Valtakunnallinen Koulurauha lukuvuodelle 2014-2015 julistettiin Tampereella 21.8. Poliisi tukee teemaa lähettämällä kaikille ylä-asteille julisteen otsikolla: Koulukiusaaminen on rikos.
Julisteessa on kuva laajasti keskustelua herättäneestä Helsingin poliisilaitoksen Facebook-päivityksestä, jota jaettiin lähes 50 000 kertaa. Poliisin julkaisemassa viestissä kerrotaan, kuinka 14-vuotiaalla koulukiusatulla nuorella ei ollut yhtään ystävää. Hän pelkäsi joka päivä, teki itsemurhan, ja jätti jälkeensä vain lapun, jossa luki: ”Kohta minua ei enää kiusata.”
Julisteessa oppilaita kehotetaan puuttumaan kiusaamiseen. Jos sanat eivät tehoa, niin asiasta on ilmoitettava opettajalle tai vanhemmille.
Julisteita jaetaan syyskuun aikana ylä-asteille suomeksi, ruotsiksi ja saameksi.
Suomen kouluihin julistetaan Koulurauha
Valtakunnallinen Koulurauha lukuvuodelle 2014–2015 julistettiin Tampereen stadionilla Ratinassa 21.8.2014.Tänä vuonna teemaksi on valittu ystävyys ja sen vaaliminen.
Tampereen pilottikoulujen oppilaat ovat valinneet tämän vuoden teemaksi ystävyyden. Ystävyys on kaikille tärkeä asia, jota pitää vaalia. Jokainen on erilainen ja ainutlaatuinen ja koulussa moninaisuus tulee nähdä voimavarana.
Koulurauha-ohjelman tavoitteena on, ettei ketään kiusattaisi, ettei kukaan jäisi yksin ja että jokainen oppilas voisi kokea olevansa oman kouluyhteisönsä tärkeä ja hyväksytty jäsen.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Opetushallituksen, poliisin, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen ohjelma tarjoaa hyvän mahdollisuuden aikuisten ja oppilaiden yhteiseen keskusteluun ja kouluhyvinvoinnin kehittämiseen.
Oppilaat pääsevät itse suunnittelemaan koulurauhavuoden toimintaa, ja he ovat koulurauhatyöryhmässä yhdenvertaisia aikuisten kanssa.
Koulurauha-ohjelmaa toteutetaan peruskouluissa ympäri Suomen ja joissakin toisen asteen oppilaitoksissa. Tänä vuonna Koulurauha-ohjelma on laajentunut myös päiväkoteihin ja muutamissa helsinkiläisissä päiväkodeissa julistetaan Eskarirauha.Koulurauha on julistettu vuodesta 1990 lähtien.
Kuuntele koulurauhan julistus, tutustu Koulurauhan toimintaoppaaseen ja kuuntele koulurauhabiisi osoitteessa http://www.koulurauha.fi/
Koulukiusaaminen_on_rikos_suomi