen ja toimi nopeasti sekä päättäväisesti.
Älä riisuudu, sillä vaatteissasi oleva ilma auttaa sinua pysymään pinnalla. Kiipeä jään päälle siitä suunnasta, mistä tulit. Levitä kätesi kestävälle jäälle. Venytä vartaloasi ja siirrä painoa kyynärpäihin ja kämmeniin. Kun pääset jään päälle, makaa vaakasuorana jalat ja kädet levällään, jotta painosi jakautuu tasaisesti. Ryömi tai kierittele itseäsi rantaa kohti. Kun pääset rantaa, mene välittömästi lämpöiseen.
2. Jos hissi putoaa
Joutuminen putoavaan hissiin ei ole kovin todennäköistä (todennäköisyys 0,00000015 %), mutta se on silti mahdollista kenelle tahansa, joten on hyvä tietää miten tilanteessa täytyy toimia. Jos hissi alkaa pudota, mene makaamaan selällesi hissin lattialle. Laita yksi käsi pääsi alle. Tämä vaimentaa pään iskeytymistä lattiaan, kun hissi osuu kuilun pohjaan. Laita toinen käsi kasvojesi päälle suojautuaksesi päällesi mahdollisesti putoavalta romulta. Pidä molemmat kädet tiukasti näissä asennoissa ja valmistaudu törmäykseen.
Törmäyksen aikana ei saa hypätä. Putoavassa hississä ei myöskään saa seisoa eikä olla kyykyssä.

3. Jos auto uppoaa veden alle
Jos autosi joutuu veden varaan, sinun täytyy pyrkiä ulos autosta niin nopeasti kuin mahdollista. Älä jää odottamaan uppoamista. Irrota välittömästi turvavyö ja avaa ikkuna. Kiipeä ikkunasta ennen kuin auto vajoaa kokonaan veden alle. Älä yritä avata ovea, koska vesi estää sitä avautumasta.
Jos et voi avata ikkunaa, yritä käyttää turvavyötä tai jotain muuta kovaa esinettä ikkunan rikkomiseen. Ikkuna rikkoutuu helpoimmin nurkista.
4. Ukkonen
Ukkosmyrskyt voivat saada aikaan suurta tuhoa, joten on tärkeä tietää miten silloin tulee toimia.
Älä käytä puhelinta.
Älä piiloudu puun alle äläkä ole puiden lähellä, koska salama voi iskeä puuhun ja puu voi kaatua päällesi.
Älä käytä ukonilmalla sateenvarjoa.
Älä aja ukonilmalla kaksipyöräisillä kulkuneuvoilla.
Salama voi iskeä jopa jokiin ja järviin, joten älä mene veteen ukkosen aikana.
5. Näin tunnistat aivoinfarktin
Aivoinfarktin tunnistaminen ajoissa voi olla ainoa keino pelastaa kohtauksen saaneen henki, tai vähintään välttyä vakavilta aivovaurioilta. Jos epäilet jonkun saaneen kohtauksen, toimi seuraavien ohjeiden mukaan.
Pyydä henkilöä hymyilemään. Jos hän ei kykene hymyilemään tai hänen kasvonsa vääntyvät, kyseessä on todennäköisesti aivoinfarkti.
Pyydä häntä työntämään kielensä ulos. Yksi aivoinfarktin oireista on vaikeus työntää kieltä suusta tai kielen vääntyminen.
Aivoinfarktin oireisiin kuuluvat myös puhe- ja liikuntavaikeudet, joten pyydä henkilöä kertomaan nimensä ja nostamaan kätensä ylös.
Jos potilas osoittaa yllä mainittuja oireita, soita paikalle välittömästi ambulanssi. Aivoinfarktin saaneella on vain kolme tuntia aikaa välttyä peruuttamattomilta aivovaurioilta ja mahdolliselta kuolemalta.
6. Hukkuvan pelastaminen
Jos pelastat hukkuvaa, pidä hänestä kiinni kainaloiden alta ja ui hänen kanssaan takaperin rantaa kohti. Uima-altaassa voit ensin heittää hukkuvalle minkä tahansa kellukkeen. Jos lähistöllä ei ole uimarenkaita tai mitään muutakaan kelluvaa, tai hukkuva ei pääse käsiksi kellukkeeseen, mene veteen auttamaan häntä.
Hukkuvaa pelastavan täytyy ponnistella kaikin voimin, jotta hän saa hukkuvan mahdollisimman nopeasti pinnalle ja pois vedestä.
Muista aina, että pelastaaksesi hukkuvan, sinun täytyy itse osata uida ja olla riittävän hyvässä uintikunnossa. Muutoin voitte molemmat hukkua.
7. Vedenalaiset virtaukset
Vedenalaiset virtaukset ovat erityisen voimakkaita varsinkin sellaisissa vesissä, joissa on lasku- ja nousuvesiä. Voimakas virtaus syntyy, kun vesi alkaa vetäytyä laskuveden aikaan.
Virtaukset ovat leveydeltään noin 2-3 metriä ja ne eivät vedä sinua suoraan pinnan alle. Jos joudut virtauksen vietäväksi, älä yritä taistella sitä vastaan äläkä yritä uida rantaa kohti. Sinun täytyy uida rantaviivan suuntaisesti, jotta pääset pois virtauksen vaikutuksesta.
Pinnan alla olevan virtauksen tunnistaa aaltojen rikkoutumisesta ja veden vaahtoamisesta. Pinnan alla virtaava vesi myös näyttää eri väriseltä, kuin sitä ympäröivä vesi.
8. Tukehtuminen ruokaan
Jos vauva ei saa henkeä, pidä häntä yhden käden päällä vatsallaan ja taputa toisella kädellä vauvan selkää napakasti viisi kertaa peräkkäin. Jos tämä ei auta, käännä vauva kätesi päälle selälleen ja paina toisella kädellä hänen rintaansa viisi kertaa peräkkäin. Toista liikkeet tarvittaessa.
Jos aikuinen haukkoo henkeään ruokailun aikana, kiedo kätesi hänen ympärilleen takaapäin Heimlichin otteella. Vedä käsilläsi voimakkaasti rintaa kohti viisi kertaa peräkkäin ja toista tarvittaessa.
Jos itse olet tukehtumassa ruokaan tai johonkin muuhun, osoita muille käsilläsi mistä on kyse, jotta he ymmärtävät tehdä sinulle Heimlichin otteen.
Yllä mainitut elintärkeät ohjeet esitetään seikkaperäisesti tällä videolla:

Lähde: Providr