Metsähallituksen arkeologi Sami Viljanmaa löysi 1 000 vuotta vanhan nuolenkärjen Käsivarren Lapista.
On mahtanut muinaista metsästäjää harmittaa, kun arvokas rautanuoli sujahti peuran ohiammunnassa kadoksiin vai liekö peura laukannut kärki kyljessään karkuun. Tänä kesänä Metsähallituksen luontopalvelujen inventoinneissa arkeologi taas oli hukkaamisesta riemuissaan.
Varsinainen onnenpotku kohtasi Metsähallituksen Lapin luontopalvelujen kartoittaja Sami Viljanmaata Valtijoella lähellä Norjan rajaa Käsivarren erämaa-alueella. Inventoijan silmä tavoitti maanpinnalla lepäävän rautaisen nuolenkärjen.
Hienon esineen tarkkaa ikää ei tiedetä, mutta sellaisia on ollut käytössä rautakauden loppupuolelta historialliselle ajalle (750-1800 jKr.), mutta ei niitä turhan montaa ole pohjoisesta löydetty. Vanhimmillaan kärki saattaa olla siis jo yli tuhannen vuoden ikäinen. Kärjen koosta päätellen sillä on metsästetty isompaa riistaa, todennäköisesti peuroja. Tunturipeura oli ennen poronhoidon vakiintumista pohjoisen asukkaille tärkeä elannon tuoja.
Arkeologi Sami Viljanmaa löysi alueelta runsaasti jälkiä myös kivikautisesta asutuksesta tuhansien vuosien takaa. Tuolloisen väestön asuinpaikoilla vesistöjen rannoilla on vielä jäljellä muun muassa pieniä kiviesineitä. Tarveaine niihin on saatu lähituntureilta – muutamissa paikoissa havaittiin louhintajälkiä sopivaa raaka-ainetta olevissa kivilohkareissa. Hieman myöhemmistä asukkaista kertovat rautakautiset ja varhaisen historiallisen ajan asukkaiden tulisijat sekä lähes sadan vuoden ikäiset kiviset porokaarteet.
Inventoinnissa ehdittiin käydä läpi vasta pieni osa laajasta Käsivarren erämaasta, mutta jo nyt saatiin arvokasta tietoa alueen menneisyydestä. Tieto on tarpeellista kun suunnitellaan alueen hoitoa ja käyttöä – retkeilyreittien kulkua, retkeilyrakenteita ja opasteita. Käsivarren erämaa-alueen sekä Kilpisjärven luonnonsuojelualueiden hoidon ja käytön suunnittelu on meneillään parasta aikaa. Suunnitelmaluonnos valmistuu tulevan syksyn ja talven aikana ja lähtee lausuntokierrokselle alkuvuodesta 2013.
Lähde: Metsähallitus