justin_bieber2_560
Huuto.net vertaili kolmen kotimaisen ja kolmen ulkomaisen teinitähden oheistuotetarjontaa vertaiskaupassa. Backstreet Boysilla on kalleimmat fanituotteet. Suomalaisartisteilla suppein valikoima.
Justin Bieber on teinitähtien kuningas – myös fanituotemyynnin perusteella. Bieber-oheistuotteita oli Huuto.netissä myynnissä kesäkuun lopussa 79 kappaletta. Bieber-tuotteita löytyy muun muassa päiväpeittoina, rannekkeina ja hajuvesinä sekä sydänkuvioituna tietokonelaukkuna (lähtöhinta huutokaupassa 55 €). Fanituotteiden kakkossijalla on brittiläinen poikabändi One Direction 56 tuotteella. Vertailun pronssimitalisti Backstreet Boys vastaa Huuton.netin fanituotteiden hintaennätyksestä. Fanikirjasta ja 89 keräilykuvasta koostuvan fanipaketin lähtöhinta on 75 euroa.
”Musiikkiteollisuuden murroksessa levy-yhtiöt hakevat lisätuottoja oheismyynnistä. Se näkyy myös ihmisten välisessä vertaiskaupassa Huuto.netissä. Fanituotteiden kasvu tulee kuitenkin pääosin Yhdysvalloista ja Britanniasta”, sanoo Huuto.netin asiakaspalvelupäällikkö Tapio Luoto.
Suomessa fanituotebisnes on vasta kehittymässä, mikä näkyy suomalaisten nuorisoidoleiden heikkona menestyksenä Huuto.netin oheistuotevertailussa. Cheekin ja Robinin oheistuotteita oli myynnissä vain parisenkymmentä kullakin. Niistä suurin osa oli julisteita, konserttilippuja ja karaokelevyjä. Tuoreimman kotimaisen tulokkaan Isac Elliotin ”oheistuotteena” oli myynnissä vain yksi 7 päivää -lehti.
”Fanituotteiden päätyminen vertaiskauppaan voi kertoa myös artistin uran elinkaaresta tai fanipohjan vaihtumisesta. Backstreet Boys -tuotteista ollaan jo valmiita luopumaan, mutta Isac Elliot -buumi on vasta alkumetreillään”, Huuto.netin Tapio Luoto arvioi.
Fanituotteet muodostavat vuonna 2012 tehdyn amerikkalaistutkimuksen mukaan keskimäärin kaksi prosenttia artistien tuloista (http://www.digitalmusicnews.com/permalink/2012/120130irrelevant). Myös vertaiskaupassa teinitähtien kasvoilla kuvioidut sähköhammasharjat, sandaalit ja sydämenmuotoiset tyynyt ovat harvinaisuuksia. Eniten Huuto.netissä myydään lastenvaatteita, huonekaluja, harrastusvälineitä ja elektroniikkaa.
”Me Huuto.netissä mainostamme, että meillä on ’Suomen eniten kaikkea’, mutta kyllä nämä Bieber-läppärilaukut ja One Directionin Louis Tomlinson -nuket yllättävät meidät itsemmekin”, Luoto naurahtaa.
Teinitähdet vertaiskaupassa

Artisti Tuotteita yhteensä Oheis-
tuotteet
Äänitteet
Justin Bieber

87

79

8

One Direction

65

56

9

Backstreet Boys

377

52

325

Cheek

112

26

86

Robin

26

19

7

Isac Elliot

4

1

3

Taulukkoon on kerätty Huuto.netissä myynnissä olevat tuotteet, joita markkinoidaan kyseisen artistin nimellä. Oheistuotteeksi on laskettu tuotteet, jotka eivät ole artistin omia levytyksiä tai kokoelmia, joilla artisti/yhtye esiintyy. Kallein artistin nimissä myytävä tuote on lippupaketti Cheekin keikalle Helsingin Jäähalliin syyskuussa. Konserttilippuja ei kuitenkaan voi pitää bändipaitojen tai julisteiden kaltaisena perinteisenä fanituotteena. Siksi varsinaisten fanituotteiden hintaennätyksestä vastaa Backstreet Boys.
Tiedot on kerätty Huuto.netistä 26.6.2013.