Suomen riistakeskus: Älä ruoki karhua – tarjolla oleva ravinto houkuttelee karhuja pihoihin.
Talviuniltaan heränneet nälkäiset karhut kulkeutuvat pihapiirien liepeille helpon ravinnon perässä. Kiima-ajan alkaessa naaraskarhut kuljettavat pentunsa usein asutuksen läheisyyteen suojaan uroskarhuilta. Erityisesti nuoret oman onnensa nojaan jääneet karhut käyttäytyvät rohkeasti ja etsivät helppoa ravintoa.
Omakotitalojen ja kesämökkien pihapiireissä ei tulisi säilyttää mitään sellaista, mikä saattaa houkutella karhuja. Karhujen vierailut asutuksen tuntumassa ovat lisääntyneet karhukannan levittäytyessä koko maahan. Tyypillisesti karhu on hiljainen ja huomaamaton kulkija, josta ei yleensä aiheudu vaaraa tai häiriötä ihmisille. Usein karhujen olemassaolosta ja liikkumisesta alueella ei edes tiedetä. Yleisimpiä ihmisen ja karhun väliset kohtaamiset ovat tiheimmän karhukannan alueella itäisessä ja keskisessä osassa Suomea. Karhut käyttäytyvät harvoin aggressiivisesti ihmistä kohtaan ja niiden käyttäytymiseen ja liikkumiseen asutusalueiden läheisyydessä joudutaan vain harvoin puuttumaan. Silloin poliisin avuksi käytännön jäljestys- ja karkotustyöhön tulee riistanhoitoyhdistysten ylläpitämä suurriistavirka-apu-organisaatio (SRVA), johon kuuluvat vapaaehtoiset metsästäjät koirineen ovat tottuneita toimimaan karhun kanssa. Tällöinkin tapaukset, joissa karhu joudutaan lopettamaan, ovat äärimmäisen harvinaisia, sillä yleensä karhu saadaan karkotettua.
Yleensä ongelmilta vältytään sillä, ettei pihapiirien läheisyydessä säilytetä mitään karhuja houkuttelevaa ravintoa. Ongelmat ajoittuvat useimmiten kevääseen ja alkukesään – loppukesästä karhujen kiima-aika on ohitse ja maastosta löytyy luontaista ravintoa riittävästi. Lintulaudalla olevat ruoan rippeet ja asutuksen läheisyydessä sijaitsevat riistanruokintapaikat kannattaa puhdistaa ja jättää ne odottamaan seuraavan talven ruokintakautta. Ruokintapaikat voi myös kalkita, jolloin niiden houkuttelevat hajut eivät kantaudu karhujen neniin. Myös kaikki muu eloperäinen jäte tulisi poistaa ihmisasutuksen läheisyydestä. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen arvion mukaan Suomessa elää yli 1300 karhua.