Kesällä auringosta saa nauttia, sillä auringonvalolla on monia suotuisia vaikutuksia. Pieninä annoksina se tekee iholle hyvää. Esimerkiksi atooppisesta ihosta tai psoriasiksesta kärsiville suositellaan lyhyitä aurinkokylpyjä. Ihon palamisen välttämiseksi on kuitenkin hyvä muistaa tietyt varotoimenpiteet. Jos iho punoittaa rannalla vaikka sen on suojannut aurinkovoiteella, syy voi löytyä myös uimavedestä.
Iho on syytä suojata auringolta palamisen välttämiseksi, sillä ihon toistuva palaminen suurentaa riskiä sairastua melanoomaan eli ihosyöpään. Varjoon kannattaa hakeutua päivän kuumimpaan aikaan, jolloin myös ultraviolettisäteily on voimakkaimmillaan, eli kello yhdentoista ja kolmen välillä.
– Erityisesti lasten kanssa pitää olla tarkkana, sillä tutkimusten mukaan toistuva palaminen lapsuusiässä voi kaksinkertaistaa melanoomariskin. Palaminen voi altistaa myös muille pahanlaatuisille ihomuutoksille. Paras tapa suojautua auringonpolttamilta on käyttää vaaleasta ja hengittävästä materiaalista valmistettuja peittäviä vaatteita, yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalo Jyväskylästä muistuttaa.
Palamisen lisäksi iholle saattaa syntyä punoittavaa ja kutisevaa aurinkoihottumaa. Se paranee yleensä nopeasti, mutta ihottumakohta pitää suojata auringolta, kunnes oireet häviävät.
Pidä vesipullo lähellä
Kun lämpötila kipuaa hellelukemiin ja aurinko porottaa kuumasti, nesteytykseen täytyy kiinnittää erityishuomiota. Nestehukan ensimmäisiä oireita ovat väsymys ja pahoinvointi. Vesipullo tai -kannu on hyvä pitää lähietäisyydellä ja ottaa lasillinen säännöllisesti.
– Nestehukka kehittyy suhteellisen hitaasti, mutta oireet ilmenevät aikuisilla nopeammin kuin lapsilla. Siksi lapsella kuivuminen voi kehittyä vaivihkaa vakavaksi. Vanhemmilla ihmisillä kuumuus taas kuormittaa elimistöä, ja siksi kroonisesta sairaudesta, kuten sydänviasta, kärsivien kuolleisuus lisääntyy yhtäjaksoisten hellejaksojen aikana, Halonen kertoo.
Varo sinilevää löylyvedessä
Lämpimien säiden aikaan myös levät lisääntyvät vesistöissä. Moni uimari osaa jo välttää sinilevän saastuttamia uimarantoja. Varoituksia kannattaa uskoa, koska sinilevän myrkylliset syanobakteerit ovat haitallisia hermostolle ja maksalle ja voivat aiheuttaa voimakkaita suolisto-oireita. Sinilevien lisäksi myös jotkut panssarilevät ovat myrkyllisiä.
Sinilevän myrkky ei imeydy ihon läpi, mutta yleensä sitä joutuu elimistöön, kun uidessa niellään vettä.
– Vakavia sinilevän aiheuttamia myrkytyksiä todetaan Suomessa harvoin. Yleisin oire on ihon ärtyminen sinilevää sisältävässä vedessä uinnin jälkeen. Vaarallisin altistumistapa sinilevälle on hengittää sitä vesihöyryn mukana. Siksi mökkisaunaan ei saa hakea löylyvettä vesistöstä, jossa esiintyy sinilevää. Vesihöyrylle voi altistua myös vesiskootterilla ajettaessa, Halonen kertoo.
Sinilevästä ärtyneen ihon ensihoitoon pätevät samat konstit kuin muunkin ihottuman hoidossa. Apteekista saatava antihistamiinitabletti lievittää kutinaa. Jos antihistamiinista ei ole apua tai ilmaantuu muita oireita, kuten pahoinvointia ja ripulia, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.