Lasten huostaanottotilanteet ovat kuohuttaneet mieliä Suomessa yhä kasvavin määrin. Alkuvuodesta Metropoli uutisoi kahdesta huostaanottovideosta, jotka julkaistiin YouTubessa: Artikkeli 1, Artikkeli 2. Videoissa viranomaiset raahasivat kirkuvat lapset perheensä luota.
Stara.fi:n äskettäin uutisoima huostaanotetun nuoren karmea kertomus herättää jälleen vakavia kysymyksiä lastensuojelun nykytilasta. Julkaisun suoritti teini-ikäinen tyttö hädässä olevan ystävänsä puolesta. Huostaanotettu tyttö kirjoittaa:
– Toissa kesänä olimme Turussa laitoksen kanssa. Minulle tuli riitaa laitoksen ohjaajien kanssa. Jouduin olemaan KAKSI päivää huoneessani ilman ruokaa, vettä tai mitään. Minua kiellettiin tulemasta huoneesta ulos. En saanut siis syödä, juoda tai oikeastaan nousta sängystä ylös koko sinä kahtena päivänä. Välillä huoneessani kävi joku ohjaajista huutamassa minulle. Minulta takavarikoitiin puhelin. Pyysin kaveriani laittamaan mummolleni viestiä että tarvitsen apua. Kun ohjaajat kuulivat tästä, he soittivat mummolleni ja väittivät minun valehtelevan. En saanut puhua mummoni kanssa itse.
Ystävän kertomuksen mukaan hän on joutunut kokemaan laitoksessa erittäin julmaa henkistä väkivaltaa.
– Minua on haukuttu lihavaksi, rumaksi, säälittäväksi kakaraksi, niin tyhmäksi etten koskaan tulisi pärjäämään koulussa ja vaikka miksi muuksi ohjaajien toimesta! Olen yrittänyt puhua sossuilleni asioista, mutta minua ei uskota. Kerran eräs ohjaajista sanoi minulle näin ”jos aiot kulkea samoja polkuja kuin äitisi aikoinaan kulki, miksi et tappaisi itseäsi saman tien?”
Tytöllä on myös äänitteitä, joissa häntä on suoranaisesti uhkailtu, jopa valheellisella syytöksellä.
– Minulla on puhelimessani useita äänitteitä joissa laitoksen johtaja uhkailee minua. Yhdessä äänitteessä hän sanoo näin ” jos et tee tarkalleen niin kuin minä sanon, minä valehtelen sosialityöntekijällesi että olet käynyt päälleni.”
Koko julkaisu on luettavissa tämän linkin takaa.
Tarina on julkaisijan ystävän kertomus, jonka todenmukaisuutta on vaikea vahvistaa.
Facebook-julkaisussa on myös tämän artikkelin kuva, jonka tyttö kertoo ottaneensa laitoksen hoitajien ”ratsattua” tämän huoneen.