[jwplayer]http://youtu.be/E81KQ7u3-7s[/jwplayer]
Stefano Orowitsch kehitti Japanin tsunamin uhreille 24:ssä tunnissa tietokoneohjelman ja sivuston, joiden avulla he voivat etsiä kadonnutta omaisuuttaan. Hän toimii konsulttina mm. Volkswagenin johtoryhmälle vaikka on alle kolmikymppinen. Joten, jos Orowitsch sanoo, että vuonna 2020 ihmiset lentävät omilla jetpackeillaan töihin, häntä kannattaa uskoa. Orowitsch on yksi Europe2020 –dokumenttisarjan 10:stä nuoresta menestyjästä, joita suomalainen filmiryhmä on käynyt kuvaamassa road tripillään läpi Euroopan. Haastatellut tutkijat, yrittäjät, taiteilijat jne. edustavat Y-sukupolvea ja ovat onnistuneet omilla aloillaan eurokriisistä huolimatta.
He kertovat mihin suuntaan Eurooppaa pitäisi kehittää, mikä siinä on hyvää ja mikä siinä mättää. Suurdokumentti etsii Euroopalle visiota ja sen nuorille suuntaa.
Elokuvan lyhennelmä esitetään kesäkuussa Brysselin päättäjille, jotka haastetaan dialogiin Y-sukupolven kanssa. Y-Gen Ambassador, eli Y-sukupolven Lähettiläs Ilkka Tiainen sanoo, että dokumenttisarja on onnistunut, mikäli yksikin päättäjistä joskus kutsuu keskusteluun jonkin elokuvan tähdistä. Y-sukupolveksi kutsutaan ihmisiä, jotka ovat syntyneet vuoden 1980 jälkeen ja joita on Euroopassa n. 35 miljoonaa.
Europe2020:n idea syntyi sarjayrittäjä Tiaisen mielessä vuonna 2010, jolloin hänen yrityksensä O2-media jäi laman jalkoihin ja oli menossa konkurssiin. Työntekijät piti sanoa irti ja töitä tehtiin autotallissa. Syntyjä syviä mietiskellessään Tiainen tajusi, etteivät Euroopan päättäjät ole osoittaneet hänen sukupolvelleen minkäänlaista visiota. ”Lama kävi juuri perustamani yrityksen kimppuun ja kaiken lisäksi Euroopan lehdistö tulvi populististen puolueiden propagandaa, joka katsoo vain taaksepäin eikä tarjoa minkäänlaisia välineitä tulevan suunnitteluun” hän sanoo. 30-vuotias Tiainen on asunut 32:ssa eri osoitteessa lähinnä eri puolilla Eurooppaa ja seuraa monen eri maan mediaa.
Dokumenttisarja tuntui ”omimmalta tavalta” lähteä etsimään tulevaisuuden suuntaa, sillä Tiainen oli hakenut oppia elokuvan tekoon toimimalla harjoittelijana suomalaisissa tuotantoyhtiöissä. Hänen omaa YouTube -kanavaansa seurasi jo tuolloin 20 000 ihmistä.
Tutkimuksissa on todettu Y-sukupolven toimivan nopeasti ja päättäväisesti epäkohtia kohdatessaan. Juuri näin toimi myös Tiainen. Hän otti henkilökohtaisen, taloudellisen riskin, perusti yrityksen Isoon-Britanniaan, kutsui mukaan muita yksityisiä rahoittajia ja palkkasi kansainvälisen kuvausryhmän. Europe2020 on yksi Suomen kalleimmista yksityisrahoitteisista dokumenttisarjoista ja sille etsitään lisärahoitusta ”Time to Get Inspired” –videolla joukkorahoitusalusta Kickstarterilta.
Ryhmä on palannut Suomeen haastateltuaan suurinta osaa Tiaisen ja hänen ryhmänsä löytämistä nuorista, jotka ovat menestyneet eurokriisistä huolimatta. Unkarissa he haastattelivat Gergely Böszörményi Nagya, joka on mm. rakentanut Unkari-brandin. Kreikassa Vlachioun sisarukset perustivat etanafarmin isoisältään saamalle maatilkulle ja nykyään he valvovat maailmanlaajuisesti ekologista etanatuotantoa. Saksalaiset Brinkmannin veljekset huomasivat, että Kreikasta puuttuu internetin kautta myytävä matkailu ja he ovat juuri laajentaneet yritystään yhdeksänteen maahan. Espanjassa Europe2020 kuvaa mm. Nacha La Machaa, joka aikaisemmin opiskeli lakia, mutta tulikin kuuluisaksi drag queenina. Paula Bonetin taide leviää internetissä ”kiväärin laukausta nopeammin” ja Ranskassa tohtori Rand Hindi mallintaa kaupunkeja käyttämällä valmista dataa. Hänen mallinnuksensa avulla on pystytty vähentämään rikollisuutta jopa 30 prosentilla ja tekemään julkisista kulkuvälineistä niin mukavia, että ihmiset jättävät autot ostamatta. Ja, Stefano Orowitsch on tosissaan väittäessään, että ihmiset lentävät jet packeillaan v. 2020, sillä niitä valmistava teollisuus on jo olemassa. Tämän artikkelin yläosassa oleva video näyttää Go Fast jetpackin toiminnassa.
Elokuvan suomalainen sankari on Timo Santala, joka on ollut perustamassa Ravintolapäivää. Ruokakarnevaali on muuttanut kaupunkikulttuuria jo 42:ssa maassa ja tarjonnut makuelämyksiä yli 200 000 asiakkaalle.
Filmiryhmä lähtee vielä Sveitsiin kuvaamaan italialaista Roberta Mancinoa, joka lentää työkseen wingsuitillaan. Katso video Robertan ja kavereidensa lentelystä täältä.