C Moren Rantabaari-sarjasta tuttu Matti Leino on tällä hetkellä kiireinen mies. Näyttelijä kuvailee kuluneiden viikkojen olleen ”aikamoista haipakkaa”.

Leino on kesän aikana kuvannut samanaikaisesti Rantabaaria, sketsikomediasarjaa Ylelle ja kahta elokuvaa. Lisäksi hän on hiljattain aloittanut Järki ja tunteet -nimisen klassikkodraaman harjoitukset Hämeenlinnan teatterissa.

Leino painottaa, ettei hän jaksaisi tällaista tahtia, mikäli hän ei pitäisi huolta terveydestään ja lepäisi riittävästi. Mies rentoutuu parhaiten salilla tai ulkona kävelyllä koiran kanssa.

– Suurimpia voimavarojani arjessa ovat myös ystäväni ja läheiseni, joita pyrin tapaamaan aina kun ehdin, Leino kertoo Metropolille.

– Olen onneksi siunaantunut niin hienoilla produktioilla, että kuvauksissa on aina tunne, että hengaisi parhaiden ystäviensä kanssa. Kun kamerat eivät käy, me jaamme toisillemme avoimesti ilot ja surut. Se on eräänlaista terapiaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: MTV

Leinon Rantabaari-roolihahmo Anssi kärsii ohjelmassa vakavista mielenterveysongelmista. Huolellinen valmistautuminen roolityötä varten on ollut Leinolle erityisen tärkeää juuri kyseisen hahmon kohdalla.

– Olen aina tykännyt tarttua haasteisiin näyttelijäntyössä. En koe hirveän pitkään kiinnostavaksi mennä sieltä, missä aita on niin sanotusti matalin. Etenkin tämän hahmon kohdalla koin, että minun täytyy suhtautua rooliin tietynlaisella pyhyydellä. Mielenterveysongelmat on aiheena hyvin vakava ja monelle todella henkilökohtainen, Leino avaa.

– Ei olisi tullut mieleenkään mennä kuvauksiin sellaisella asenteella, että ”katsonpas repliikkejä nopeasti tässä matkalla kuvauksiin”, hän täydentää.

Apua valmistautumiseen Leino sai ihmisiltä, jotka kertoivat näyttelijälle omista tai läheistensä kokemuksista.

– Huomasin, että on aika laaja haitari, että kuinka voimakkaasti ongelmat voivat ihmisiin vaikuttaa. Hioin pitkään sitä, että missä kohdassa prosessia hahmoni Anssi on omien haasteidensa kanssa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: MTV

Leino ei itse ole kokenut kärsineensä mielenterveyteen liittyvistä pulmista. Hänelle on kuitenkin tärkeää tarjota työnsä kautta vertaistukea muille.

– Pysäyttävimpiä palautteita urani aikana ovat olleet sellaisia, että ihmiset ovat tulleet kertomaan, että roolityöni on vaikuttanut heihin vahvasti. Että he ovat pystyneet samaistumaan hahmooni.

– Tällaiset kohtaamiset ovat saaneet minut liikuttumaan kyyneliin ja ymmärtämään, että kuinka tärkeää katsojakokemus todella voi olla. Tämän vuoksi en anna yhdenkään hetken mennä ohi. Kaikella on merkitys, mitä minä lavalla tai kameran edessä ulos päästän, Leino kiteyttää.

Lue myös:

Rantabaari-sarjan uusi tähti Hennariikka Laaksola on tuttu Uusi päivä -sarjasta: ”Minulla on ikävä entistä työyhteisöä”

Näyttelijä Taneli Läykki kohtasi ikävän yllätyksen Rantabaari-sarjan kuvauksissa – ”Teki todella tukalan olon”