Kuten tiedämme, yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, mutta alla oleva kuva taitaa kertoa enemmän kuin ääretön määrä sanoja. Kyseessä on nimittäin kuva, johon on tiivistetty koko tuntemamme maailmankaikkeus.
Taiteilija Pablo Carlos Budassi loi Princetonin yliopiston tähtitieteilijöiden kanssa kerrassaan uskomattoman kuvan, jossa maapallo näkyy keskellä ja koko universumi on sijoitettu sen ympärille logaritmisessa mittakaavassa. Kuva on koostettu teleskoopeilla, luotaimilla ja jopa Mars-kulkijoilla otetuista kuvista. Väritys vastaa hyvin lähelle luonnollista.
Jotta kuvaa voi katsella, mittasuhteita muutettiin radikaalisti. Kappaleiden ja kohteiden etäisyydet ovat kuitenkin suunnilleen oikeassa suhteessa toisiinsa. Mittakaava muuttuu hurjasti keskeltä ulospäin mentäessä – tässä tapauksessa kymmenkertaisesti, eli muuttuen jatkuvasti kymmenen kertaa suuremmaksi. Tällä tavalla kuvassa voidaan nähdä planeettoja, Kuiperin vyöhyke, Oortin pilvi, Alfa Kentauri, Linnunradassa oleva Perseuksen haara ja muut osat, jonka jälkeen tulee lähigalakseja, kauempia tähtijärjestelmiä ja ns. galaksimuuri, ja aivan uloimpana big bangin plasmaa.
maailmankaikkeus-logaritminen-620
Kuvan täysikokoisen version voi katsoa Wikimediasta.
 
Lähde: Tiedetuubi