Daily Mail uutisoi suurien rintojen lisäävän syöpäriskiä. 16 000 naista sisältäneessä tutkimuksessa havaittiin, että rintojen kokoon liittyvät geenimutaatiot ovat yhteydessä myös rintasyöpään. Tutkijoiden mukaan osa näistä mutaatioista liittyy naisten seksihormonin, estrogeenin säätelyyn, mikä voi laukaista sekä rintojen että kasvainten kasvun.
Kaikki tutkimukseen osallistuneet naiset olivat syntyperältään eurooppalaisia. Tutkijat lukivat heidän geneettisen koodinsa ja kävivät läpi miljoonia pieniä mutaatioita, joita naisten DNA:sta löytyi. Seitsemästä vahvasti rintojen kokoon liittyvästä mutaatiosta kolme oli yhteydessä myös rintasyöpään.
Tutkijoiden mukaan yksi näistä kolmesta mutaatiosta säätelee estrogeenireseptorin aktiivisuutta, jolla on merkittävä rooli rintojen kasvussa ja myös useimmissa rintasyöpätapauksissa. Toinen mutaatio sjaitsee naisen geenistön alueella, jossa usein havaitaan poikkeavuuksia tietyn tyyppisten rintasyöpien yhteydessä. Yhteys havaittiin riippumatta naisen iästä, raskaus- tai imetyshistoriasta tai geneettisestä syntyperästä.
Lähteet: Daily Mail, Tohtori.fi