Parin seesteisen vuoden jälkeen Suomeen on saatu kaksi kohumissiä. Ensiksi hallitseva Miss Suomi Rosa-Maria Ryyti joutui syksyllä missiorganisaation puhutteluun käytöstapojen, työmoraalin ja treenihaluttomuuden johdosta. Myöhemmin ensimmäinen perintöprinsessa Carola Miller kohautti Miss Maailma –kilpailussa esiintymällä epäaidossa lapinpuvussa.
Usein kohut johtuvat kyseisen henkilön tekemisistä ja tekemättä jättämisistä. Esimerkiksi kukaan ei olisi uutisoinut missikilpailijan esiintyneen saamelaiskulttuuria loukkaavassa asussa, jos missikilpailija ei olisi valinnut saamelaiskulttuuria loukkaavaa asua.
Elämme sosiaalisen median aikakaudella tilanteessa, jossa ihmiset osaavat loukkaantua milloin mistäkin asiasta. Tietenkin tässä tilanteessa saamelaiskulttuurin edustajat ottavat kaiken ilon irti ja käyttävät tilannetta saadakseen oman agendan esille. Siitä syystä kohu paisui suuremmaksi mihin Carola Millerin pukuvalinta antoi aihetta alun perin.
Asioiden harkinta etukäteen on hyvä keino välttää kohuja, mutta vahinkoja tapahtuu. Silloin suurin virhe olisi ruveta selittämään mustaa valkoiseksi. Urheilutermein kannattaa nostaa käsi ylös virheen merkiksi ja jatkaa eteenpäin, kuten Rosa-Maria ja Carola ovat tehneet. Carola pahoitteli aiheuttamaansa mielipahaa ja Rosa-Maria otti itseään niskasta kiinni, pääsi hyvään kisakuntoon ja loistaa tällä hetkellä Las Vegasissa Miss Universum –kilpailussa.
Miss Suomi –kilpailu ja etenkin sen finaalikiertue on todella hauska aikuisten luokkaretki. Jos sinulla on joskus mahdollisuus osallistua siihen, niin osallistu ihmeessä. Mahdollisia kohuja on turha jännittää etukäteen. Parilla yksinkertaisella vinkillä pärjäät hyvin:
Kerro itsestäsi mielenkiintoisia asioita haastatteluissa ja etenkin sosiaalisessa mediassa. Keksi jotain muuta kuin, että olet iloinen, positiivinen ja kaikkien kanssa toimeentuleva.
Keksi lauseen alkuun joku muu ilmaisu kuin ”eli”, ”elikkä”, ”joo eli”, tai ”joo elikkä”.
Ole sinkku. Jos et oikeasti ole, sano olevasi. Sinkut pääsevät aina ohituskaistalle, kun ihmisten huomiosta kilpaillaan.
Hyödynnä kohuja, jos niitä tulee. Esimerkiksi Sara Sieppi käänsi loistavalla itseironialla kohut omaksi hyödykseen ja on nyt jokaisen missin toiveammatissa televisiojuontajana isolla kanavalla.
Luo tarvittaessa itse kohuja. Esimerkiksi kerro voiton jälkeen olevasi parisuhteessa naisen kanssa ja hanki kuuma tyttöystävä. Sen jälkeen teillä molemmilla riittää keikkaa yhdessä ja erikseen.
Teksti: Kalle Väistö