Festarikesä 2012 tarjosi unohtumattomia tapahtumia ja artisteja. Niin koti- kuin ulkomaistenkin bändien keikkoja löytyi varmasti jokaiseen makuun, olipa oma suosikkigenre mikä tahansa. Tässä koostetta kesän parhaista paloista.
Mötley Crüen huikea konsertti päättyi “veri”kylpyyn
Aurinkoinen ja lämmin sää hemmotteli rokkikansaa 7.6 Kaisanieman puistossa Helsingissä. Suomessa viimeksi kolme vuotta sitten konsertoinut Mötley Crüe nähtiin nyt loppuunmyydyssä Rockin´ Hellsinki -tapahtumassa osana Euroopan kiertuettaan, joka starttasi Moskovasta 5.6.
Bändi järjesti faneilleen upean show´n, jonka ehdottomana kohokohtana oli rumpali Tommy Leen soolo vuoristorata-rumpusetissä, joka pyörii ympäri täydet 360 astetta. Iltasanomat ja Eastway Sound & Lighting Oy järjestivät kilpailun, jossa yksi onnekas fani pääsi Tommyn seuraksi rumpusetin kyytiin. Onnetar suosi tällä kertaa Nooraa, joka nautti silminnähden elämänsä varmasti mieleenpainuvimmasta kyydistä. Eturivi sen sijaan sai osansa Nikki Sixxin “verikasteesta”, kun hän sylki useasti tekoverta faniensa päälle. Nikki on puhunut oudosta kiinnostuksestaan vereen mm. omalla Facebook-sivullaan, jota hän itse henkilökohtaisesti useasti päivittää. Ehkä juuri siksi kiertueen verinen teema huipentui siihen, että keikan lopussa tekoverta heitettiin ämpäreittäin yleisön niskaan. Ei tiedetä mitä mieltä tästä oltiin Moskovassa, mutta Nikkin luonnehtima “äänekäs ja hullu suomalaisyleisö” ainakin oli haltioissaan.
Lavalla nähtiin myös kalifornialaista naiskauneutta, Vince Neilin energisen ja hyväntuulisen esiintymisen kruunatessa kokonaisuuden. Settilista sisälsi yhteensä 16 hittiä, sisältäen tuon ainutlaatuisen rumpuspektaakkelin. Mötiköitä Helsingin illassa lämmittelivät upeasti osansa hoitaneet ruotsalaiset Crashdïet ja Hardcore Superstar.
Provinssirock 2012
Virallinen kesänavaus, tällä kertaa järjestyksessään 34. Provinssrock oli uudistuksineen kaikkineen mannaa festivaalivieraille. Perjantain ehdottomana kohokohtana nähtiin YleX:n Matti Airaksinen ja Parasta Ennen –show Golden Cap-terassilla. Timanttinen jyystö vei voiton samaan aikaan esiintyvistä bändeistä, mutta väliäkö sillä, kun meininki oli vähintäänkin kohdallaan. Pikaisen gallupin perusteella yleisö haluaakin tästä perinteen Provinssin perjantai-iltoihin. Aloituspäivältä esiin nousevat myös YleX-teltassa esiintynyt ranskalainen M83 ja Nightwishin eeppinen show päälavan viimeisenä. Ensimmäistä kertaa Provinssissa koettu konemusatapahtuma Renegade Electrostage valtasi lauantaina YleX-teltan 12 tunniksi. Tapahtumalle oli ilmiselvästi tilausta, sillä täyden teltan hypnoottinen tunnelma oli suorastaan käsinkosketeltavaa. Eniten väkeä veti odotetusti Pendulum, joka oli matkassa tällä kertaa DJ-setillä. Stam1na, Iiris, Billy Talent ja lauantain pääesiintyjä PMMP olivat myös huomion arvoisia.
Päätöspäivänä Reckless Loven energinen ja hyväntuulinen esiintyminen piristi mukavasti pilvisessä ja tihkusateisessa säässä. 50-vuotissynttäreitään viettänyt Michael Monroe veti niin ikään tavoilleen uskollisena, välillä päälavan lavasteissa pelottavan korkealla kiipeillen. Festivaaliviikonlopun lähestyessä loppuaan ilta-auringossa esiintynyt trash metallin pioneeri Slayer päätti tapahtuman äänekkääseen metallitykitykseen. Keikka alkoi tosin hieman myöhässä, sillä Saarilavalla esiintyneen Mastodonin lennon myöhästyttyä päällekkäisyyksiltä haluttiin välttyä.
Viikonlopun aikana festivaalilla vieraili yhteensä 56 000 kävijää. Tunnelma oli edelliseen vuoteen verrattuna rauhallisempi ja kulkeminen festivaalialueella sujui selkeästi helpommin. Vaikka missään nimessä ei voida puhua mistään yleisökadosta, on silti todettava, että tänä vuonna kaikki palvelut anniskelualueista ruokakojuihin ja bajamajoihin toimivat hienosti ilman pitkiä jonoja. Ja mikä parasta, ihmiset ovat viimein oppineet käyttämään roskiksia. Erityismaininta Sahalammen leirinnän mukavalle henkilökunnalle. Ensi vuonna rokataan tuttuun tapaan viikkoa ennen juhannusta 14.-16.6.2013.
Boombox festivaali 15.-16.6.
Helsingin Suvilahdessa järjestetty Boombox oli sangen onnistunut urbaani kaupunkifestivaali. Esiintyjinä alkukesän rytmimusiikkiin keskittyneellä juhlalla puuhasivat mm. Notkea rotta, Ruger Hauer, Jätkäjätkät, Stig, JVG, Teflon Brothers ja moni muu kotimaisen hiphopin ja reggaen huippunimi.
Ensimmäistä kertaa tänä kesänä järjestetyltä festivaalilta odotti lähinnä mukavaa kesäistä päivää Suvilahden voimalaitosalueella, mutta festivaali onnistui yllättämään positiivisella yleistunnelmallaan ja toimivilla järjestelyillään. Viikonlopun kohokohtana voisi pitää vaikkapa Notkea Rotta -kokoonpanon energistä esiintymistä ja tietty Asan ja jätkäjätkien balkanvaikutteista paahtoa. Boomboxin soisi jatkavan ensi vuonnakin tällä hyväksi koetulla konseptilla, jossa juhlijoiden määrää lisäämällä saataisiin varmasti yksi kesänkohokohdista tämän musiikkigenren ystäville.
Love Music Festival
Tampereella heinäkuun 20.-21. järjestetty Love music festival oli yleisön ja lauantain esiintyjien puolesta hienoinen pettymys. Perjantai kuitenkin osoitti, että tapahtumassa on suuri potentiaali ja että Tampereella on tilaa järjestää vielä ainakin yksi uusi musiikkifestivaali. Pyynikin palloiluhallin ympäristössä juhla kasasi perjantain ohjelmistonsa dancemusiikin suurien nimien varaan ja Basement Jaxx, A-trax ja Chemical Brothers lunastivat nimiinsä liitetyt odotukset. Perjantain huippuhetkiä allekirjoittaneella oli, kun Basement Jaxx aloitti Wheres your heads at -kappaleensa ja mainiosta äänentoistosta loihdittu rintakehää murjova äänivalli tahdisti sydämen uudelleen. Kerrankin pienimuotoisessa ja alkutaipaleellaan olevassa tapahtumassa oli panostettu äänentoistoon ja valoihin. Palloiluhallissa järjestetty dance-tapahtuma kärsi mielestäni pienehköstä yleisökadosta eikä juhlakansaa selkeästi kiinnostanut jäädä urheiluhalliin juhlimaan.
Saimaa Open Air petrasi edellisvuodesta
20.-21.7. Lappeenrannan Rauhassa järjestetty Saimaa Open Air petrasi järjestelyjensä puolesta huomattavasti verraten edellisvuoden anniskelu- ja wc-kaaokseen. Tällä kertaa molemmat osa-alueet toimivat moitteetta, ja upea festivaalialue pääsi oikeuksiinsa.
Saimaa Open Airin ulkomaiset tähtinimet ZZ Top ja Thin Lizzy toimivat festarin varsinaisina vetonauloina, mutta monipuolinen kotimainen bänditarjonta aina Värttinästä Eppu Normaaliin, Popedaan ja Stam1naan aiheutti sen, että Rauhassa nähtiin todella monen ikäistä juhlakansaa.
Perjantaina kemut aloittaneen Eppu Normaalin hittiputki oli nostatti tunnelman heti alusta alkaen sille tasolle, millä sen pitää kesäfestareilla ollakin. Seuraavana vetovuorossa ollut Viikate tosin rokkasi vielä Ylöjärven vaarejakin vauhdikkaammin, ja yleisö alkoikin olla jo ennen kahdeksaa melkoisissa liekeissä. Vanhemmalle kuulijakunnalle suunnattu The Ronski Gang yllätti varmasti monet asiaan perehtymättömät omalla tiukalla setillään. Illan päättänyt Texasin boogiejyrä ZZ Top sen sijaan jakoi mielipiteitä, eikä hieman laahaava, vähäeleinen keikka saanut aikaan pelkkiä ihastuksen huokauksia.
Lauantaina voidaan sanoa festareiden varsinaisesti päässeen vauhtiin vasta kolmannen esiintyjän, Popedan kohdalla. Eikä vauhti suinkaan hyytynyt Apulannan otettu lavan haltuunsa. Jo vuodesta 1969 toiminut irkkubändi Thin Lizzy puolestaan osoitti sen, että vaikka bändillä on ikää, ei se todellakaan vaikuta shown laatuun, vaan pikemminkin päinvastoin! Todella energistä rokkia isolla ärrällä! Illan, ja festarit päättänyt Stam1nan keikka oli nuoremman yleisön kohokohta, ja varmasti koko Saimaa Open Airin rankin setti. Lemin pojat eivät petä!
Blockfest onnistui yli odotusten
17.18. elokuuta Tampereen uudella Ratinanniemen festivaaliareenalla ensimmäistä kertaa järjestetty kaupunkifestivaali Blockfest oli jälleen loppuunmyyty. Viidettä juhlavuottaan viettänyt kaksipäiväinen festivaali keräsi oheistapahtumineen yli 20.000 kävijää.
Uusi festivaalialue keräsi vierailta yksinomaan myönteistä palautetta. Festivaalin järjestäminen rakennetulla kaupunkialueella on myös ympäristönsuojelun sekä kestävän kehityksen kannalta paras ratkaisu.
Blockfestin estradeilla nähtiin ja kuultiin muun muassa amerikkalaiset legendat Ice Cube sekä Talib Kweli, ruotsalainen Lazee sekä koko kotimainen hiphopin tähtikaarti Jukka Pojasta aina Palefaceen, Elokuuhun ja Rähinä Live -spektaakkeliin Fintelligensin johdolla. Blockfest kiittää kaikkia artisteja, kävijöitä, yhteistyökumppaneita sekä lähialueiden asukkaita. Tapahtuma järjestetään jälleen elokuussa 2013.
IBBF JUHLI 30 VUOTIASTA TAIVALTAAN
Imatra Big Band Festival houkutteli ennätysmäärän kävijöitä juhlavuotenaan. Kävijöitä maksullisissa konserteissa oli n.13 000 ja Festivaalin kokonaiskävijämäärä nousi 50 000 kävijään. Suosion salaisuutena vuodesta toiseen on ollut ohjelmiston monipuolisuus. Teemoitetuissa illoissa kuullaan musiikkia bluesista funk`n kautta swingiin ja kaikkea siltä väliltä unohtamatta suomirockia ja suomipoppiakaan.
Sama linja jatkui tänäkin kesänä, tapahtuman kertominen sanoin on jopa turhan vaikeaa, joten se pitää itse kokea. Poimintoina esiintyjäkaartista mainittakoon Macy Gray, Locapeople, Umo, Club For Five, Kaija Koo, Haloo Helsinki jne… Tyytyväisin kuulijakunta löytyy silti nuoremmasta kuulijakaartista kun Robinin alaikäisille suunnattu keikka myytiin hetkessä loppuun ja keikka oli myös hienosti onnistunut. Imatra kulttuurikaupunkina sai jälleen esiintyä edukseen.