Nyky-yhteiskunta näyttää suuntautuvan yhä ulkonäkökeskeisemmäksi. Hyvävartaloisia kauniita naisia ja komeita miehiä ihannoidaan ja heidän kuviaan näkee bussipysäkeillä ja jopa talojen seinissä, puhumattakaan televisiosta ja internetistä.
Erittäin huolestuttava merkki ulkonäkökeskeisyyden kasvamisesta on, että toisten ulkonäköä aletaan arvostella jopa jo päiväkoti-ikäisinä. Ei siis ihme, että varsinkin tytöt kokevat paineita siitä miltä he näyttävät ja miltä he luulevat että heidän pitäisi näyttää. Mutta mikä aiheuttaa eniten ulkonäköön kohdistuvia paineita?
Vastaus on asia, joka leviää edelleen hyvin nopeasti ja mobiilin luonteensa myötä yhä useampiin ympäristöihin. Tuoreen valtakunnallisen kyselytutkimuksen mukaan yli puolet 12-19 -vuotiaista suomalaistytöistä kokee sosiaalisen median aiheuttavan ulkonäköpaineita. Tutkimus osoitti sosiaalisen median nousseen suurimmaksi yksittäiseksi ulkonäköpaineiden aiheuttajaksi – vaikutuksiltaan selkeästi merkittävämmäksi kuin esim. mainonnassa esiintyvät julkisuuden henkilöt ja mallit tai ystävät, seurustelukumppani tai perhe. Tutkimuksen toteutti TNS Gallup Dove-tuotemerkin toimeksiannosta.
Kyselytutkimus osoitti nuorten, 12–19 -vuotiaiden tyttöjen kokevan säännöllisesti tyytymättömyyttä omaa ulkonäköään kohtaan: Tyytymättömyyttä kokevien osuus 12–15 -vuotiaissa on 75 % ja 16–19 -vuotiaissa jopa 93 %. Samanaikaisesti lähes puolet nuorista pahoittaa mielensä sosiaalisen median johdosta eikä koe sosiaalisen median myöskään parantavan itsetuntoaan.
– Halusimme selvittää valtakunnallisella tutkimuksella, miten nuoret tytöt kokevat läsnäolon sosiaalisessa mediassa. Sosiaalinen media näyttäisi samanaikaisesti sekä aiheuttavan ulkonäköpaineita että luovan ainutlaatuisen mahdollisuuden positiivisen palautteen antamiselle. Dove-tuotemerkin tavoitteena on kannustaa nuoria positiiviseen vuorovaikutukseen sosiaalisen median kanavissa ja sitä kautta olla mukana vahvistamassa nuorten itsetuntoa, pohtii Brand Manager Nea Leinonen.
Sosiaalisesta mediasta positiivinen voimavara itsetunnolle
Kyselytutkimuksen mukaan nuoret tytöt tuottavat sosiaaliseen mediaan eniten selfieitä, ja niitä julkaisee jopa 75 % 12–19 -vuotiaista nuorista. Ulkonäkö on merkittävässä roolissa selfiessä: 60 % nuorista tytöistä pitää tärkeänä sitä, että näyttää kuvassa mahdollisimman hyvältä. Sosiaalisesta mediasta saadun ikävän palautteen seurauksena 11 % tytöistä on alkanut pitää itseään aiempaa vähemmän viehättävänä.
Sosiaalinen media on merkittävä palautteenantokanava ja luo kuitenkin mahdollisuuden myönteiselle vuorovaikutukselle: 75 % nuorista onkin saanut myönteistä palautetta ulkonäöstään tai persoonallisuudestaan sosiaalisen median kautta.
Dove ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto kampanjoivat keväällä 2015 kouluissa ympäri Suomen. Tavoitteena on innostaa nuoria positiiviseen vuorovaikutukseen sosiaalisen median kanavissa. Yhteiskuntavastuullisen kampanjan lähettiläinä toimivat sosiaalisen median kautta suureen suosioon nousseet videobloggaaja Soikku sekä Justimus-ryhmä, jotka kiertävät kouluissa kertomassa omista kokemuksistaan sosiaalisessa mediassa.
Soikku on kokenut omakohtaisesti, miltä ikävän palautteen saaminen sosiaalisessa mediassa tuntuu.
– Kiusaamista ei tarvitse koskaan sietää, ei sosiaalisessa mediassakaan. Huonoja kokemuksia ei tule siirtää eteenpäin, vaan kääntyä luotettavan aikuisen puoleen kiusaamistapauksissa, Soikku sanoo.
Justimus-ryhmän jäsenet tietävät, että sosiaalinen media voi mahdollistaa aivan uudenlaisia asioita.
– Sosiaalinen media on parhaimmillaan inspiroiva ympäristö, jossa musiikilla, taiteella ja viihteellä on mahdollisuus päästä esiin ihan eri tavalla kuin perinteisessä mediassa. On upeaa, kun joku pääsee näyttämään taitojaan sosiaalisen median kautta. Omiin vahvuuksiin pitää luottaa, eikä antaa yksittäisten ikävien kommenttien mennä ihon alle, Justimus muistuttaa.
Yhteiskuntavastuullinen kampanja on jatkoa Dove-tuotemerkin vuonna 2014 sponsoroimalle koulukiertueelle, jolloin näyttelijä Krista Kosonen ja artisti Anna Puu kannustivat nuoria löytämään omia vahvuuksiaan ja parantamaan itsetuntoaan. Dove kerää vuosittain tutkimustietoa nuorten naisten itsetunnosta yhteistyössä TNS Gallup Finland Oy:n kanssa.
* TNS Gallup Finland Oy, paneelitutkimus ajalla tammikuu, 2015 (N=425)