Lahdenväylä on Helsingin Tattariharjun kohdalla rakennettu soiseen maaperään. Tie kulkee usean sadan metrin matkalta betonipaalujen päällä ja sen alta löytyy neuvostoaikainen aarre.

Tie kulkee parin metrin korkeudella maanpinnasta ja alle jäävässä tilassa lepää syöpynyt Moskvitš eli kansankielellä Mosse.

– Pitää mennä lantsimaan tien alle, että sen näkee, kertoo Mosseen törmännyt Jussi Kurtti Helsingin Sanomille.

Autosta ei ole jäljellä enää juuri muuta kuin auton metalliosat, jotka nekin ovat syöpyneet pahoin kosteudesta. Sen viimeinen leposija on todennäköisesti ollut paikalla jo ennen tien rakentamista 1973.

– Auton on täytynyt olla tuolla jo ennen moottoritien rakentamista. Se ei ole voinut päästä sinne mitenkään sen jälkeen. Olisi kiinnostavaa tietää auton historia, Kurtti pohtii.

Moskvitš oli ensimmäinen Suomessa markkinoille tullut neuvostoliittolainen automerkki. Ensimmäinen nimenomaan Suomen markkinoille suunniteltu Moskvitšin malli oli vuonna 1963 esitelty 403. Kaikkiaan Mosseja tuotettiin Neuvostoliitossa yli neljä miljoonaa kappaletta ja tärkeimmät länsimaiset vientimaat olivat Suomi, Norja, Kreikka ja Itävalta.

Joitakin vuosikymmeniä sitten Mosset olivat siis suhteellisen tuttu näky ja ne keikkuivat Suomen myydyimpien autojen listoilla 1950- ja 60-luvuilla.

Lähde: HS

Kuva: Kuvakaappaus, Instagram