Kanadalainen rock-yhtye Nickelback on myynyt maailmanlaajuisesti yli 50 miljoonaa albumia. Marraskuun lopulla yhtye julkaisee studiolevyn Here and Now. Tapasimme Nickelbackin New Yorkissa. Nyt yhtye otti kantaa jopa maailman ongelmiin.
Here and Now -platta on kanadalaisrokkareiden seitsemäs studioalbumi ja levyä on äänitetty Mountain View Studioilla Vancouverissa.
Albumi on jatkoa yhtyeen vuoden 2008 menestysalbumille Dark Horse, joka myi Yhdysvalloissa kolminkertaista platinaa ja yli viisi miljoonaa digitaalista singleä. Levyn musiikkivideot keräsivät yli 52 miljonaa katselukertaa.
– Olemme neljä ihmistä, jotka rakastamme tehdä musiikkia sillä tavalla kuin me sitä teemme. Astelimme studioon tänä vuonna tarkka visio mielessämme ja kaikki osui kohdalleen. Olemme erittäin iloisia lopputuloksesta ja tuskin maltamme odottaa, että pääsemme jakamaan sen faniemme kanssa, Nickelbackin keulakuva Chad Kroeger hehkuttaa.
Nickelback on yksi maailman suosituimmista rock-yhtyeistä.
Vuoden 2001 läpimurtohitti oli How You Remind Me, jonka jälkeen yhtye on julkaissut 18 hittiä. Nyt laulaja muistelee huvittuneena bändin ensimmäisiä uravuosia.
– Ensimmäinen maksettu keikka? Isäni järjesti grillibileet kavereilleen, jotka olivat samalla kilparadalla töissä. Juhliin tuli noin 500 ihmistä, ja meille maksettiin 500 dollaria. Soitettiin muiden biisejä ja laulajana oli kaverimme Scott kotikaupungistamme Hannasta. Opettelimme nelisenkymmentä laulua. Se oli eka maksettu keikka. Se ei ollut mikään ruusuinen alku, Chad naureskelee.
Hittejä lamaa vastaan?
Uuden levyn ensimmäinen single When We Stand Together ottaa kantaa tämän päivän ihmisten elämään, arkeen ja taloudelliseen tilanteeseen. Bändin jäsenet eivät ihmettele yhtään, että taloudellinen lama on sotkenut koko maailman.
– When We Stand Togetherin säkeistöt kehottavat tiedostamaan. Nykyään on liiankin helppoa katsella kaikenlaisia kauheuksia uutisista. Sitten vaihdetaan kanavaa tuntematta mitään. Ihmiset ovat todella apaattisia. Pyrimme laulussa yhdistämään ihmiskunnan. Jos olemme yhteisrintamassa, saamme aikaan vaikka mitä. Voisimme tehdä lopun selkkauksista, nälänhädästä ja kaikista ihmiskuntaa piinaavista ikävistä asioista.
– Yhdessä saisimme ihmeitä aikaan. En tiedä muutoksesta, mutta vihaiset ihmiset protestoivat. On kyllästytty siihen, että suuryhtiöt ostavat haluamansa valtiolta. Ne saavat siten mitä haluavat. Lisäksi yhtiöt eivät maksa korotettuja veroja, jos eivät halua. Muussa tapauksessa yhtiöt eivät tue poliitikon tulevaa kampanjaa, Mike Kroeger aloittaa.
– Rikas rikastuu, köyhä köyhtyy, ja siihen menoon on kyllästytty. Aikoja sitten tiedettiin, että näin kävisi. On sillä nimikin: ”feodaalilaitos.” Niin toimittiin ennen. Työväki saa tarpeekseen ja koettaa polttaa linnan ettei tarvitsisi raataa palkatta.
– Ihmiset tajuavat, että rikkaat maksavat vähemmän veroja kuin he. Ja he tekevät töitä. Ei ole oikein, että me köyhdymme ja rikkaat rikastuvat. Ja mitä muutokseen tulee, sellainen on tapahtumassa. Talous ei ole kuralla ainoastaan USA:ssa vaan kaikkialla. Ei jakseta enää tätä eriarvoisuutta. Toivottavasti selviämme protesteilla ja toimimalla oikein, Chad Kroeger summaa tilanteen.