Camera Borealis -luontokuvatapahtumassa marraskuussa Siidan auditorion täyttävät kuvat, filmit ja keskustelut erämaista. Erämaiden perustamisesta tuli tänä vuonna täyteen 20 vuotta ja on hyvä aika muistella aikaa, jolloin käytiin ”erämaasotaa” sekä miettiä mitä erämaat oikeastaan ovat ja merkitsevät. Metsähallituksen luontokeskus Siida järjestää Camera Borealiksen jo 14. kerran. Tänä vuonna ajankohta on 19.-20.11.
Camera Borealiksessa nähdään mm. Ylen arkistoon tallentuneita muistoja ajalta, jolloin erämaalakia säädettiin ja erämaiden rajauksia mietittiin. Kuka muistaa vielä Kessin kahlekuninkaan? Silloisen erämaasodan käyneet veteraanit keskustelevat erämaiden metsistä ja perustetuista erämaista. Tapahtuman hengen mukaisesti pääasiallinen sisältö tulee kuitenkin Suomen johtavilta luontokuvaajilta, joiden esitysten aiheet ovat myös löytyneet erämaista.
Suomen erämaat eivät koskaan ole olleet ihmistoiminnalta suojeltuja. Erämaat ovat täynnä ainutlaatuista ja alkuperäistä luontoa ja kulttuuria. Ne tarjoavat meille mahdollisuuksia virkistäytymiseen sekä luontoelämyksiin- ja kokemuksiin. Erämaat ovat pohjoisen ihmisen vilja-aittoja, joissa saamelainen kulttuuri ja perinteiset eränkäyntitavat ovat edelleen nykypäivää. Myös tämä näkökulma tulee tapahtumassa esille.
Maailman ensi-ilta Inarissa
Maailman ja siis myös Suomen ensi-iltansa Camera Borealiksessa saavat dokumentaristi ja luontotoimittaja Petteri Saarion elokuvat Saimaa ja Inarijärvi. Saario tunnetaan mm. Jokiemme helmet -sarjasta. Hän on ollut tekemässä useita kymmeniä dokumentteja ja dokumenttisarjoja, joista monet on palkittu Suomessa ja ulkomailla.
Camera Borealis -luontokuvatapahtuma järjestetään Inarissa luontokeskus Siidassa 19.-20.11.2011. Tapahtumalla on pitkä historia ja se on vakiinnuttanut asemansa Suomen eri luontokuvatapahtumien rinnalla. Tapahtuma tuo aidon erämaatunnelman ja lappilaisen luonnon jälleen kerran kaikkien ulottuville.