Kauneusihanteet ovat muuttuneet vuosien varrella suuresti ja varsinkin eri kulttuurien välillä.

Länsimaisissa kauneusihanteissa on käytännössä aina ihailtu naisen feminiinisiä puolia, mutta 1800-luvun Persiassa naisten kauneusihanteina olivat maskuliiniset piirteet.

Persiassa pidettiin tuolloin naista sitä kauniimpana, mitä maskuliinisemmalta hän näytti. Sama päti alla olevat kuvat julkaisseen Vintag-sivuston mukaan käänteisesti myös miehiin, joiden tuli näyttää naisellisilta. Vintagin mukaan 1800-luvun muotokuvissa monien rakastavaisten sukupuolen pystyi erottamaan käytännössä vain heidän päähineistään.

Kun Iran alkoi länsimaistua, myös vanhat kauneusihanteet alkoivat kadota. Läntiset arvot kauneuden suhteen alkoivat levitä ja homoseksuaalisuutta ei enää sallittu

Prinsessa Zahra Khanom Tadj es-Saltaneh (1883 – 1936) oli Persian kuninkaan Naser al-Din Shahin tytär ja persialaisen naiskauneuden suurin symboli 1800-luvulla. Hän oli jopa niin palvottu, että 13 nuorta miestä teki itsemurhan, koska hän ei lämmennyt heidän kosinnoilleen eikä suostunut vaimoksi.

Taj Saltaneh meni lopulta naimisiin Amir Hussein Khan Shoja’-al Saltanehin kanssa ja heillä oli 4 yhteistä lasta. Myöhemmin pari erosi.

Taj Saltaneh oli myös taiteilija, intellektuelli ja naisten oikeuksien puolestapuhuja. Hän oli hovin ensimmäinen nainen, joka lakkasi pitämästä hijabia ja alkoi pitää länsimaisia vaatteita.

Alla kuvia 1800-luvun Persian naiskauneuden suurimmasta symbolista, Qajarin dynastian prinsessa Taj Saltanehista.

Lähde ja kuvat: Vintag