Henkilöauton törmäämisellä maantiellä rekkaa päin on yleensä aina traagiset seuraukset, ja samalla törmääjä aiheuttaa erittäin suurta haittaa myös muille.
Itsemurha rekan kautta nousee aika ajoin otsikoihin, mutta ongelman syvällisempi selvittely on mediassa vieläkin eräänlainen tabu, lähinnä koska liikenneturvallisuuden asiantuntijat pelkäävät mahdollista esimerkkivaikutusta.
Asia nousi nyt esille Facebookissa, jossa on alettu jakaa uudelleen neljä vuotta sitten tapahtunutta rekka-auton kuljettajan julkaisemaa kuvaa häntä päin ajaneen henkilöauton aiheuttaman törmäyksen traagisista seurauksista.
Harri Hietala julkaisi syyskuussa 2013 Facebookissa kuvan rekastaan, johon henkilöauto törmäsi itsemurhatarkoituksessa. Henkilöautosta ja sen kuljettajasta ei jäänyt juuri mitään jäljelle.
– Pitkät päälle ja keulaan! Minulla oli 8 vuotias lapsi kyydissä, onneksi kesä, ehdin jarruttaa ja vähän väistää ja ei ollu kuormaa! Miettikää ihmiset saatana etteikö ole helpompia keinoja!!! Hietala kirjoitti kuvan yhteyteen.
Vakavalla onnettomuudella on aina omat henkiset seurauksensa sen kaikille osapuolille, mutta varsinkin suuren kulkuneuvon kuljettajalle, kun häneen törmätään itsemurhatarkoituksessa. Vaikka rekan kuljettajan voidaan ajatella olevan ”turvassa” korkealla sijaitsevan ohjaamon takia, näin ei ole. Jokaisessa törmäyksessä on runsaasti vaaratekijöitä. Jos rekan kuljettaja selviää törmäyksestä ilman suurempia fyysisiä vammoja, henkiset seuraukset voivat silti olla traumatisoivia koko loppuelämän ajan. Rekassa voi myös olla kyydissä kuljettajan lisäksi joku muu, kuten Hietalan tapauksessa oma lapsi.
Uudenmaan liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnan lääkärijäsen, soveltavan silmälääketieteen professori Timo Tervo on todennut, että henkilöauton ja yhdistelmäajoneuvon kuolemaan johtaneissa törmäyksissä lähes puolet henkilöautoilijoista on tehnyt itsemurhan, ja tällaisia itsemurhia tapahtuu vuosittain jopa yli 20. Kenties valistus ja asiasta puhuminen voisivat vähentää tätä lukua, jolloin esimerkkivaikutus olisikin ehkäisevä.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200774356266593&set=a.1347365649542.2044434.1393320645&type=3&theater
(Ylin kuva on kuvituskuva, joka ei liity tapaukseen)