Cambridgen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan lampailla on hämmästyttävä kyky tunnistaa julkkisten kasvoja. Jo aiemmin on ollut tiedossa, että lampaat voivat tunnistaa hyvin hoitajiensa kasvoja, mutta nyt on todistettu, että karvaiset määkijät voidaan kouluttaa tunnistamaan myös kuuluisuuksia.
Professori Jenny Mortonin mukaan lampaat tunnistavat kasvoja yhtä hyvin kuin ihmiset ja apinat. Tutkimuksessa kahdeksan lammasta koulutettiin tunnistamaan neljän julkkiksen kasvot. Julkkikset olivat ex-presidentti Barack Obama, toimittaja Fiona Bruce sekä näyttelijät Emma Watson ja Jake Gyllenhaal.
Morton aloitti testit harjoittelulla, jossa eläimet astuivat alueelle, jossa seinällä oli kaksi näyttötaulua. Toinen tauluista näytti yhden julkkiksen kasvot samalla, kun toinen pysyi tyhjänä, näytti jonkin esineen tai tuntemattoman ihmisen kasvot. Joka kerta, kun lammas lähestyi julkkista, se sai ruokapalkinnon.
Varsinaisissa kokeissa lampaille näytettiin julkkiksen kasvot ja tuntemattoman ihmisen kasvot rinnakkain. Kun kasvot oli kuvattu suoraan edestäpäin, lampaat tunnistivat julkkiksen kahdeksalla kerralla kymmenestä. Sivustapäin otetuista kuvista lampaat tunnistivat julkkiksen yhä 67 prosentissa tapauksia. Lampaat myös tunnistivat hoitajansa valokuvista.
Tiedemiehet uskovat, että lampaiden kykyä tunnistaa kasvoja voidaan käyttää hyödyksi tutkittaessa Huntingtonin tautia, jonka seurauksena ihmiset menettävät kyseisen kyvyn.
Lähde: The Guardian