Planeettamme meristä saalistetaan häkellyttävän paljon mereneläviä yhä kiihtyvällä tahdilla. Asiantuntijat varoittavat, että kalastus uhkaa nyt jo kriittisesti kalojen olemassaoloa.
Eläinten oikeuksien puolesta taisteleva aktivisti Katie Powell toteaa, että meristä pyydetään peräti 2,7 biljoonaa (2,7 miljoonaa miljoonaa) eläintä vuodessa. Tahti on niin kova, että Powellin mukaan kalat loppuvat kokonaan valtameristä yllättävän pian, jo vuonna 2048.
Pyydyksiin tarttuu myös paljon sellaisia kaloja, joita kalastajat eivät ole pyytämässä, kuten esimerkiksi 50 miljoonaa haita vuosittain. Powell huomauttaa, että muiden kalojen ja merenelävien tappaminen vaikuttaa dominomaisesti ekologiaan ja siten myös merissä olevan elämän vähenemiseen.
Englantilainen tohtori Callum Roberts varoittaa, että merenelävien katoaminen ruokaketjusta on tuhoisaa koko ihmiskunnalle.
– Jos valtameret kuolevat, niin käy takuuvarmasti myös meille, Roberts sanoo.
Roberts lisää, että tästäkin huolimatta ihminen tappaa edelleen joka vuosi enemmän kaloja kuin koskaan aiemmin. Robertsin mukaan suuri määrä kaloja heitetään kuolleina pois vain siksi, että ne ovat väärää lajia tai eivät ole tarpeeksi isoja. Asiantuntijoiden mukaan maailmanlaajuisesti jopa 40 % kalastussaaliista heitetään pois.
Roberts on samaa mieltä Powellin kanssa, että merenelävien määrä vähenee nopeaan tahtiin ihmisten toiminnan takia. Robertsin mukaan poliittisilta päättäjiltä tarvitaan asian tunnustamista ja nopeita toimenpiteitä, jotta meriä ja ihmiskuntaa uhkaava suuntaus voidaan kääntää ennen kuin on liian myöhäistä.
Professori Andrew Knight toteaa, että ihmisten eläinkunnalle aiheuttama vaikutus on erittäin tuhoisa, mutta asiaan ei ole puututtu, koska ”nämä teollisuudet ovat satojen miljoonien arvoisia”.
Asiantuntijoiden mukaan kulutusyhteiskunta johtaa suoraan merissä olevan elämän vähenemiseen ja tuhoaa meret. Kalastuksen lisäksi meriä rappioittavat saasteet, jotka aiheutuvat suurissa määrin karjataloudesta.
Dokumentaristi Keegan Kuhn toteaa, että lannoitteet ja eläimet tuottavat valtavan määrän jätettä, joka päätyy vesistöihin. Nämä saastuneet vedet kulkeutuvat meriin, joihin syntyy niin typpipitoisia alueita, että niissä ei voi kasvaa mikään, koska typpi poistaa vedestä kokonaan merenelävien tarvitseman hapen.

Katie Powell korostaa, että toimenpiteisiin merien pelastamiseksi täytyy ryhtyä nopeasti.

– Emme voi odottaa vuoteen 2048, kun valtameret ovat kuolleet ja se on jo tapahtunut. Meidän tähtyy tehdä asialle jotain heti. Meriä ei ole vielä liian myöhäistä pelastaa, mutta meidän täytyy muuttaa käyttäytymistämme.
Alla video hälyttävästä tilanteesta.

Lähde: Unilad
Kuva: Pixabay