Tällä sähköautolla voi ajaa kuka tahansa ilman korttia – näppärä kulkuneuvo, vai uhka liikenteelle?

 Kenellä tahansa on nyt mahdollisuus sähköautoiluun, iästä riippumatta.
Markkinoille on tänä keväänä tulossa liikenteellisesti varsin mullistava uutuus, nelipyöräinen Skand GoMoto -sähköauto, jolla ajamiseen ei kukaan tarvitse ajokorttia. Tämä on mahdollista vuoden 2016 alusta voimaan astuneen lakimuutoksen ansiosta. Tuolloin säädettiin, että tietyt kriteerit täyttävällä kevyellä sähköajoneuvolla saa ajaa ilman minkäänlaista ajokorttia tai rekisteröintiä. GoMoto täyttää nuo kriteerit mittojensa ja moottoritehonsa puolesta.
Sähköauto ei siis ole mopoauto, jota saa kuljettaa sellainen vähintään 15 vuotta täyttänyt henkilö, jolla on mopoautoa varten hankittu ajo-oikeus. Uusi sähköauto on vapaa kaikille, mikä voi aiheuttaa vakaviakin uhkia liikenteessä.

Skand GoMoto -sähköauton leveys on 80 cm, huippunopeus 25 km/h ja moottorin teho 1000 wattia. Trafin mukaan näillä kriteereillä GoMoton kuljettaja katsotaan polkupyöräilijäksi ja sitä saa ajaa kuka tahansa. Skandin suosittelema ikäraja on 12 vuotta, mutta laki ei siis aseta kuljettajalle ikärajaa, joten käytännössä vaikka lapsi voi ajaa sillä maantien laidalla täysin laillisesti. Skandin mukaan Trafin johtava asiantuntija Reijo Jälkö vahvistaa asian Trafin sivuilla käydyssä keskustelussa.
GoMotolla voi ajaa kaikkialla missä polkupyörälläkin. Polkupyörästä GoMoton erottaa se, että siinä on sähkömoottori, neljä pyörää ja suojakuori, jotka tekevät Skandin mukaan ajamisesta turvallisempaa tavalliseen pyöräilyyn verrattuna. On kuitenkin selvää, että turvallisuuden osalta ollaan kaukana mopoautoista, puhumattakaan henkilöautoista, varsinkin kun tällä moottorikäyttöisellä kulkuneuvolla ei ole ikärajoja.
Maahantuojan mukaan GoMoto on vakaa käsitellä säällä kuin säällä. Lisäksi keulan muotoilu on pyöreä ja katemateriaalit joustavia. Kuljettajan istuimen takana on pieni tavaratila tai paikka alle 12-vuotiaalle lapselle. GoMotoon on saatavilla lämmityslaite ja talvirenkaat, joiden ansiosta se soveltuu ympärivuotiseen käyttöön. Kypärän käyttämistä suositellaan, kuten pyöräillessäkin.
Nelipyöräinen GoMoto on suunniteltu ensisijaisesti päällystämättömille teille, jolloin siinä saa olla normaali istuin.
Ajaminen täysjousitetulla GoMotolla on maahantuojan mukaan helppoa – kaasukahvasta vain käännetään ja jarrukahvoilla jarrutetaan, aivan kuten skootteriakin ajettaessa. Hallinta on siis helposti omaksuttavaa.
Akkujen lataaminen onnistuu kätevästi kotipistorasiasta. Yhdellä latauksella pääsee 25-100km ajotavasta ja malliversiosta riippuen. Näin ollen GoMotolla onnistuvat pidemmätkin matkat. Lataushinnaksi tulee 20-40 senttiä. Niinpä GoMoton käyttäminen on hyvin edullista, erityisesti kun polttoainetta ei kulu lainkaan.
Skandin odotukset GoMotolle ovat korkealla ja he odottavat sen nousevan kevään hittituotteeksi. Pian tällaisia pieniä sähköautoja alkaa siis ilmestyä liikenteen joukkoon.
Metropoli.net toivoo lasten vanhemmille malttia ja vastuuta, jotta he eivät päästä liikenteeseen liian nuoria kuljettajia sähköautoilemaan.

STT
 
Ylempi kuva: Pixabay