Kesän 2012 Asuntomessut avattiin tänään Tampereen uudessa kaupunginosassa Vuoreksessa. Asuntomessut avasi opetusministeri Jukka Gustafsson. Avajaistilaisuudessa olivat läsnä myös eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma sekä Yhdysvaltojen suulähettiläs Bruce Oreck.
Ministeri puhui avajaisissa kestävän kehityksen edistämisestä asumisessa ja Asuntomessujen tuoman mahdollisuuden sen esille tuomiseen.
– Asuntomessuilla Tampereella nostetaan rohkeasti esiin kestävän kehityksen mahdollisuuksia. Olemme hallitusohjelmassa sitoutuneet kunnianhimoisiin tavoitteisiin kestävän kehityksen edistämiseksi ja asuminen ja rakentaminen ovat tässä usein avainasemassa. Täällä Vuoreksessa voimme tutustua kaupunkimaiseen ekoasumiseen ja erilaisiin kestävää kehitystä edistäviin teknisiin ratkaisuihin, ministeri kuvaili.
Lisäksi ministeri toivoi messujen inspiroivan myös kuntapäättäjiä.
– Asuinalueiden välinen tasa-arvo perustuu alueiden monipuolisuuteen. Siksi on tärkeää, että kaupunginosiin sijoittuu monimuotoista asumista ja että eri asumismuotoja yhdistellään alueilla siten, etteivät ne pääse eriytymään. Näilläkin Asuntomessuilla edustettuina ovat kaikki asuntojen hallintamuodot. Lisäksi näemme erilaisia tuetun asumisen ja palveluasumisen esimerkkejä. Tämä on hyvä asia ja toivottavasti inspiroi erityisesti messuilla vieraileva suomalaisia kuntapäättäjiä, Gustafsson totesi.
Messualue ja Vuores keräsivät kiitosta
Messujen avajaistilaisuuden puheenvuoroissa nousivat esille Tampereen messualueen ja koko Vuoreksen nykyaikaiset ja ainutlaatuisetkin erityispiirteet, kuten jätteiden putkikeräysjärjestelmä ja nollaenergiatalot. Kiitosta saivat erityisesti alueen luonnonläheisyys ja puutarhakaupunkimaisuus, sijoittuminen palveluiden yhteyteen sekä panostaminen joukkoliikenteen sujuvuuteen.
Suomen Asuntomessujen hallituksen puheenjohtaja Erkka Valkila välitti kiitoksensa Tampereen kaupungille modernin ja nykyaikaisen alueen syntymisestä. ­
– Tampereen kaupunki todella katsoo tulevaisuuteen ja on toiminut ennakkoluulottomasti ja edistyksellisesti tämän uuden asuinalueen rakentamisessa, Valkila sanoi.
Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Irene Roivainen kertoi kaupungin tulevaisuudesta ja kaupunkisuunnittelun haasteista.
– Tampere kasvaa noin 2 000 asukkaalla ja koko Tampereen seutu noin 4 000 asukkaalla vuodessa. Tampereen seutukunnan haasteena on tarjota vuoteen 2030 mennessä koti 90 000 uudelle asukkaalle. Tampereen kaupunki on sitoutunut ottamaan vastaan puolet tästä kasvusta. Se merkitsee mittavia haasteita kaupunkisuunnittelulle, rakentamiselle ja palveluille, Roivainen sanoi.
Vuorekseen rakentuu lähivuosina koti noin 13 000 asukkaalle. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Roivainen kertoi Tampereen vastaavan haasteeseen myös monilla muilla isoilla kehityshankkeilla. Keskustan ja koko Tampereen kantakaupungin täydennysrakentamisen avulla pyritään saamaan uusia asuntoja jopa 30 000 asukkaalle.
Myös Yhdysvaltojen suurlähettiläs Bruce Oreck vieraili Asuntomessujen avajaisissa. Hän oli erityisen kiinnostunut rakentamiseen ja energiatehokkuuden liittyvistä uusista innovaatioista. Suurlähettiläs kertoi olevansa innokas tutustumaan messutarjontaan ja Tampereeseen.
Asuntomessut Tampereella ovat avoinna 13.7.–12.8.2012 joka päivä klo 10–18.