Kiinalaisten ulkomaanmatkat nousivat 22 prosenttia vuonna 2011* verrattuna edellisvuoteen. Matkailualan asiantuntijat arvioivat kiinalaisten ohittavan lähivuosina saksalaiset ja yhdysvaltalaiset maailman suurimpina ulkomaanmatkailijoina. Hotels.com julkisti tänään ensimmäisen Chinese International Travel Monitor** -raportin, jossa luodaan katsaus kiinalaisten matkailutapojen muutoksiin hotellimarkkinoiden näkökulmasta.
– Kiinalaiset tekivät huimat 70 miljoonaa* ulkomaanmatkaa vuonna 2011. Näistä suurin osa tehtiin lähikohteisiin Hong Kongiin ja Macaoon, mutta kaukomatkojen määrä on merkittävässä kasvussa. Matkailualalla tämän kasvavan asiakasryhmän huomioiminen on muuttumassa välttämättömäksi kilpailutekijäksi, sanoo Hotels.comin Aasian ja Tyynenmeren alueen aluejohtaja Johan Svanström.
Hotels.comin tuore tutkimus kattoi yli 5000 hotellia ympäri maailmaa ja valtaosassa hotelleista uskoo kiinalaisten ulkomaanmatkailun jatkuvan kasvavana. Joka viides vastaaja (22 %) uskoo kasvua nähtävän lähivuosina jopa 40 %. Monissa maissa tätä kasvua autetaan helpottamalla viisumikäytäntöjä. Näin on tehty esimerkiksi Japanissa ja Espanjassa. Muun muassa Korea on tekemässä vastaavia helpotuksia vielä tämän vuoden aikana.
Tutkimuksessa kävi ilmi, että kiinalaiset hotellivieraat ovat entistä itsenäisempiä, itsevarmempia, nuorempia ja tietoisia itselleen vieraiden kulttuurien tavoista. Tämä on huomattu myös tutkimukseen vastanneissa suomalaishotelleissa. Kiinalaiset matkailijat käyttävät tunnetusti merkittäviä summia shoppailuun ja hotellialalla on nyt selkeä markkinarako kohdistaa noita kulutussummia hotellielämykseen.
Monet hotellit ovat jo alkaneet sopeuttaa palvelujaan kiinalaisia matkailijoita silmällä pitäen. Tarjontaa on parannettu esimerkiksi lisäämällä mandariinikiinaa puhuvan henkilökunnan määrää, käännettyjä materiaaleja, kiinalaisia ruokavaihtoehtoja, kohderyhmää puhuttelevaa viihdetarjontaa tai helpottamalla China UnionPay -kortilla tehtäviä maksutapahtumia.
Kiinan talous on kasvussa, mikä siivittää matkailevan keskiluokan kasvua. Kiinassa tämä tarkoittaa satoja miljoonia ihmisiä. Kyseinen kohderyhmä kannattaa siis ottaa huomioon, muistuttaa Svanström:
– Hotelliyrittäjien kannattaisi tehdä konkreettisia suunnitelmia kahdella osa-alueella: Ensinnäkin kannattaa muodostaa strategia kiinalaisten matkailijoiden tavoittamiseen. Tässä hyvä vaihtoehto on online-markkinointi, sillä nettikäyttäjien määrä Kiinassa on ylittänyt 500 miljoonan rajan. Toiseksi, hotellin palveluita kannattaa muokata vastaamaan tämän kasvavan kohderyhmän tarpeisiin.
* Lähteenä on käytetty raporttia: The Annual Report of China Outbound Tourism Development 2012, jonka julkaisija on National Tourism Administration and China Tourism Academy: http://eng.ctaweb.org/, http://www.chinapost.com.tw/china/china-business/2012/04/16/337958/More-travelers.htm
**Hotels.com toteutti tutkimuksen huhti-toukokuussa 2012 ja siihen vastasi 5000 Hotels.comin hotellikumppania seuraavista maista: Argentiina, Australia, Brasilia, Tanska, Suomi, Ranska, Saksa, Hong Kong, Intia, Irlanti, Italia, Japani, Korea, Alankomaat, Uusi-Seelanti, Norja, Venäjä, Singapore, Espanja, Ruotsi, Iso-Britannia ja Yhdysvallat.