Suomalaiset ovat grillihullua kansaa. Kaikki ei kuitenkaan aina mene putkeen. Gigantti listasi yleisimpiä, mutta helposti vältettäviä grillimokia.
1. Petrolimarinadi
Perinteisin grillimoka on sytytysnesteen roiskiminen huonosti palaviin hiiliin kesken grillauksen. Sytytysnestettä voisikin kutsua Suomen yleisimmäksi marinadiksi. Grillihiilet ja -briketit saa syttymään tasaisesti piippusytyttimellä, jolloin sytytysnestettä ei edes tarvita.
2. Jos nyt vielä 5 minuuttia
Lihan sisälämpötila ratkaisee, milloin liha on mureimmillaan. Useimmat eivät käytä lihalämpömittaria, eivätkö osaa tarkkailla kypsyyttä silmämääräisesti. Lihan sisälämpötila nousee muutaman asteen grillistä nostamisen jälkeenkin, joten liha pitäisi nostaa grillistä hieman ennen sen optimaalista lämpötilaa ja antaa sen vetäytyä hetken vaikka folioon kääräistynä.
3. Tahaton liekittäminen
Juustoja ja lihaa grillattaessa ruoasta vapautuu nestettä ja sulanutta rasvaa, jota tippuu hiilille tai briketeille. Tämä saattaa sytyttää grillin liekkeihin. Grillattavat on silloin nostettava toiselle puolelle grilliä tai kokonaan pois ja annettava grilliin pudonneen rasvan palaa loppuun. Rasvapaloa saa koskaan yrittää sammuttaa vedellä. Tahattoman liekittämisen voi välttää rasvankeräysastian avulla. Astia myös kerää herkulliset nesteet talteen esimerkiksi paistikastikkeen pohjaksi.
4. Kaikki nupit kaakkoon
Harva tietää, että on olemassa suoraa ja epäsuoraa grillaamista. Suora grillaaminen sopii parhaiten ruuille, joita tarvitsee grillata vain alle 15 minuuttia, ja tekniikalla saa esimerkiksi pihvien pinnat nopeasti kiinni. Epäsuora grillaus on grillimestareiden salainen tekniikka, jossa briketit asetetaan grillin sivuille ja valmistettava ruoka asetetaan hiillosten ympäröimäksi. Näin liha kypsyy tasaisesti, eikä pala pinnoilta, vaikka liha vaatii yli 15 minuutin tai jopa useamman tunnin grillaamista. Epäsuora grillaus sopiikin parhaiten suurempien lihojen amerikkalaistyyliseen barbeque-kypsentämiseen.
5. Putsaan grillin sitten ensi kerralla
Grillin puhdistaminen ei ole pelkkä hygienia- ja makukysymys, vaan puhdas grilli pysyy suorituskykyisenä ja sen käyttöikä pitenee merkittävästi. Kaasugrilli putsataan lämmittämällä grilli 200 asteeseen ja puhdistamalla ritilät harjalla. Hiiligrilli puhdistetaan jokaisen käytön jälkeen asettamalla kansi grillin päälle noin 5 minuutiksi, jolloin ruoantähteet hiiltyvät. Tämän jälkeen ritilä puhdistetaan harjalla, jotta loput hiilet ja tuhkat saadaan pois. Useimmat sähkögrillit vaativat vain grillin kevyttä pyyhkimistä. Puhdistusaineella grillin saa putipuhtaaksi poistamalla ritilän grillistä, suihkuttamalla puhdistusainetta ja antamalla sen vaikuttaa noin 30–60 sekuntia. Lopuksi ritilä huuhdellaan lämpimällä vedellä. Myös grillin ulkopinnat kannattaa putsata aika ajoin pyyhkimällä jäähtyneet pinnat miedolla puhdistusaineella ja lopuksi lämpimään veteen kastetulla pyyhkeellä. Grillin suojapeite on hyödyllinen, sillä sen avulla grilli on suojassa paitsi sateelta ja tuulelta myös siitepölyltä ja ilman epäpuhtauksilta.