Aito avioliitto ry on julkaissut tiedotteen, jossa se tukee Euroopan laajuista kansalaisaloitetta avioliiton tarkemman määrittelyn puolesta.
Eurooppalainen kansalaisaloite (ECI) Äiti, Isä ja Lapset (Mum, Dad & Kids) avattiin 4.4. verkko-osoitteessa www.mumdadandkids.eu/fi. Aloite esittää avioliiton ja perheen määritelmän yhdenmukaistamista EU:n lainsäädännössä. Kannatusilmoituksia kerätään verkossa sekä paperilomakkeilla myös Suomessa.
Aito avioliitto ry:n mukaan ”avioliitto on yhden miehen ja yhden naisen välinen liitto” ja ”perhe perustuu avioliitolle ja/tai syntyperään” ovat ne määritelmät, joita EU- kansalaisia pyydetään kannattamaan allekirjoituksellaan; (”Le mariage est l’union durable d’un homme et d’une femme” et ”la famille est fonde’e sur le mariage et/ou la descendance” sont le definitions que les Europe’ens sont appele’s a’ soutenir de leurs signatures). Tällainen määritelmä avioliitosta ja perheestä heijastaa kaikkien EU:n jäsenvaltioiden kansallisen lainsäädännön perustaa ja kunnioittaa Euroopan Unionin peruslain 9. artiklassa mainittuja perusoikeuksia. Viimeksi mainittujen mukaan jokaisella jäsenvaltiolla on oikeus säätää avioliitosta ja perheestä.

Määrittelyn yhtenäistämistä aloitteen vireille panijat pitävät tarpeellisena, koska Euroopan Unionin lainsäädännöllisessä työssä viitataan avioliittoa ja perhettä koskevissa teksteissä yhä useammin artikloihin 2004/38/CE ja 2003/86/CE. Sekavuutta lisää sekin, että jäsenvaltioiden kansalliset avioliitto- ja perhelainsäädännöt eroavat toisistaan ja vaikka Euroopan Unionin lainsäädännössä viitataankin toisinaan avioliittoon ja perheeseen – joskus jopa määritelmineen- niiden määritelmät vaihtelevat dokumentista toiseen. Tämä vuorostaan on tehnyt Unionin lainsäädännöstä vaikeaselkoisen sekä vaikeasti sovellettavan. Tämä on johtanut viime aikoina suuriin jännitteisiin.
Aito avioliitto ry:n mukaan vaaditaan eurooppalaisen kansalaisaloitelain mukaan vähintään miljoona kerättyä kannatusilmoitusta, jotta Euroopan Komissio huomioisi kansalaisaloitteen ja ryhtyisi toimiin sen ottamiseksi käsittelyyn. Tämä kannatusmäärä tulee kerätä vähintään seitsemästä jäsenvaltiosta, mikä vastaa noin neljännestä unionin 28. jäsenvaltiosta. Kustakin maasta vaaditaan erikseen määritelty väestömäärään perustuva kannatusmäärä, joka on Suomen osalta vajaa 10,000 kpl. Keräysaikaa on 12 kk ja aloitteen viimeinen kannatuspäivä on 3.4.2017.
Verkkokannatukset varastoidaan Euroopan Komission ylläpitämälle serverille. Kansalaisaloitekeräyksen päätyttyä Suomessa kerätyt, niin elektroniset kuin paperilomakkeelle kerätyt kannatukset toimitetaan Väestörekisterikeskukseen tarkistettavaksi.
Kansalaisaloitteen hyväksi suunnitellaan näkyvää jalkautumista ympäri Suomea.
Kansalaisaloitteelle on avattu myös oma Facebook-sivu.