Monesti kaupassa tulee ostettua hieman suurempi terttu banaaneja kuin tarvitsisi. Ja sitten alkaa se iki-ihana kuorien tummuminen…

Pitäisikö ostaa vähemmän banaaneja kerralla ja käydä kaupassa useammin nopean tummumisen takia? Ei tarvitse, koska on hyvin helppoja keinoja, joiden avulla banaanien tummumista voi hidastaa merkittävästi.

Banaanin kuori ja hedelmäliha tummuvat eri syistä. Kuori tummuu banaanin luontaisesti tuottaman etyleenin takia. Etyleeni on näkymätön happo, joka nopeuttaa kypsymistä ja muuttaa kuoren pigmenttiä ruskeaksi. Kun banaanin kuoret poistetaan, banaanin hedelmäliha puolestaan reagoi ilmaan ja alkaa muuttua ruskeaksi hapettumisen takia.

Banaanin kuoren tummumisen hidastamisen voi aloittaa jo kaupassa. Älä laita banaaneja muovipussiin, koska etyleeni ei pääse sieltä pois ja alkaa nopeuttaa kypsymistä. Anna banaanin kuorten huolehtia säilyvyydestä, kuten ne tekevät luonnossakin. Älä siis laita banaaneja pussiin kaupassa äläkä kotona.

Banaaniteline. Kuva: Amazon.com

Pidä kotona banaanit tertussaan ja laita koko terttu riippumaan. Voit vielä kääriä banaanien päät tuorekelmuun. Tämä ei estä tummumista, mutta hidastaa etyleenin muodostumista ja estää sen leviämisen. Mitä enemmän banaanit ovat tekemisissä etyleenin kanssa, sitä nopeammin ne kypsyvät.

Erottele iskuja saaneet ja jo hieman tummuneet banaanit muista, koska vaurioitunut banaani erittää enemmän etyleeniä ja saa muutkin banaanit kypsymään nopeammin.

Banaanit kannattaa myös pitää kaukana muista etyleeniä tuottavista hedelmistä, kuten omenoista ja avokadosta.

Pidä banaaneja kypsymiseen saakka huoneenlämmössä, mutta sitten ne voi laittaa vaikka jääkaappiin tai pakastimeen, jolloin kestää pidempään ennen kuin niistä tulee ylikypsiä. Tässä vaiheessa koko banaanin voi kääriä tuorekelmuun. Kuori muuttuu kylmässä nopeammin tummaksi, mutta sisältä banaani on silti edelleen hyvä. Tummumista kylmässä voi vähentää pilkkomalla banaanit, laittamalla ne ilmatiiviiseen purkkiin ja laittamalla purkin jääkaappiin tai pakastimeen. Kylmät banaanisiivut ovat käteviä esimerkiksi pirtelöön.

Kun kuoret lopulta alkavat tummua, ei silti ole syytä huoleen, sillä banaanin tumma kuori ei tee sitä syömäkelvottomasti, vaan se on silloin makeampi. Vasta sitten, kun hedelmäliha on tummaa, banaania ei tule syödä. Tummakuorisissa banaaneissa on paljon sokeria ja ne soveltuvat erinomaisesti esimerkiksi leipomiseen ja jäätelöihin.

Lähde: Women’sHealth

Ylempi kuva: Pixabay