Maa on jatkanut vaellustaan avaruudessa Auringon ympäri noin 4,5 miljardin vuoden ajan.
Kuten tiedämme, avaruudessa on myös vaaroja ja joskus planeettammekin joutuu kokemaan niistä osansa, kuten 50-60 miljoonaa vuotta sitten, kun dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon suuren asteroidin törmättyä Maahan.
Palkittu Nasan tutkija tohtori Joseph Nuth varoittaa, että planeettamme voi jälleen kohdata valtavan ”sukupuutto-mittakaavan” katastrofin, jollainen voi olla odottamaton asteroidin tai komeetan törmäys, ja että ihmiskunta on valmistautunut auttamattoman huonosti tällaiseen tilanteeseen.
Nuth kertoi varoituksensa USA:n geofyysiikan liiton konferenssipuheessaan ja lisäsi, että vaikka taivaankappaleen törmäys Maahan ei ole juuri tällä hetkellä kovin todennäköinen, poliittisten päättäjien on korkea aika alkaa valmistautua sellaisen mahdollisuuteen.
Nuth myös kertoi, että aurinkokunnassamme on tapahtunut viime vuosikymmeninä kaksi ”läheltä piti” -tilannetta, jotka muistuttavat, että uhka on jatkuva. Vuonna 1996 komeetta törmäsi Jupiteriin ja vuonna 2014 Mars välttyi törmäykseltä, koska komeetta ohitti sen ”kosmiselta sylkyetäisyydeltä”. Nuth huomautti, että Marsia kohti syöksynyt komeetta havaittiin vasta 22 kuukautta ennen sen mahdollista törmäämistä planeettaan. Jos samoin kävisi maalle, silloin olisi jo liian myöhäistä, koska Nuthin mukaan luotettavan avaruusaluksen laukaisukuntoon asti saamiseen kuluu vähintään viisi vuotta.
Nasa on hiljattain perustanut osaston, jossa tutkitaan mahdollisuuksia puolustaa planeetaamme sekä julkaissut virallisen tiedotteen, jossa vakuutetaan, että virasto tekee kaikkensa, jotta haitalliset asteroidit ja komeetat löydettäisiin ajoissa, ja että sellaisia ei ole havaittu seuraavan sadan vuoden ajalle.
– Tähän mennessä on löydetty noin 95 % yli kilometrin halkaisijaltaan olevista haitallisista asteroideista ja komeetoista, jotka voivat olla vaaraksi Maalle, Nasan tiedotteessa todetaan.
Joku voisi kysyä, että entä ne puuttuvat 5 %?
Lähde: Providr
Kuva: Wikipedia