Netissä on levinnyt parin viime päivän aikana surullinen blogikirjoitus ” Pienten enkeliystäviemme Annin ja Juhon Muistolle”. Se nostaa esiin varsin ikävän asian lasten sairaalahoidon eroista HUS:n osastoilla K7 ja K9.
Kolmevuotias tyttö kuoli kyseisellä K9-osastolla vapun jälkeen ilman vanhempiaan. Nämä eivät päässeet itkevän ja ikävöivän lapsensa viereen tämän menehtyessä osaston tiukan vierailupolitiikan vuoksi. – Vanhemmat ovat menettäneet lapsensa, mutta pahimpana asiana he kokevat sen, että heidän lapsensa on viettänyt viimeiset tuntinsa peläten, kirjottaja toteaa.
Osaston ylilääkäri Paula Rautiainen perustelee hoito- ja vierailukäytäntöjä sillä, että tilaa vanhemmille ei yksinkertaisesti ole.
– Vanhemmille suunniteltuja tiloja jouduttiin supistamaan alkuperäisistä suunnitelmista. Tärkeintä on kuitenkin hoitotilojen riittävyys.
– Täytyy myös muistaa, että teho-osastoa ei saa muutettua osaksi normaalia perhe-elämää. Se on aina poikkeuksellinen paikka sekä potilaalle että omaisille, hän toteaa Iltalehdelle.
Lisäksi Rautiainen toteaa seuraavasti: – Jossain tutkimuksissa on todettu, että lapsen kuoleman näkeminen voi vähentää vanhempien jälkistressiä. Toisaalta on myös tutkimuksia, joissa lapsen menehtymisen näkemisen on havaittu kasvattavan tuskaa.
Lähteet: IL, Leijonaemojen blogi