Kela on lähettänyt päätösehdotukset opintotuen takaisinperinnästä. Noin 29 300 opintotuen saajaa ansaitsi liikaa vuonna 2010. Tämä on 14 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

– Takaisinperintäehdotusten määrän kasvu johtuu opiskelijoiden parantuneesta työllisyystilanteesta, toteaa suunnittelija Inka Kiviharju Kelan opintotukiryhmästä.

Myös opintotuen riittävyys ja tulorajojen muutokset vaikuttavat perintäehdotusten määrään. Opintorahoja ja tulorajoja korotettiin vuonna 2008, mutta näillä korotuksilla ei ole enää vaikutusta.
– Opiskelijat lisäävät työssäkäyntiä, jos rahat eivät riitä ja jos töitä on tarjolla, Kiviharju jatkaa.
Opintotukea sai vuonna 2010 noin 333 900 opiskelijaa. Heistä 29 300:n tulot olivat verottajalta saatujen tietojen mukaan suuremmat kuin opintotukilain mukainen vuosituloraja. Tämä on vajaat 9 % kaikista opintotuen saajista. Kela on lähettänyt näille opiskelijoille päätösehdotuksen takaisinperinnästä. Keskimäärin takaisin maksettavaa yhtä opiskelijaa kohti tulee 1 231 euroa. Päätösehdotusten mukaisten perintöjen yhteismäärä on noin 36 milj. euroa.
Opintotuen vuosituloraja määräytyy sen mukaan, kuinka monelta kuukaudelta opiskelija on nostanut opintotukea. Jos opiskelija nostaa tukea yhdeksältä kuukaudelta, hänellä saa olla tuloja enintään 11 850 euroa vuodessa. Opintotuen saajien keskimääräiset veronalaiset tulot vuonna 2010 olivat 6 890 euroa (ilman opintotukea).
Vuonna 2009 huono taloustilanne heikensi opiskelijoiden työssäkäyntimahdollisuuksia ja laski takaisinperintäehdotusten määrää. Viime vuonna Kela lähetti maksuehdotuksia noin 25 750 opiskelijalle ja perittävä määrä oli 31,1 milj. euroa.
Uudelleenkäsittelypyyntö on tehtävä kuukauden kuluessa
Kela lähettää takaisinperintäehdotuksen kaikille vuositulorajansa ylittäneille opiskelijoille. Se on päätösehdotus, sillä Kelalla ei ole tietoa, mikä osa tuloista on saatu opiskeluaikana. Jos vuositulorajan ylitys johtuu muista kuin opiskeluaikana saaduista tuloista, esimerkiksi valmistumisen jälkeisistä tuloista, maksettava määrä voi pienentyä tai maksettavaa ei ole lainkaan.
Opiskelija voi tehdä 30 päivän kuluessa Kelalle uudelleenkäsittelypyynnön, jossa hän antaa selvityksen opinnoistaan ja siitä, milloin tulot on saatu. Selvitys on tarpeen, jos opiskelija on vuoden 2010 aikana aloittanut opintonsa, valmistunut tai käyttänyt enimmäistukiaikansa loppuun. Osaan päätösehdotuksista on lisätty Kelan tiedossa oleva valmistumisajankohta ja tieto suoritetusta tutkinnosta. Näissä tapauksissa tutkintotodistusta ei tarvitse liittää uudelleenkäsittelypyyntöön. Edellisissä tulovalvonnoissa opintonsa aloittaneita tai valmistuneita on ollut noin neljäsosa takaisinperintäehdotuksen saaneista.
Opiskelijan tulee itse huolehtia siitä, että hänen vuositulonsa eivät ylitä tulorajaa. Opintotuen voi perua, palauttaa ja lakkauttaa helposti Kelan asiointipalvelussa. Opintotuen muutosilmoituksen voi tehdä verkossa osoitteessa www.kela.fi/asiointi. Asiointipalveluun kirjaudutaan omilla verkkopankkitunnuksilla.
Jos opiskelija ei peru tai palauta opintotukea, liikaa maksettu tuki peritään takaisin 15 %:lla korotettuna. Vuosi sitten opintotuen vapaaehtoisia palautuksia kertyi 22,2 milj. euroa 24 200 opiskelijalta. Palautuksista valtaosa tehtiin verkossa Kelan asiointipalvelussa. Vuoden 2011 liikaa maksetut opintotuet on palautettava maaliskuun 2012 loppuun mennessä.