Uusimman tutkimuksen mukaan ihmisen seksuaalisen suuntautumisen voi päätellä siitä, miten hänen pupillinsa reagoivat hänen näkemiinsä muihin ihmisiin. Tutkimuksessa havaittiin, että heteromiesten pupillit reagoivat naisten kuviin, ja homomiesten pupillit taas miesten kuviin. Tutkimuksesta uutisoi Nbcnews.com-sivusto.
Lesbonaiset reagoivat eniten naisten kuviin, mutta sen sijaan heteronaiset reagoivat kummankin sukupuolen kuvia katsellessaan. Heteronaiset katselivat kuitenkin mieluummin miesten kuvia.
Aiemmin on tutkittu, että ihmisen pupillit laajenevat kun he näkevät itseään miellyttävän henkilön. Tuore tutkimus osoittaa, että pupillien reaktioista voi päätellä myös enemmän – nimittäin seksuaalisen suuntautumisen. Tutkimuksessa kiinnitettiin huomiota myös siihen, että biseksuaalit miehet viehättyivät molempien sukupuolten kuvien katselusta, kun taas sama reaktio nähtiin heteronaisilla riippumatta siitä, kumman sukupuolen kuvia he katsoivat.
Cornellin yliopiston tutkija Gerulf Rieger kertoo, että pupillien reaktio on nopea sekä tahdosta riippumaton. Hänen mukaansa seksuaalisia mieltymyksiä tutkittaessa ei voi aina luottaa vastaajien rehellisyyteen. Joissakin kulttuureissa ja ympäristöissä esimerkiksi homoseksuaalisuudesta ei uskalleta puhua avoimesti edes tutkimuksissa. Näin ollen fyysisten reaktioiden seuraaminen antaa tarkempaa informaatiota.

Miksi naiselle kelpaavat kummatkin?

Tutkimukseen osallistui 300 henkilöä. Tutkittavat katsoivat puolen minuutin mittaisia videonpätkiä kummankin sukupuolen itsetyydytyksestä. Katselun aikana tutkittavien henkilöiden pupillien reaktioita seurattiin. Tutkittavat katsoivat myös muita videoita miehistä tai naisista.
Tutkimuksessa havaittiin, että heteronaiset kiihottuivat riippumatta siitä, kumpaa sukupuolta he näkivät videolta. Tutkijoiden mukaan ilmiö johtuu siitä, että naisten aivot eivät ole niin yksioikoisia toista sukupuolta kohtaan kuin miehillä. Naiset voivat siis kiihottua saman sukupuolen katselemisesta, vaikka eivät tuntisi varsinaisesti seksuaalista vetoa samaan sukupuoleen.
Tutkijoiden mukaan naisten aivojen ero verrattuna miesten aivoihin voi johtua eräänlaisesta puolustusmekanismista. Nainen on kautta aikojen ollut suuremmassa riskissä joutua pakotettuun yhdyntään kuin mies. Jos naisella on enemmän mahdollisuuksia kiihottua (kuten katsella monipuolisempia kuvia), kiihottumisesta seuraava kostuminen suojaa häntä yhdynnän aiheuttamilta vahingoilta.

Biseksuaalisuus on luonnollista

Testiin osallistuneiden biseksuaaliksi ilmoittautuneiden miesten pupillit reagoivat molempiin sukupuoliin samalla tavalla. Testitulos vahvistaa, että biseksuaalisuutta esiintyy luonnossa samalla tavalla kuin hetero- tai homoseksuaalisuuttakin. Aiemmin tätä on epäilty ja on arveltu että biseksuaaliset miehet reagoivat vain toisiin miehiin.
Aiemmat tutkimukset ovat perustuneet genitaalialueiden reaktioiden tutkimiseen. Joidenkin mielestä biseksuaalisuutta ei ole olemassakaan, vaan se olisi vain homoseksuaalisuuden hyväksynnän muoto.
Tutkijoiden mukaan on yllättävää, että pupillien reagoinneista tehdyt päätelmät ovat yhtäläisiä ihmisten omien kertomusten kanssa. Pupillit ja niiden reaktiot kertovat siis tutkijoille enemmän kuin jopa ihmisten genitaalialueet.
Pupillien avulla voidaan nykyisyydessä tutkia mahdollisesti enemmänkin seksuaalisuuteen liittyviä asioita. Pupillien tutkimusta voitaisiin esimerkiksi hyödyntää seksuaalirikollisten parissa toimiessa.
Lähde: Tohtori.fi/Kaisa Kakko