Kasvisruuan suosio kasvaa jatkuvasti ja luomusta on tullut hitti paitsi ruuan raaka-aineissa myös viinissä. Hyvä viinivalinta kunnioittaa raaka-aineiden omia makuja. Kasvisruuan kanssa tämä on erityisen tärkeää.
Viini_kruunaa_kasvisruoan
Viinin ja ruuan yhdistämisen pääsäännöt ovat suurimmalle osalle tuttuja: punaviiniä nautitaan punaisen lihan kanssa ja valkoviini yhdistetään kalaan ja kanaan. Päänvaivaa aiheuttavat kuitenkin kasvisruuat, joiden tukeminen viinillä on harrastajakokille hieman haasteellisempaa.
– Kasvisruualle sopivat sekä puna- että valkoviinit. Lisäisin listaan vielä roseeviinin, joka unohtuu suomalaisilta aivan liian usein, opastaa sommelier Antti Uusitalo Savoysta.
Yleinen ohje viinin valintaan niin kasvis- kuin liharuuillekin on, että ruuan raaka-aineiden omia makuja tulee kunnioittaa. Kasvisten kanssa tämä on erityisen tärkeää. Kannattaa siis valita keveitä, heleän hapokkaita viinejä, jotka eivät peitä ruuan ominaisia makuja.
– Tulisen, aasialaistyyppisen ruuan rinnalle sopii myös hieman makeampi viini, joka pyöristää mukavasti mausteisuutta.
Valitse oikea rypäle
Viinien lajittelu perustuu siihen, mitä rypälelajiketta kussakin juomassa on käytetty. Lajikkeiden lista on pitkä, mutta muistamalla muutaman voi jo menestyksekkäästi kasata tasapainoisen kasvisaterian.
– Sauvignon Blanc, Riesling ja Chardonnay sopivat kaikki kasvisruokiin hapokkuutensa ja raikkautensa takia. Punaisista lajikkeista esimerkiksi Pinot Noir ja Sangiovese sopivat erinomaisesti kasvisruuan tueksi, Uusitalo listaa.
Syyskauden hengessä Uusitalon mainitsemia punaisia lajikkeita voi yhdistää esimerkiksi erilaisiin kaali- ja juuresruokiin.
– Hauskinta ruuanlaitossa on kuitenkin oikeiden yhdistelmien löytäminen yrityksen ja erehdyksen kautta.

Sommelier Antti Uusitalo, Savoy
Sommelier Antti Uusitalo, Savoy

Luomu trendinä myös viineissä
Luomuviinien kysyntä on kasvanut sekä ravintoloissa että vähittäiskaupassa. Nopeasti kasvavan ja sitten pois hiipuvan megatrendin sijaan Uusitalo näkee luomuviinin vakiinnuttavan asemaansa tasaisen varmaan tahtiin. Kun vuonna 2004 Alkon valikoimasta löytyi 26 luomutuotetta, on luku nyt jo yli kahdensadan.
– Yhä useampi viinintuottaja hankkii luomusertifikaatin, jonka saaminen on usein pitkä ja raskas prosessi, kertoo viiniasiantuntija Kaisa Kavekari Jacob’s Creekiltä.
Ympäristövastuun kantamisen lisäksi luomusta on muutakin etua.
– Kokemukseni mukaan luonnonmukainen viljely on viinintuottajille itseisarvon sijaan enemmänkin paremman laadun työväline, Uusitalo sanoo.
Luomu maistuu viinissä Uusitalon mukaan tasapainoisuutena hapokkuuden, mineraalisuuden ja hedelmäisyyden osalta.
– Luonto on siinä mielessä erikoinen, että se tekee luonnostaan hyvää viiniä, Uusitalo nauraa.
Luomuviinin valmistuksessa keinotekoiset torjunta-aineet ovat kiellettyjä ja myös sulfiittien, eli viinin säilöntäaineina käytettävien rikkiyhdisteiden määrää on rajoitettu.
– Sen sijaan käytetään luonnon omia torjunta-aineita, esimerkiksi leppäkerttuja ja eloperäisiä lannoitteita, Jacob´s Creekin viiniasiantuntija Kavekari kertoo.
Nyt vietetään Lihatonta lokakuuta, joka on saanut sosiaalisessa mediassa paljon huomiota.