Kesälomareissujen valmistelut ovat suomalaisilla kuumimmillaan. Osa lähtee ulkomaille, toiset mökille. Muutamalla pikkukikalla säästää helposti kesän aikana tyhjilleen jäävän kodin sähkölaskussa. Yhdellä muistisäännöllä vältyt myös ukkostuhoilta.
Vakituinen asunto kannattaa ehdottomasti asettaa kesäsäätöihin. Tässä helpot vinkit:
1. Lämmitys pois
Kaikki lämmitykset on syytä ottaa kesällä pois päältä. Kannattaa muistaa napsauttaa pois myös kylpyhuoneen lattialämmitys, sillä se vie käyttämättömänä turhaan energiaa. Kotona ollessa kylpyhuoneen lattialämmitys on hyvä säätää pienemmälle tai pitää suihkun käytön jälkeen vähän aikaa päällä kosteusvaurioiden välttämiseksi.
2. Irrota laitteet pistorasioista
Laitteet tulee irrottaa pistorasioista kokonaan, eli pelkkä valmiustilaan asettaminen ei riitä. Kierrä siis koti läpi, ja irrota kaikki pienet sähkölaitteet, kuten televisio, tietokone, kahvinkeitin ja muut keittiölaitteet pistorasioista. Tämä toimenpide suojaa myös pölypaloilta ja ukkosvaurioilta. Sulakkeiden irrotus tai pääkytkimen kääntäminen ei nimittäin suojaa ukkosvaurioilta.
3. Tyhjennä jääkaappi ja pakastin
Myös kylmälaitteita voi ottaa pois päältä, sillä ne kuluttavat turhaan energiaa kesälämpimässä kodissa. Jos jääkaappi on mahdollista syödä tyhjäksi, kannattaa sekin sammuttaa. Useamman pakastimen kodeissa pakasteet voi siirtää yhteen pakastimeen, ja toisen voi sulattaa ja sammuttaa ennen loppukesän satokautta.

4. Ilmanvaihto pienimmälle
Ilmanvaihtokoneen voi poissaolon ajaksi asettaa minimiteholle. Kannattaa myös muistaa ottaa tuloilman lämmitys pois.
5. Nykytekniikka vahtimaan kotia
Kotiin asennettavien älylaitteiden avulla voi seurata ja turvata kotia monin tavoin. Lämpötilaa vahtiva laite kannattaa säätää hälyttämään lämpötilan laskiessa alle 15 asteen – näin tietää, jos vaikkapa ikkuna on mennyt rikki. Vesivahingoista hälyttää oma vahti. Voroja voi pelotella asettamalla valoja syttymään ja sammumaan automaattisesti eri huoneissa.
6. Vanhat laitteet mökille
Kodin elektroniikkalaitteistoa on hyvä uusia sopivin väliajoin. Vanhat laitteet voi viedä mökille, jolloin niiden jäljellä oleva elinkaari tulee hyödynnettyä. Jos mökillä ei olla kesäaikaa kauempaa, jää laitteiden kuluttama ylimääräinen energia vähäiseksi. Vakituisessa asunnossa on syytä olla ne energiatehokkaimmat laitteet.
7. Tarkista kulutuslukemat vielä ennen lähtöä
Sähkön kulutusta mittaavasta palvelusta voi vielä tarkistaa vielä ennen lähtöä, ettei mitään sähkön suursyöppöä ole jäänyt päälle.
Vinkit antoi Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos.